Šupy zo zeleniny, vajíčkové škrupiny, čajové vrecúška, kávová usadenina. Plasty a papier mnohí poctivo triedime, s biologickým odpadom z kuchyne je to však zložitejšie.
Znížiť produkciu odpadu je nielen ekologické, ale aj ekonomické. A bude ešte viac: poplatky za skládkovanie odpadu by mali ísť v najbližších rokoch hore.
V netriedenom komunálnom odpade sa podľa riaditeľky Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Ivany Malešovej vyskytuje najmenej 45 percent biologického odpadu.
"Kuchynský odpad tvorí okolo 20 percent odpadov," spresnila. Triedi sa minimálne, najmä ľudia v panelákoch na to zvyčajne nemajú podmienky.
Triediť odpad sa pritom oplatí aj z ekonomického hľadiska. Vytriedené plasty či papier sa napríklad odvážajú zadarmo. Ich spracovanie financujú firmy, ktoré vyrábajú obaly.
Od budúceho roka by sa mal navyše poplatok za uloženie odpadu diferencovať podľa toho, do akej miery bol odpad vytriedený.