SME
Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Oravec: Podnikatelia mali na GDPR málo času, hrozia im pokuty

Nové pravidlá ochrany osobných údajov priniesli podnikateľom mnoho nových povinnosti.

Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nové pravidlá ochrany osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, priniesli podnikateľom mnoho nových povinností, administratívnej záťaže a hrozbu likvidačných pokút.

O GDPR síce podnikatelia vedeli dva roky, no pracovná skupina Európskej komisie (EK) k nariadeniu EK na ochranu osobných údajov začala vydávať stanoviská až v druhej polovici roku 2017, pričom posledné z nich je z apríla 2018. Slovenský úrad na ochranu osobných údajov bol v tomto ohľade ešte pomalší.

Prečítajte si tiež: Mnohé spoločnosti neboli schopné prijať dostatočné opatrenia GDPR Čítajte 

"Vzhľadom na množstvo nejasností okolo praktickej aplikácie GDPR sme v júni 2018 požiadali premiéra o iniciatívu pri zmiernení následkov neúmyselného nedodržiavania nových pravidiel. Naším cieľom bolo dosiahnuť zhovievavosť úradu pri kontrolách počas prvého roka," hovorí Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska, ktoré sa spolu so Slovenským živnostenským zväzom obrátilo na predsedu vlády.

Skryť Vypnúť reklamu

Mediálna reakcia úradu bola podľa Oravca pomerne promptná, no ústretového prístupu sa nedočkali. "Úrad argumentuje dostatočne dlhým časom, ktorý mali podnikatelia na prípravu, aj keď realita bola iná," tvrdí Oravec.

Podľa neho český úrad na ochranu osobných údajov, naopak, bez akýchkoľvek výziev iniciatívne zaujal ku kontrole dodržiavania nových pravidiel ochrany osobných údajov a k udeľovaniu sankcií stanovisko, ktoré môže byť pre Slovensko vzorom.

Úrad na ochranu osobných údajov v Českej republike sa jasne vyjadril, že svoju pozornosť zameria na zvyšovanie povedomia, vyzývanie a usmerňovanie na nápravu, nie primárne na pokutovanie za nedbalostné a menej závažné pochybenia, ku ktorým dochádza hlavne v menších firmách.

Český úrad konštatuje, že cieľom kontroly je v prvom rade náprava protiprávneho stavu a nie uloženie sankcie. A práve takýto partnerský prístup podnikatelia od úradov očakávajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  2. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  6. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  7. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  8. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  9. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  10. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 339
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 198
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 953
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 819
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 609
  6. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 343
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 043
  8. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 2 960
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 958
  10. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 2 020
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Policajný prezident Peter Kovařík.

Koaliční poslanci chcú vysvetlenia.


12 h
Kanoistovi Petrovi Gellemu sa nepodarilo zopakovať finále z Ria de Janeiro.

Olympijské hry sledujte minútu po minúte.


Sportnet a 1 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Predseda predstavenstva spoločností Wüstenrot na Slovensku Marian Hrotka

Budúcnosť vidia v inom vysoko konkurenčnom segmente trhu.


13 h
Ilustračné foto

Číslo zahŕňa osobné, úžitkové autá aj autobusy.


TASR 12 h
Olympiádu v Tokiu poznačila pandémia.

Hry v Tokiu patria medzi najdrahšie v histórii.


15 h
Ilustračné foto

Spustenie semafora v blízkosti obce Ivanka pri Dunaji spôsobuje komplikácie.


TASR 16 h