BRATISLAVA. Dve nové európske nariadenia zjednodušia proces identifikácie vín známy ako "zemepisné označenia".
Postupy pre registráciu, zmenu a doplnenie ZO budú odteraz zjednodušené a zosúladené s ostatnými potravinárskymi sektormi EÚ, zatiaľ čo zodpovednosti týkajúce sa zmien špecifikácie výrobkov budú objasnené buď na národnej, alebo na európskej úrovni. Informovala o tom Európska komisia v tlačovej správe.
Registrácia kvalitného vína sa podľa Komisie uľahčí vďaka zjednodušeniu opisu geografického prepojenia požadovaného v žiadosti. Predtým museli žiadatelia uviesť podrobnosti o zemepisnej oblasti, o vlastnostiach výrobku vzhľadom ku geografickému prostrediu a podrobnosti o príčinnej interakcii medzi týmito dvoma oblasťami.
S novými pravidlami budú musieť žiadatelia opísať iba príčinnú súvislosť medzi zemepisnou oblasťou a charakteristikami vína.
„Zodpovednosť za preskúmanie žiadosti pri zemepisných označeniach bola zjednodušená s cieľom zabrániť tomu, aby sa rovnaká práca vykonávala zároveň na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ. Po novom teraz členský štát najprv preskúma žiadosť, zatiaľ čo Komisia sa bude sústreďovať iba na prvky súvisiace s cezhraničnými otázkami. Doteraz tento proces trval niekoľko rokov, teraz sa to urobí všetko počas šiestich mesiacov ako súčasť nových pravidiel, čo výrazne skráti tento proces,“ ozrejmila v správe Európska komisia.
Nové pravidlá zahŕňajú podľa Komisie aj možnosť udeliť dočasné zmeny a doplnenia špecifikácie výrobku.
To sa môže použiť napríklad v prípade povinných sanitárnych a fytosanitárnych opatrení, prírodných katastrof alebo nepriaznivých poveternostných podmienok, ktoré sú formálne uznané za zabraňujúce tomu, aby sa určité výrobné kroky uskutočnili v zemepisnej oblasti.
„Ak by sme vzali príklad týkajúci sa potravín, v dôsledku zemetrasenia v oblasti Parmigiano bolo Európskou komisiou povolené, aby sa časť obdobia dozrievania Parmigiano-Reggiano CHOP uskutočnila v okolitej oblasti,“ dodala k novinkám v oblasti registrácie vín Komsia.