SME
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Mäsa jeme menej, zachutili nám syry a sme väčší kávičkári

Jedálny lístok Slovákov sa za ostatných 25 rokov zmenil od základov.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

Jeme menej hovädzieho mäsa a tradičných príloh, ako sú zemiaky či pečivo. Na tanieroch sa, naopak, častejšie objavujú syry a ryby, viac sladíme medom a sme väčší kávičkári.

Analytici Poštovej banky porovnali údaje o ročnej spotrebe potravín zo Štatistického úradu v roku 1993 a v roku 2016.

Prečítajte si tiež: Ceny masla a vajíčok už nestúpajú tak prudko Čítajte 

Porovnanie napovedá, že z jedálneho lístka postupne vypadávali menej zdravé potraviny, napríklad tučnejšie mäso.

Nedá sa však povedať, že by sme jedli aj viac zeleniny – jej spotreba je približne rovnaká ako na začiatku 90. rokov minulého storočia.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľké zmeny nastali pri mäse. "Konzumácia mäsa akéhokoľvek druhu sa u nás odvtedy znížila o desatinu," konštatovala analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Najviac to vidno na spotrebe hovädzieho mäsa, ktorá sa znížila o 70 percent.

"Môžu za to zrejme vyššie ceny hovädzieho mäsa a najmä teľacieho mäsa, ale aj vyššia konzumácia rýb a hydiny v mene zdravšieho životného štýlu," odhaduje Dovalová. Pri bravčovom mäse sme približne na rovnakej úrovni ako pred 25 rokmi.

Hydina, ryby a syry

Hydiny dnes jeme – zrejme aj vďaka priaznivejším cenám – viac. Jej spotreba za 25 rokov stúpla o 40 percent.

"Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú aj syry, cestoviny či ryby," dodala. Z hľadiska výživy je dobrou správou, že spotreba rýb sa u nás zvýšila viac ako o tretinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú aj syry, cestoviny či ryby.

Zaujímavé je, že na Slovensku klesla aj spotreba pečiva a chleba – približne o tretinu a spotreba zemiakov takmer o polovicu. Naopak, zvykli sme si na cestoviny.

"Jeme ich až o 65 percent viac ako v prvom roku našej samostatnosti," tvrdí analytička.

V rámci trendov, ktoré k nám prišli z iných európskych krajín, sme sa naučili jesť syry. Kým v roku 1993 bola priemerná ročná spotreba syrov na hlavu päť kilogramov, v roku 2016 to už bolo viac ako jedenásť kilogramov.

Chceme žiť zdravšie

Cukor sme postupne začali vymieňať za zdravší med. Cukru používame o deväť percent menej ako predtým, spotreba medu sa, naopak, zvýšila o 120 percent.

Medzi nápojmi sú zaujímavé údaje o káve a víne. Kávy dnes vypijeme ročne o 80 percent viac, spotreba vína sa zvýšila o jednu pätinu.

Skryť Vypnúť reklamu

"Vínom sme začali postupne nahrádzať tradičné pivo, ktoré popíjame v menšom množstve – takmer o štvrtinu," dodala.

Jeme tiež menej tukov a masla – vyššia je spotreba rastlinných tukov na úkor živočíšnych. Spotreba mlieka klesla takmer o polovicu. "Prekvapivé je, že zeleniny jeme stále rovnako. Pri ovocí naša spotreba klesla o desať percent."

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 913
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 436
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 463
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 438
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 624
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 429
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 110
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 864
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 826
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 494
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Pandémia nám nadelila ďalší typ megaškandálu

Demisia sa pod rúškom udržania Smeru od moci scvrkáva na činy priamej korupcie.

Peter Schutz

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.
Diego Maradona.

Neprehliadnite tiež

Požičať si na Vianoce? Nie je to dobrý nápad

Účet za Vianoce sa šplhá na 400 eur.

Odborníci na financie radia – ak je to možné – nepožičiavať si na kúpu vianočných darčekov.

Španielsky cestovný ruch trpí, vzrástol počet hotelov určených na predaj

Najvýraznejšie sa počet predávaných hotelov zvýšil na Baleárskych ostrovoch.

V španielskom meste Pamplona prechádza žena okolo dverí, na ktorých visia oznamy: hľadám si prácu v hotelierstve.

V energetickej stratégii EÚ sa ráta aj s vodíkom

Európska komisia prichádza s novým investičným programom v oblasti čistej energie.

Ilustračné foto

Mičovský odvolal šéfa štátnych lesov, vo funkcii bol od júna

Vigodu odvolal minister pôdohospodárstva Mičovský.

Matej Vigoda, už bývalý generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR.