SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Záujem verejnosti o ochranu osobných údajov sa zvyšuje

Ľudia sa zaujímajú o svoje osobné údaje, chránia si ich a pýtajú sa, ako a prečo ich osobné údaje spracúvajú.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA )

BRATISLAVA. Povedomie širokej verejnosti o osobných údajoch a ich ochrane sa razantne posunulo. Ľudia sa zaujímajú o svoje osobné údaje, chránia si ich a prevádzkovateľov sa pýtajú, ako a prečo ich osobné údaje spracúvajú.

Vyplýva to zo správy o stave ochrany osobných údajov od 1. januára 2017 do 24. mája 2018 vypracovanej Úradom na ochranu osobných údajov SR.

Pribúdajú otázky na dôvod spracovania

Dokument v utorok jednohlasne zobral na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Skryť Vypnúť reklamu

"Tento trend potvrdzujú aj prevádzkovatelia, ktorí aj na rôznych spoločných fórach a platformách informujú účastníkov za úrad o tom, že stále viac sa stretávajú s otázkami ľudí a s tým, že musia vedieť zdôvodniť, na základe čoho osobné údaje danej osoby spracúvajú. Ľudia sú si oveľa viac vedomí svojich práv a neboja sa v praxi vyžadovať ich plnenie," tvrdí šéfka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová.

Zároveň upozorňuje, že osobné údaje sa stávajú významným obchodným artiklom a sú v centre záujmu mnohých spoločností.

"O to viac je potrebné dbať na ich dôslednú ochranu a zákonné spracúvanie," apelovala.

Nutnosť v školských osnovách

Úradna ochranu osobných údajov preto formuloval pre niektoré sektory a oblasti života niekoľko odporúčaní.

Skryť Vypnúť reklamu

Na margo detí a ich osobných údajov úrad tvrdí, že sa čoraz viac dostávajú do popredia záujmu spoločností a s tým ide ruka v ruke v digitálnej dobe aj spracúvanie ich osobných údajov.

Prečítajte si tiež: E-kasa môže byť v rozpore s ochranou osobných údajov Čítajte 

"Je preto nesmierne dôležité, aby už v rodine pred nástupom do školy boli deti usmerňované rodičmi, aby dbali na ochranu svojich osobných údajov, aby neposkytovali informácie o sebe a rodičoch alebo súrodencoch niekomu, koho nepoznajú," radí Úrad na ochranu osobných údajov

Podľa úradu je tiež nevyhnutné, aby deti aj v škole dostávali v rámci rôznych predmetov informácie aj o ochrane osobných údajov a o tom, aké následky môže so sebou niesť, ak ich neuvážene poskytnú.

Ochrana osobných údajov sa postupne dostáva do všetkých oblastí života, už to nie je len o tom, že osoba poskytuje svoje osobné údaje banke, v škole či úrade.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochrana osobných údajov má byť v centre záujmu už v momente, keď si do telefónu sťahujeme mobilnú aplikáciu, keď sa rozhodneme, že v domácnosti budeme využívať smart technológie, keď sa rozhodneme, že si dáme smart hodinky, do ktorých vložíme údaje o svojom zdraví.

"Ochrana osobných údajov sa postupne prelína mnohými činnosťami bežného života, preto je na mieste aj povinnosť spoločností, aby už pri vývoji aplikácií a programov dodržiavali zásady privacy by design a privacy by default," uviedol úrad.

Pokuty za takmer deväťdesiattisíc eur

V sledovanom období Úrado na ochranu osobných údajov udeľoval aj pokuty. Vlani právoplatne uložil 20 pokút v súhrnnej výške 27 800 eur.

Priemerná pokuta za rok 2017 bola vo výške cca 1390 eur. Najnižšiu pokutu vo výške 300 eur úrad uložil za porušenie povinnosti postupovať v súlade s technickými, organizačnými a personálnymi opatreniami prijatými prevádzkovateľom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Oravec: Podnikatelia mali na GDPR málo času, hrozia im pokuty Čítajte 

Najvyššiu pokutu 5000 eur vyrubil úrad prevádzkovateľovi za neoprávnené zverejnenie všeobecne použiteľného identifikátora väčšieho počtu dotknutých osôb.

V roku 2018 Úrad na ochranu osobných údajov za porušenie zákona právoplatne uložil 37 pokút v súhrnnej výške 89 800 eur. Priemerná pokuta bola v tomto roku vo výške 2427 eur.

Tá najnižšia vo výške 150 eur bola uložená prevádzkovateľovi za neposkytnutie súčinnosti. Najvyššiu pokutu úrad právoplatne uložil vo výške 40 000 eur prevádzkovateľovi za porušenie bezpečnosti spracúvania osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 134
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 170
  3. Od Česka až po Jadran 3 984
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 570
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 246
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 204
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 170
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 842
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 586
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


7 h
Policajná kontrola na hraničnom priechode Čunovo - Rajka.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 20 h
Peter Tkačenko

So vstupom do Európskej únie sa zrodil nárok na život ako v Štokholme či v Berlíne.


5 h

Neprehliadnite tiež

Pladlhé roky, zbúrali ju za jeden deňváreň v Nižnej slúžila

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


3 h
Väčšina ľudí o poplatkoch za zrušenie trvalého príkazu, inkasa alebo platobnej karty nič nevie a ak áno, riešia ich len v pobočke. Zadarmo alebo aspoň lacnejšie je to cez internet banking.

Medzi najpoužívanejšie funkcie mobilného bankovníctva patrí zadávanie platieb.


TASR 2 h
Volkswagen Slovakia.

Bratislavský závod očakáva, že problémy s dodávkami polovodičových súčiastok vyvrcholia v treťom štvrťroku


TASR 3 h

Výroba elektriny v Únii vyprodukovala v prvom polroku menej skleníkových plynov ako v roku 2019.


SITA 3 h