V košoch slovenských domácností končia tony potravín ročne

Plytvať jedlom znamená plytvať zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu, uviedla ministerka Matečná.

Ilustračné foto(Zdroj: Lenka Haniková)

BRATISLAVA. Každý piaty slovenský spotrebiteľ priznáva, že v domácnosti plytvá potravinami. Priemerný obyvateľ Slovenska vyhodí ročne 111 kilogramov (kg) jedla ročne.

Agrorezort upozorňuje, že plytvanie jedlom znamená plytvanie prírodnými zdrojmi a vyzýva spotrebiteľov na uvedomelejšie nakupovanie.

V EÚ sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo prestavuje 173 kg na osobu ročne.

Popis a autor citácie

Uviedol to Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Plytvať jedlom znamená plytvať zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu - pôdou, vodou, prácou ľudí, ale aj energiou. Je to nezodpovedné nielen voči životnému prostrediu, ale aj nemorálne voči ľuďom, čo si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo. Je najvyšší čas, aby sme zásadným spôsobom zmenili svoje spotrebiteľské správanie," upozornila vicepremiérka a šéfka MPRV SR Gabriela Matečná.

"V EÚ sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo prestavuje 173 kg na osobu ročne. Pritom skoro každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo. V rebríčku krajín, ktoré najviac plytvajú potravinami, je Slovensko ôsme od konca, najhoršie je na tom Holandsko, najlepšie Slovinsko."

Jedlom najviac plytvá mladá a stredná generácia

Priemerne vyhodia Slováci a Slovenky 111 kg potravín na osobu ročne. Potraviny aj suroviny sa strácajú v celom dodávateľskom reťazci, najviac jedla, vyše 50 percent z celkového objemu potravinového odpadu, vyhadzujú koneční spotrebitelia.

Podľa celoslovenského reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre MPRV SR vypracovala agentúra AKO, približne 23 percent Slovákov a Sloveniek priznáva, že vyhadzuje zvyšky jedla. Takmer polovica opýtaných uvádza, že sa snažia zvyšky jedál využiť pri ďalšom varení, prípadne ich dajú zvieratám.

Tretina respondentov deklaruje, že nevyhadzuje takmer žiadne jedlo. V porovnaní s celoslovenským priemerom plytvá jedlom najviac mladá a stredná generácia vo veku 23 až 49 rokov. Miera plytvania v domácnostiach stúpa so vzdelaním a s príjmom.

Navarili viac ako zjedli

Najčastejšie vyhadzovanou potravinou na Slovensku sú chlieb a pečivo (35 percent). O niečo menší počet ľudí (29 percent) uvádza, že vyhadzuje zvyšky uvareného jedla.

Na otázku, prečo im ostávajú neskonzumované potraviny, 74 percent respondentov uviedlo, že navarili viac ako zjedli a v 34 percent prípadov sa potraviny pokazili alebo uplynul dátum spotreby.

"V súvislosti s nadmerným plytvaním potravinami vyvstáva otázka, ako tento trend zmeniť. Na prvom mieste je určite uvedomelé správanie spotrebiteľa. Nestačí len rozmýšľať nad tým, čo kupujeme, ale aj koľko toho kupujeme," podotkla ministerka Matečná.

Prečítajte si tiež: Matečná stále nevidí dôvod na odchod z postu ministerky

"Vďaka hypermarketom sme si zvykli nakupovať vo veľkých množstvách, ale potom nevieme odhadnúť mieru. Odporúčame radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách. Nielenže sa tak vyhneme zbytočnému potravinovému odpadu, ale tiež ušetríme peniaze a môžeme mať doma čerstvejšie produkty," uviedla Matečná.

MPRV SR v snahe znížiť plytvanie potravinami presadilo na jeseň 2016 novelu zákona o potravinách, ktorá priniesla možnosť darovať charitatívnym organizáciám potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Poďte kontrolovať novinárov denníka SME
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  5. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  6. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  10. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Poďte kontrolovať novinárov denníka SME
  4. Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019
  5. Ako ušetriť s virtuálnym sídlom ?
  6. Rozhodnite o tom, aký projekt podporí Tesco vo vašom okolí!
  7. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  8. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  9. Relaxačná zóna v záhrade
  10. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  1. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 18 729
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 737
  3. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 15 257
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu? 7 404
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 988
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 958
  7. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 4 656
  8. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV 3 135
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 2 859
  10. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 2 776

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Prieskumy volebných preferencií

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Ukázal na Ivana Lexu, Kosíka v Mali uniesli

Bol svedkom pri zavlečení Kováča.

Stĺpček Petra Schutza

Čo môže byť za únosom Kosíka

Vidieť súvislosť s jeho svedectvom proti Lexovi je dosť zložité.

Neprehliadnite tiež

Čína požaduje vzájomný rešpekt pri riešení obchodných sporov

Washington a Peking už niekoľko mesiacov vedú obchodnú vojnu.

Nad automobilkami sa zmráka. Dva zo štyroch závodov hlásia škrty

Volkswagen ohlásil škrtanie pracovných zmien.