GDPR: Ľudia sú zbytočne horliví, keď sa domáhajú svojich práv

Vzniklo veľa pokútnych firiem na predaj dokumentácie, málokedy je dobrá.

GDPR ovplyvnilo aj zbieranie rôznych údajov cez vernostné systémy.GDPR ovplyvnilo aj zbieranie rôznych údajov cez vernostné systémy.(Zdroj: SME/Marko Erd)

Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov, známe skôr pod skratkou GDPR, vstúpilo v celej Únii do účinnosti 25. mája. Podnikatelia sa obávali vysokých pokút za jeho chybné uplatňovanie či prebujnenej byrokracie.

Pol roka po nadobudnutí účinnosti nič z toho nevidieť. „Pokuty, ktoré som zatiaľ videla, boli za porušenia, za ktoré bolo možné uložiť pokutu už predtým, napríklad zasielanie marketingových oznámení, chýbajúce súhlasy a podobne,“ hovorí senior advokátka Zuzana Cích Hečko z advokátskej kancelárie Allen & Overy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pokutu 1,5 milióna českých korún (58-tisíc eur) dostal nedávno napríklad e-shop Mall.cz. Český Úrad na ochranu osobných údajov firmu pokutoval za únik údajov o 736-tisíc zákazníkoch.

Prečítajte si tiež: Osobné údaje chránia firmy stále slabo

Časť novinárov pokutu spojila práve s GDPR a na tento hoax následne naskočili aj ľudia v online diskusiách, a najmä medzi euroskeptickými čitateľmi sa informácia rýchlo šírila. Úrad v skutočnosti pokutu udelil ešte podľa starých pravidiel, keďže dáta unikli už minulý rok.

„Pokuty za porušenia typické pre GDPR zrejme prídu až potom, ako text GDPR usadne,“ predpokladá Cích Hečko. Naráža na skutočnosť, že Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB) iba postupne spracúva výkladové stanoviská k menej jasným častiam GDPR a podnikatelia aj dozorné orgány v členských štátoch sa im musia postupne prispôsobovať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5NA2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5NA2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Konajte čo najskôr. Pri inkontinencii pomáha tento postup
  2. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Kúpa spoločnosti, ktorá je platiteľom DPH
  2. Konajte čo najskôr. Pri inkontinencii pomáha tento postup
  3. Vaše šatstvo poputuje pre dobrú vec
  4. Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca
  5. Prvé ocenenia A+ udelené
  6. Regionálne servisné centrum PwC
  7. Napredujeme vďaka zmenám
  8. Bezkonkurenčná rozmanitosť
  9. Rozvíjajte svoj potenciál s nami
  10. Staň sa súčasťou sveta pohybu
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 31 168
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 27 638
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 25 265
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 20 389
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 10 470
  6. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 114
  7. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 7 020
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 3 221
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 018
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 2 976

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov


Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner bol pre Privatbanku už príťažou, Haščák ho usvedčuje z klamstva

Banka mala pod kontrolou dôležitú sériu prevodov pri tunelovaní Technopolu.

Budovu Technopolu podľa polície vytunelovali ľudia, ktorí sú blízki Marianovi Kočnerovi. Sám Kočner je v prípade vyšetrovaný, ale nie obvinený.
Dobré ráno naživo

Dobré ráno: Hľadá sa ten, kto rozmetá koalíciu

Druhá živá nahrávka podcastu Dobré ráno.

Predvolebná debata kandidátov na prezidenta v televízii Markíza pred druhým kolom prezidentských volieb.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Giganty majú vydavateľom platiť daň z odkazu. Ako sa zmení internet?

Europoslanci schválili novú smernicu o autorskom práve.

Ilustračné foto.
Skupina Penta je minoritným vlastníkom vydavateľa denníka SME. Na snímke spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák.

Penta sa možno opäť pokúsi o Markízu

Haščák odmieta, že by falošné zmenky využívali pri rokovaniach o kúpe televízií.

Marian Kočner a sídlo TV Markíza v Bratislave.

Europoslanci prijali odporúčania pre zdaňovanie a boj proti finančnej kriminalite

Europarlament vyzýva Slovensko na vyšetrenie daňových podvodov, ktoré odhalil Ján Kuciak.

Ilustračné foto.