SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Oravec: Podnikatelia mali na GDPR málo času, hrozia im pokuty

Nové pravidlá ochrany osobných údajov priniesli podnikateľom mnoho nových povinnosti.

Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nové pravidlá ochrany osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, priniesli podnikateľom mnoho nových povinností, administratívnej záťaže a hrozbu likvidačných pokút.

O GDPR síce podnikatelia vedeli dva roky, no pracovná skupina Európskej komisie (EK) k nariadeniu EK na ochranu osobných údajov začala vydávať stanoviská až v druhej polovici roku 2017, pričom posledné z nich je z apríla 2018. Slovenský úrad na ochranu osobných údajov bol v tomto ohľade ešte pomalší.

Prečítajte si tiež: Mnohé spoločnosti neboli schopné prijať dostatočné opatrenia GDPR Čítajte 

"Vzhľadom na množstvo nejasností okolo praktickej aplikácie GDPR sme v júni 2018 požiadali premiéra o iniciatívu pri zmiernení následkov neúmyselného nedodržiavania nových pravidiel. Naším cieľom bolo dosiahnuť zhovievavosť úradu pri kontrolách počas prvého roka," hovorí Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska, ktoré sa spolu so Slovenským živnostenským zväzom obrátilo na predsedu vlády.

Skryť Vypnúť reklamu

Mediálna reakcia úradu bola podľa Oravca pomerne promptná, no ústretového prístupu sa nedočkali. "Úrad argumentuje dostatočne dlhým časom, ktorý mali podnikatelia na prípravu, aj keď realita bola iná," tvrdí Oravec.

Podľa neho český úrad na ochranu osobných údajov, naopak, bez akýchkoľvek výziev iniciatívne zaujal ku kontrole dodržiavania nových pravidiel ochrany osobných údajov a k udeľovaniu sankcií stanovisko, ktoré môže byť pre Slovensko vzorom.

Úrad na ochranu osobných údajov v Českej republike sa jasne vyjadril, že svoju pozornosť zameria na zvyšovanie povedomia, vyzývanie a usmerňovanie na nápravu, nie primárne na pokutovanie za nedbalostné a menej závažné pochybenia, ku ktorým dochádza hlavne v menších firmách.

Český úrad konštatuje, že cieľom kontroly je v prvom rade náprava protiprávneho stavu a nie uloženie sankcie. A práve takýto partnerský prístup podnikatelia od úradov očakávajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  2. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. The future of M&A in Europe
  5. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  6. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  7. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  8. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 378
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 293
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 089
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 501
  5. Aká je chémia vôní 9 882
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 434
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 783
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 715
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 128
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 693
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Koronavírus na Slovensku: Vakcína od Moderny fungovala pri ťažkom Covide na sto percent (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili celkovo viac ako 105-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 839 obetí.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hlas. Strana opatrného vyčkávania

Aj by sme povedali, že Pellegrini plní želanie vládnych strán a šúcha nohami.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.
Píše Ivan Mikloš

Slovensko stráca talenty aj investície. Je načase to zvrátiť (píše Ivan Mikloš)

Prehrávame, najvyšší čas vývoj otočiť.

Neprehliadnite tiež

NBS zhrnula riziká druhej vlny. Čo hrozí ľuďom a firmám?

NBS zanalyzovala vplyv druhej vlny koronakrízy.

Ilustračné foto

Vládni analytici odporúčajú prepracovať modernizáciu trate medzi Zvolenom a Fiľakovom

Z pohľadu modernizácie existujú na Slovensku podľa analytikov prioritnejšie úseky.

Areál voľného času Vojenský dvor
Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO).