BRATISLAVA. Najdrahšie obedujú ľudia z Nitrianskeho kraja, priemerná útrata za obed sa tam v poslednom štvrťroku vyšplhala aj na 6,80 eura. Ľudia z Bratislavského kraja sa naobedovali v priemere o asi 1,20 eura lacnejšie.
V cenách sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu, sumy vychádzajú z reálnych útrat zamestnancov v pracovnom čase formou stravovacej karty Ticket Restaurant.
V ostatných siedmich krajoch bola priemerná útrata za obed nižšia ako šesť eur. V Žiline 5,83 eura, v Bratislave 5,63 eura, v Trenčíne 5,53 eura, v Košiciach 5,47 eura a v Banskej Bystrici 5,40 eura.
"Ľudia v Trnave zaplatili v poslednom štvrťroku 2017 za obed v priemere o 7 percent viac ako v roku 2016 - 5,07 eura a na chvoste rebríčka je Prešov s priemernou platbou za obed na úrovni 5,03 eura.
"Útraty za obedy sa v poslednom štvrťroku 2017 v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšili takmer vo všetkých krajoch, a to od 4 až do 11 percent," povedala marketingová manažérka Edenred Slovakia Jana Caltíková.
Viac ako polovica zamestnávateľov podľa nej poskytuje stravovacie poukážky v hodnotách medzi 4 eurami a 4,50 eura a štvrtina maximálnu hodnotu stravného alebo dokonca vyššiu.
Spoločnosť Edenred chce pravidelne sledovať vývoj reálnych platieb zamestnancov za obedy stravovacou kartou, výsledky plánuje zverejňovať na svojich webových stránkach.