Bryndzové pirohy, hovädzí guláš, vyprážané rezne s roztláčanými zemiakmi, kapustové strapačky či tatarák na hrianke. Slovák má rád domáce chute.
Ale raz za čas mu tečú slinky na novinky. Chce ochutnávať, spoznávať, cestovať za dobrotami do iných kútov sveta. Aspoň vidličkou po mape. A tak sa v slovenskom kotle gastronómie čoraz častejšie varí celá zemeguľa.
V reštaurácii Rouge nitrianskeho hotela Mikado je počas obeda vždy plno. Ale keď pomedzi stoličky neprekĺzne ani myška, nuž viete, že je pondelok.
Z kuchyne sa vinú exotické vône gréckej fasolady, inokedy arabskej kuracej polievky s cícerom, argentínskeho jedla locro z hovädzieho mäsa, potom zase mexického churros so škoricou alebo jahňacej polievky z Walesu.
Obedy podľa etnika
Prvý deň po víkende čaká totiž na hostí obed z projektu svetových pondelkov. Chutné jedlo v štvorhviezdičkovom hoteli považuje riaditeľka Anna Labošová za samozrejmosť, v tomto prípade však stolovanie dostáva aj ďalší rozmer – osvetu, zážitok, prázdninovú atmosféru.