SME
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Záujem verejnosti o ochranu osobných údajov sa zvyšuje

Ľudia sa zaujímajú o svoje osobné údaje, chránia si ich a pýtajú sa, ako a prečo ich osobné údaje spracúvajú.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA )

BRATISLAVA. Povedomie širokej verejnosti o osobných údajoch a ich ochrane sa razantne posunulo. Ľudia sa zaujímajú o svoje osobné údaje, chránia si ich a prevádzkovateľov sa pýtajú, ako a prečo ich osobné údaje spracúvajú.

Vyplýva to zo správy o stave ochrany osobných údajov od 1. januára 2017 do 24. mája 2018 vypracovanej Úradom na ochranu osobných údajov SR.

Pribúdajú otázky na dôvod spracovania

Dokument v utorok jednohlasne zobral na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Skryť Vypnúť reklamu

"Tento trend potvrdzujú aj prevádzkovatelia, ktorí aj na rôznych spoločných fórach a platformách informujú účastníkov za úrad o tom, že stále viac sa stretávajú s otázkami ľudí a s tým, že musia vedieť zdôvodniť, na základe čoho osobné údaje danej osoby spracúvajú. Ľudia sú si oveľa viac vedomí svojich práv a neboja sa v praxi vyžadovať ich plnenie," tvrdí šéfka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová.

Zároveň upozorňuje, že osobné údaje sa stávajú významným obchodným artiklom a sú v centre záujmu mnohých spoločností.

"O to viac je potrebné dbať na ich dôslednú ochranu a zákonné spracúvanie," apelovala.

Nutnosť v školských osnovách

Úradna ochranu osobných údajov preto formuloval pre niektoré sektory a oblasti života niekoľko odporúčaní.

Skryť Vypnúť reklamu

Na margo detí a ich osobných údajov úrad tvrdí, že sa čoraz viac dostávajú do popredia záujmu spoločností a s tým ide ruka v ruke v digitálnej dobe aj spracúvanie ich osobných údajov.

Prečítajte si tiež: E-kasa môže byť v rozpore s ochranou osobných údajov Čítajte 

"Je preto nesmierne dôležité, aby už v rodine pred nástupom do školy boli deti usmerňované rodičmi, aby dbali na ochranu svojich osobných údajov, aby neposkytovali informácie o sebe a rodičoch alebo súrodencoch niekomu, koho nepoznajú," radí Úrad na ochranu osobných údajov

Podľa úradu je tiež nevyhnutné, aby deti aj v škole dostávali v rámci rôznych predmetov informácie aj o ochrane osobných údajov a o tom, aké následky môže so sebou niesť, ak ich neuvážene poskytnú.

Ochrana osobných údajov sa postupne dostáva do všetkých oblastí života, už to nie je len o tom, že osoba poskytuje svoje osobné údaje banke, v škole či úrade.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochrana osobných údajov má byť v centre záujmu už v momente, keď si do telefónu sťahujeme mobilnú aplikáciu, keď sa rozhodneme, že v domácnosti budeme využívať smart technológie, keď sa rozhodneme, že si dáme smart hodinky, do ktorých vložíme údaje o svojom zdraví.

"Ochrana osobných údajov sa postupne prelína mnohými činnosťami bežného života, preto je na mieste aj povinnosť spoločností, aby už pri vývoji aplikácií a programov dodržiavali zásady privacy by design a privacy by default," uviedol úrad.

Pokuty za takmer deväťdesiattisíc eur

V sledovanom období Úrado na ochranu osobných údajov udeľoval aj pokuty. Vlani právoplatne uložil 20 pokút v súhrnnej výške 27 800 eur.

Priemerná pokuta za rok 2017 bola vo výške cca 1390 eur. Najnižšiu pokutu vo výške 300 eur úrad uložil za porušenie povinnosti postupovať v súlade s technickými, organizačnými a personálnymi opatreniami prijatými prevádzkovateľom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Oravec: Podnikatelia mali na GDPR málo času, hrozia im pokuty Čítajte 

Najvyššiu pokutu 5000 eur vyrubil úrad prevádzkovateľovi za neoprávnené zverejnenie všeobecne použiteľného identifikátora väčšieho počtu dotknutých osôb.

V roku 2018 Úrad na ochranu osobných údajov za porušenie zákona právoplatne uložil 37 pokút v súhrnnej výške 89 800 eur. Priemerná pokuta bola v tomto roku vo výške 2427 eur.

Tá najnižšia vo výške 150 eur bola uložená prevádzkovateľovi za neposkytnutie súčinnosti. Najvyššiu pokutu úrad právoplatne uložil vo výške 40 000 eur prevádzkovateľovi za porušenie bezpečnosti spracúvania osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  2. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  3. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  4. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  5. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  8. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 29 637
  2. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 354
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 320
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 671
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 429
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 259
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 9 183
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 913
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 759
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 8 448
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS Richard Sulík pred rokovaním krízového štábu.
Premiér Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sulík zasa berie Matovičovi hračku

Premiér sa vyhráža zatváraním a otvára maturitné ročníky.

Peter Tkačenko

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

Premiér Igor Matovič.

Neprehliadnite tiež

Kvalitný plán obnovy si vyžaduje čas. Ale tomu Fico nerozumie, odkázal Heger

Minister financií reagoval na kritiku predsedu Smeru na absenciu plánu obnovy pre EÚ.

Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii o národnom reformnom pláne.

Portugalsko dopláca na závislosť od turizmu, vláda vyzvala na zmeny

V roku 2019 navštívilo Portugalsko viac než 16,4 milióna zahraničných turistov.

Centrum Lisabonu 11. októbra.

Nových malých úžitkových vozidiel medziročne ubudlo takmer o polovicu

V kategórii nákladných automobilov nad 12 ton to bol pokles o 38 percent.

Ilustračné foto.

Fico sa zaujímal o preclenie antigénových testov spoločnosťou Eurolab Lambda

Šéf Smeru diskutoval so riaditeľkou Finančnej správy.

Predseda strany SMER - SD Robert Fico a bývalý minister financií SR Ladislav Kamenický prichádzajú do budovy Finančného riaditeľstva SR na stretnutie s prezidentkou Finančnej správy Danielou Klučkovou.