SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Obchodníci posielajú poslancom otvorený list pre zákon o neprimeraných podmienkach

Zaplatené nezákonné pokuty sa môžu vrátiť až po rokoch, upozorňujú obchodníci.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA. Zväz obchodu SR, Slovenské združenie pre značkové výrobky a Slovenská aliancia moderného obchodu vidia v zákone o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý vetoval prezident SR Andrej Kiska, ešte viac úskalí ako prezident, ktorý mu vyčítal najmä tri nedostatky.

Uviedli to v otvorenom liste, ktorý zaslali poslancom NR SR.

Prečítajte si tiež: SPPK vyzýva poslancov, aby zákon o neprimeraných podmienkach opätovne schválili Čítajte

Obchodníci síce podľa svojich slov nespochybňujú samotný zmysel regulácie, ale tá by mala aktérom pomáhať, a nie ubližovať. Zákon o neprimeraných podmienkach v súčasnom znení môže podľa nich negatívne dopadnúť nielen na obchodníkov, ale aj na dodávateľov a spotrebiteľov.

Skryť Vypnúť reklamu

Prezident SR Andrej Kiska namietal zákonu najmä tri základné problémy a to odklad účinnosti pokút, podiel slovenských potravín v letákoch a nadobudnutie účinnosti.

"Samotných úskalí zákona vidíme oveľa viac, ktoré môžu negatívne dopadnúť nielen na obchodníkov, ale, žiaľ, aj na dodávateľov a spotrebiteľov, ktorých by mal zákon chrániť," zhodujú sa obchodníci.

Menej letákov

Prečítajte si tiež: Štát chce diktovať reťazcom letáky Čítajte

Zákon dáva povinnosť umiestniť do papierových alebo elektronických propagačných materiálov potravín a poľnohospodárskych produktov aspoň polovicu domácej produkcie.

"Spôsob, akým je táto povinnosť uvedená, však obmedzuje aj samotných výrobcov, ktorí po novom nebudú vedieť nastaviť legálne vlastnú komunikáciu svojich produktov," ozrejmili obchodníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem právnych problémov to podľa obchodníkov môže znamenať aj výrazné obmedzenie letákovej ponuky pre spotrebiteľov, a to vrátane od slovenských výrobcov.

Obchodníci tiež upozorňujú na rozpor s európskym právom, keďže ide o obmedzenie voľného pohybu tovarov a služieb.

Čo robiť cez zimu alebo na Veľkú noc?

"Pre lepšiu orientáciu uvádzame niekoľko praktických príkladov, ako sa tieto zmeny negatívne dotknú spotrebiteľov, teda tých, ktorých by v konečnom dôsledku mal tento zákon chrániť," poznamenali.

V prípade zimnej ponuky, keď je nedostatok slovenskej zeleniny a ovocia, je podľa obchodníkov takmer nemožne vsunúť do ponuky slovenskú zeleninu a ovocie, stúpa spotreba tropického ovocia. Takéto obmedzenie môže negatívne doľahnúť aj na zdravie obyvateľstva.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade veľkonočnej ponuky sa leták nebude dať ani vyskladať, keďže táto produkcia je takmer výlučne v zahraničí a na Slovensku neexistuje.

"Napríklad prevádzkovateľ značkovej predajne švajčiarskych čokolád nebude vedieť urobiť akciu na tovar vo svojej ponuke. Medzinárodný výrobca káv nebude môcť informovať svojich zákazníkov, obchodníkov na Slovensku, o možnostiach nových produktov a jednotlivých variantoch balení (tzv. B2B materiály)," podčiarkli zväzy obchodu.

Zaplatené pokuty sa môžu vrátiť až po rokoch

"Dnes je šanca, aby poslanci akceptovali pripomienky prezidenta a neuškodili spotrebiteľom. Časti zákona tiež priamo zavádzajú predbežnú vykonateľnosť neprávoplatných rozhodnutí vybraných správnych orgánov a priamo porušujú právo na spravodlivý proces. Ruší napr. prezumpciu neviny tým, že ruší odklad splatnosti pokút. Nekorektné bude, ak obchod bude jediné odvetvie na Slovensku, ktoré zo zákona bude nútené platiť aj bez dodania faktúry, čí príjmového dokladu," dodali obchodníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Na základe tohto ustanovenia budú musieť subjekty v celej potravinovej vertikále platiť pokuty až do výšky päť miliónov eur už na základe rozhodnutia prvostupňového správneho orgánu.

"Následne, ak druhostupňový orgán alebo súd rozhodnú inak, budú musieť vymáhať tieto zaplatené nezákonné pokuty späť. Pričom v priemere trvá súdny spor sedem a viac rokov. Považujeme to za porušenie našich ústavných práv a upretie prezumpcie neviny vybraným subjektom," uzavreli obchodníci.

Menšie prevádzky to môže zlikvidovať

Zrušenie odkladného účinku pokút bude podľa obchodníkov ešte náročnejšie pre menšie prevádzky.

Pre prípadné blokovanie financií na pokuty, ktoré by im v správnom konaní boli vrátené, to bude pre tieto malé obchody, napríklad na vidieku, likvidačné.

Skryť Vypnúť reklamu

"V zákone sa nachádza oveľa viac nášľapných mín, s ktorými sa budeme musieť v rámci celej potravinovej vertikály vyrovnať. Opakovane deklarujeme, že sme si vedomí potreby regulácie zo strany štátu, preto si vás len dovoľujeme požiadať o zakomponovanie návrhov prezidenta SR Andreja Kisku, ktoré menia na poslednú chvíľu zapracované poslanecké návrhy, ktoré môžu byť v rozpore s Ústavou SR a právom EÚ, no najmä môžu ublížiť spotrebiteľovi, ktorého by pritom mali chrániť," dodali zväzy obchodu.

1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 238
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 086

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

5 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

41m

Ilustračné foto

Zmenili sa aj minimálne odvody.

1 h
Prezident americkej centrálnej banky Jerome Powell.

K zmene by nemalo dôjsť ešte dlhý čas.

3 h

Automobilky po celom svete museli v dôsledku nedostatku čipov upraviť produkciu.

4 h
Logo traderov z WallStreetBets na sociálnej sieti Reddit

Zvyčajne ich cieľmi sú problematické firmy, ktorých akcie stoja pár dolárov.

4 h