BRNO. Prvú várku zeleného piva na Zelený štvrtok uvarili v utorok v brnenskom pivovare Starobrno.
Receptúra jediného špeciálu, ktorý v najväčšom juhomoravskom pivovare pripravujú, zahŕňa bylinný výluh obsahujúci okrem iného žihľavu a likér, ktorý pivu dodáva zelenú farbu.
V Starobrne tento rok veľkonočný špeciál pripravujú už po štrnástykrát.
Recept poznajú len štyria
"Rovnako ako v minulých rokoch uvaríme 4500 hektolitrov zeleného piva pre český trh a 510 hektolitrov pre Slovensko. Už tretí rok uvarené množstvo nezvyšujeme, pretože pitie zeleného piva má byť spojené s Veľkou nocou a nemalo by byť dostupné príliš dlho po nej," povedal sládok pivovaru Svatopluk Vrzala.
Recept na trinásťstupňový špeciál poznajú len štyria ľudia.
Varí sa zo špeciálneho svetlého jačmenného sladu, žateckého chmeľu poloraný červeňák a v presne daný okamih sa do mladinovej panvice pridáva špeciálny bylinný výluh.
Pivovar prezrádza iba to, že jeho súčasťou je žihľava a na jednu 500-litrovú várku je potrebných asi päť litrov. Po uvarení pivo osem dní kvasí a niekoľko týždňov dozrieva pri teplote približne jeden stupeň Celzia.
Po filtrovaní sa do neho pridáva ešte likér kvôli farbe.
Hlavne aby sa dalo piť
Vedenie pivovaru na zelenom pive oceňuje hlavne to, že si ho vychutnajú všetci milovníci piva, nejde iba o gurmánsku špecialitu pre skutočných fajnšmekrov.
"Od iných špeciálov sa zelené pivo veľmi líši práve svojou piteľnosťou, o to sa najviac snažíme. Aby si k nemu našiel cestu aj bežný konzument," uviedol Milan Schramm, výrobný riaditeľ spoločnosti Heineken, ktorá značku Starobrno vlastní.