BRATISLAVA. Lentilky sú u nás jedny z najznámejších a najpopulárnejších sladkostí. Nejedia ich len súčasné deti, z detstva si ich pamätajú aj starší ľudia.
Vyrábajú sa už viac ako sto rokov, konkrétne od roku 1907. Za ten čas podľa webu idnes.cz, ktorý na tému upozornil, prešli viacerými zmenami, tvar a vzhľad si však uchovali.
Tuk z veľryby
Presné zloženie lentiliek zo začiatku 20. storočia dnes už nikto nepozná. Továreň prežila dve svetové vojny, znárodnenie aj privatizáciu.
Sladkosť v súčasnosti vyrába spoločnosť Nestlé.
Posledná receptúra, ktorá sa zachovala, je z českej továrne zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Vtedy sa ešte pre lesk lentiliek pri ich výrobe používal aj tuk z lebečnej dutiny vorvaňa. Vorvaň je druh veľryby.
1907
je rok, v ktorom sa začali vyrábať lentilky.
"Tento tuk sa už, samozrejme, nepoužíva," povedala pre idnes hovorkyňa Nestlé Andrea Brožová.
Okrem toho sa na ich výrobu používala aj aróma vanilín a syntetické farbivá. Nič z toho už dnes v lentilkách nenájdeme.
Vanilín nahradil vanilkový extrakt a farbivá výrobca vymenil za extrakty napríklad z citrónu, mrkvy či redkvičky. To je aj dôvod, prečo od roku 2014 už nemajú také žiarivé farby ako v minulosti.
Viac žltých
Lentilky sa v minulosti vyrábali v ôsmich farbách - červenej, žltej, modrej, zelenej, fialovej, ružovej, oranžovej a hnedej. Posledná spomínaná sa v roku 2000 prestala používať. Namiesto nej sa viac používa žltá farba.
Sladkosť sa vyrába v dvoch závodoch. Čokoládová náplň v tvare väčšej šošovice vzniká v Olomouci. Celý proces - od miešania ingrediencií po hotový produkt - trvá 18 až 20 hodín.
Potom sa čokoládová náplň prevezie do druhej továrne v Holešove, kde sa približne osem hodín obaľuje farebnou cukrovou vrstvou. Dokopy tak výroba trvá niekedy až 28 hodín.
Ročne sa v súčasnosti vyrobí viac ako dvetisíc ton lentiliek. Väčšina sa predá v Česku a na Slovensku. Malá časť sa vyváža aj do Holandska.
Na začiatku 80. rokov sa však lentilky vyvážali do viac ako tridsiatich krajín sveta.