SME
Utorok, 20. apríl, 2021 | Meniny má MarcelKrížovkyKrížovky

V košoch slovenských domácností končia tony potravín ročne

Plytvať jedlom znamená plytvať zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu, uviedla ministerka Matečná.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: Lenka Haniková)

BRATISLAVA. Každý piaty slovenský spotrebiteľ priznáva, že v domácnosti plytvá potravinami. Priemerný obyvateľ Slovenska vyhodí ročne 111 kilogramov (kg) jedla ročne.

Agrorezort upozorňuje, že plytvanie jedlom znamená plytvanie prírodnými zdrojmi a vyzýva spotrebiteľov na uvedomelejšie nakupovanie.

V EÚ sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo prestavuje 173 kg na osobu ročne.

Popis a autor citácie

Uviedol to Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Plytvať jedlom znamená plytvať zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu - pôdou, vodou, prácou ľudí, ale aj energiou. Je to nezodpovedné nielen voči životnému prostrediu, ale aj nemorálne voči ľuďom, čo si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo. Je najvyšší čas, aby sme zásadným spôsobom zmenili svoje spotrebiteľské správanie," upozornila vicepremiérka a šéfka MPRV SR Gabriela Matečná.

Skryť Vypnúť reklamu

"V EÚ sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo prestavuje 173 kg na osobu ročne. Pritom skoro každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo. V rebríčku krajín, ktoré najviac plytvajú potravinami, je Slovensko ôsme od konca, najhoršie je na tom Holandsko, najlepšie Slovinsko."

Jedlom najviac plytvá mladá a stredná generácia

Priemerne vyhodia Slováci a Slovenky 111 kg potravín na osobu ročne. Potraviny aj suroviny sa strácajú v celom dodávateľskom reťazci, najviac jedla, vyše 50 percent z celkového objemu potravinového odpadu, vyhadzujú koneční spotrebitelia.

Podľa celoslovenského reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre MPRV SR vypracovala agentúra AKO, približne 23 percent Slovákov a Sloveniek priznáva, že vyhadzuje zvyšky jedla. Takmer polovica opýtaných uvádza, že sa snažia zvyšky jedál využiť pri ďalšom varení, prípadne ich dajú zvieratám.

Skryť Vypnúť reklamu

Tretina respondentov deklaruje, že nevyhadzuje takmer žiadne jedlo. V porovnaní s celoslovenským priemerom plytvá jedlom najviac mladá a stredná generácia vo veku 23 až 49 rokov. Miera plytvania v domácnostiach stúpa so vzdelaním a s príjmom.

Navarili viac ako zjedli

Najčastejšie vyhadzovanou potravinou na Slovensku sú chlieb a pečivo (35 percent). O niečo menší počet ľudí (29 percent) uvádza, že vyhadzuje zvyšky uvareného jedla.

Na otázku, prečo im ostávajú neskonzumované potraviny, 74 percent respondentov uviedlo, že navarili viac ako zjedli a v 34 percent prípadov sa potraviny pokazili alebo uplynul dátum spotreby.

"V súvislosti s nadmerným plytvaním potravinami vyvstáva otázka, ako tento trend zmeniť. Na prvom mieste je určite uvedomelé správanie spotrebiteľa. Nestačí len rozmýšľať nad tým, čo kupujeme, ale aj koľko toho kupujeme," podotkla ministerka Matečná.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Matečná stále nevidí dôvod na odchod z postu ministerky Čítajte 

"Vďaka hypermarketom sme si zvykli nakupovať vo veľkých množstvách, ale potom nevieme odhadnúť mieru. Odporúčame radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách. Nielenže sa tak vyhneme zbytočnému potravinovému odpadu, ale tiež ušetríme peniaze a môžeme mať doma čerstvejšie produkty," uviedla Matečná.

MPRV SR v snahe znížiť plytvanie potravinami presadilo na jeseň 2016 novelu zákona o potravinách, ktorá priniesla možnosť darovať charitatívnym organizáciám potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investovanie sa tento rok oplatí
  2. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  3. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  4. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  5. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  6. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  7. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  8. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  9. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  10. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  1. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  2. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  3. Investovanie sa tento rok oplatí
  4. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  5. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  6. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  7. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  8. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  9. Konečne! PLANEO Elektro opäť otvára predajne
  10. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 24 200
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 21 749
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 606
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 535
  5. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 8 433
  6. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 056
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 804
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 796
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 729
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 683
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Prieskumy volebných preferencií

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Marian Kočner si vypočul verdikt súdu.

Prokurátori kritizujú nečinnosť vyšetrovateľky vo viacerých Kočnerových DPH kauzách.

12m
Ilustračná fotografia.

Peniaze by mali smerovať najmä do solárnej a veternej energie.

4 h
Minister životného prostredia Ján Budaj.

Rada vlády prijala na zasadnutí šesť základných bodov.

5 h