BRATISLAVA. Po prepuknutí kauzy s poľskou hovädzinou spotrebitelia na Slovensku zmenili svoje správanie. V obchodoch sa častejšie pýtajú, odkiaľ mäso pochádza. Hovädzie či teľacie kupujú menej.
"Pomaly si ľudia pýtajú aj rodokmeň zvieraťa," hovorí Marek Remža, obchodný zástupca firmy Diamon, ktorá mäso spracúva a predáva.
Zareagovali aj slovenskí obchodníci, viacerí hovädzie z Poľska prestali objednávať.
Predajú šesťkrát menej
Koncom januára poľskí novinári zverejnili zábery z bitúnku na východe Poľska, v ktorom popri zdravých zvieratách usmrcovali aj choré kusy, ktoré nevedeli stáť na vlastných nohách.
Mäso z bitúnka putovalo aj na Slovensko. Nepotvrdilo sa však, že bolo skutočne nakazené. Mäso sa totiž stihlo v reštauráciách a jedálňach zjesť skôr, ako kauza vypukla. Nikto sa na zdravotné problémy nesťažoval.
Dva týždne po odhalení škandálu dopyt po hovädzine na Slovensku viditeľne klesol.