GDPR: Ľudia sú zbytočne horliví, keď sa domáhajú svojich práv

Vzniklo veľa pokútnych firiem na predaj dokumentácie, málokedy je dobrá.

GDPR ovplyvnilo aj zbieranie rôznych údajov cez vernostné systémy.(Zdroj: SME/Marko Erd)

Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov, známe skôr pod skratkou GDPR, vstúpilo v celej Únii do účinnosti 25. mája. Podnikatelia sa obávali vysokých pokút za jeho chybné uplatňovanie či prebujnenej byrokracie.

Pol roka po nadobudnutí účinnosti nič z toho nevidieť. „Pokuty, ktoré som zatiaľ videla, boli za porušenia, za ktoré bolo možné uložiť pokutu už predtým, napríklad zasielanie marketingových oznámení, chýbajúce súhlasy a podobne,“ hovorí senior advokátka Zuzana Cích Hečko z advokátskej kancelárie Allen & Overy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pokutu 1,5 milióna českých korún (58-tisíc eur) dostal nedávno napríklad e-shop Mall.cz. Český Úrad na ochranu osobných údajov firmu pokutoval za únik údajov o 736-tisíc zákazníkoch.

Prečítajte si tiež: Osobné údaje chránia firmy stále slabo

Časť novinárov pokutu spojila práve s GDPR a na tento hoax následne naskočili aj ľudia v online diskusiách, a najmä medzi euroskeptickými čitateľmi sa informácia rýchlo šírila. Úrad v skutočnosti pokutu udelil ešte podľa starých pravidiel, keďže dáta unikli už minulý rok.

„Pokuty za porušenia typické pre GDPR zrejme prídu až potom, ako text GDPR usadne,“ predpokladá Cích Hečko. Naráža na skutočnosť, že Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB) iba postupne spracúva výkladové stanoviská k menej jasným častiam GDPR a podnikatelia aj dozorné orgány v členských štátoch sa im musia postupne prispôsobovať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5NA2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5NA2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019
  2. Ako ušetriť s virtuálnym sídlom ?
  3. Rozhodnite o tom, aký projekt podporí Tesco vo vašom okolí!
  4. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  5. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  6. Relaxačná zóna v záhrade
  7. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  8. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  9. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  10. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  1. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 17 659
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 406
  3. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 059
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 635
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu? 7 426
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 174
  7. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 5 114
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 2 999
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 2 963
  10. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV 2 478

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kvasnica: Zverejňujeme len to, čo neublíži vyšetrovaniu vraždy

Treba podľa Kvasnicu ukázať, ako bola riadená prokuratúra.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico už nevie pomôcť ani sebe

Predseda Smeru sa tvári, že je stále šéf.

DOMOV

SIS o zmiznutí Kosíka: Otázky sú absurdné

Ministerstvo spravodlivosti žiadalo Mali o jeho vydanie naposledy v decembri 2018.

Neprehliadnite tiež

Na presadenie vianočného stromčeka treba súhlas

V žiadosti treba uviesť miesto výsadby aj druh dreviny.

EÚ a Japonsko majú najväčší priestor bezpečného toku údajov na svete

Európske spoločnosti získajú prístup k desiatkam miliónov japonských spotrebiteľov.

V maďarskom Audi prerušia prácu. Vyhlásili týždňový štrajk

Štrajkovať začnú vo štvrtok skoro ráno.