LUXEMBURG, BRUSEL. Chuť potraviny nemôže byť chránená autorským právom, nie je totiž možné ju presne a objektívne identifikovať, rozhodol v utorok európsky súd.
Európsky súdny dvor dospel k záveru, že vzhľadom na len subjektívne možnosti určiť chuť potraviny, nie je možné ju pokladať za "dielo" chránené podľa autorského práva.
Začalo sa to smotanovou nátierkou
Súd svojím rozhodnutím odpovedá na otázku jedného z holandských súdov, ku ktorému sa dostal spor medzi dvoma holandskými potravinárskymi firmami.
Jedna z nich tvrdila, že chuť jej nátierky so smotanovým syrom a čerstvými bylinkami je dielom chráneným autorským právom, a že druhá firma sa preto má zdržať výroby a predaja svojho veľmi podobného výrobku.
Únijný súd v utorok uviedol, že ako "dielo" chránené autorským právom možno podľa európskych pravidiel kvalifikovať predmet, ktorý je originálnym duševným výtvorom a ktorý má svoje "vyjadrenie".
Chránené totiž môžu byť práve tieto konkrétne vyjadrenia nejakého nápadu, a nie "myšlienky, postupy, spôsoby prevádzkovania alebo matematické pojmy ako také".
Jedlo nie je umelecké dielo
Súdny dvor spresnil, že napríklad na rozdiel od literárneho, maliarskeho, filmového či hudobného diela, ktoré je presným a objektívnym vyjadrením, spočíva identifikácia chuti potraviny zásadne na pocitoch a chuťových zážitkoch, ktoré sú subjektívne a premenlivé.
Tieto pocity a chuťové zážitky totiž závisia najmä od faktorov spätých s osobou, ktorá daný výrobok ochutnáva, ako je jej vek, potravinové preferencie a spotrebné návyky, a na prostredie či kontextu, v ktorom je tento výrobok ochutnávanie.