PRAHA, BRATISLAVA. Plechovkové pivo je najlepšie len vtedy, ak je čerstvé. Postupom času sa totiž jeho chuť zhoršuje, za čo môže aj nesprávne skladovanie pri vyšších teplotách.
Pivo v plechovkách oproti fľaškovému ohrozuje kyslík, ktorý prispieva k jeho starnutiu.
Potvrdil to test českého denníka idnes.cz, ktorý spolu so štrnástimi odborníkmi testoval 14 plechovkových pív rôznych značiek.
Až 40 percent vzoriek bolo zoxidovaných, teda zvetraných, a to aj napriek tomu, že ani jedno z pív nebolo ani zďaleka pred dátumom spotreby.
Nie všade je dátum povinný
Kyslík sa do plechovky môže dostať už pri samotnom stáčaní piva v pivovare, pri zatváraní plechovky.
Aj preto, že otvor plechovky je niekoľkonásobne väčší ako otvor sklenenej fľašky.
Ako známky dostali plechovkové pivá
- Gambrinus Plná 12: 2,2
- Krušovice Královská 12: 2,5
- Pilsner Urquell: 2,5
- Březňák Ležák staré školy: 2,6
- Svijanský máz ležák 11 % nepasterizovaný: 2,7
- Lobkowicz ležák Premium: 2,8
- Zubr Grand 11: 2,8
- Budweiser Budvar B:Original: 2,9
- Braník Jedenáctka: 2,9
- Rychtář Premium: 3
- Postřižinské ležák světlý: 3,1
- Bakalář Světlý ležák za studena chmelený: 3,1
- Staropramen Ležák: 3,4
- Argus 11 Premium Original: diskvalifikovaný
Pavel Dostálek z Ústavu biotechnológie Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe vraví, že aj napriek tomu je plechovka na pivo najlepším obalom: nápoj neohrozuje svetlo, zároveň sa pivo nedostáva do kontaktu s kovmi, keďže plechovka má lakovaný povrch.
Ako však zistiť, kedy boli plechovky naplnené? Idnes odhalil, že zo štrnástich boli údaje o výrobe, respektíve naplnení plechovky uvedené iba v dvoch prípadoch.
Uvádzať dátum výroby na obale totiž nie je v Česku povinné, na rozdiel od dátumu spotreby.
Lehota, dokedy treba pivo vypiť, môže byť šesť, deväť aj dvanásť mesiacov, záleží na pivovare.
Dátum výroby piva je podľa slovenskej Štátnej potravinovej a veterinárnej správy "dátum plnenia piva" a je povinnou informáciou na obale.
Pivo z Lidla diskvalifikovali
V teste dopadol najlepšie Gambrinus Plná 12 od Plzeňského Prazdroja s celkovou známkou 2,2.
Najhoršie dopadla značka Argus 11 Premium z Lidla, toto pivo počas testu diskvalifikovali.
Problémom bola nižšia hodnota extraktu mladiny, čo znamená, že namiesto jedenástky dostal v plechovke zákazník desiatku. Lidl tvrdí, že pivo pravidelne kontroluje a za posledný rok nezistili žiadne problémy.
Denník testoval štrnásť vzoriek, zameral sa na svetlé ležiaky. Všetky vzorky nakupoval v bežných hypermarketoch. Odborníci testovali chuť, farbu, penu, vôňu, obsah alkoholu aj extrakt pôvodnej mladiny.