SME
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Pre GDPR menia pracovné zmluvy, e-shopy obchodné podmienky

Pri objednávke v e-shope pribudne nové políčko, súhlas so spracúvaním osobných údajov musí byť oddelený od ostatných podmienok.

E-shopy pre GDPR zmenia podmienky. (ilustračné foto)E-shopy pre GDPR zmenia podmienky. (ilustračné foto) (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Zmena pracovných zmlúv so zamestnancami či rozdelenie obchodných podmienok v prípade internetových obchodov patria medzi najzásadnejšie zmeny, ktoré prinesie Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR).

Denník SME zisťoval, čo všetko urobili najväčší zamestnávatelia v krajine, aby sa na GDPR pripravili. Zo šiestich podnikov odpovedal jediný, štátna Železničná spoločnosť. Jej hovorca Tomáš Kováč tvrdí, že „nepôjde o zásadné alebo náročné zmeny“, ale nepresnil ich.

Na otázky neodpovedala napríklad spoločnosť Tesco, ktorá prevádzkuje najväčší vernostný systém na Slovensku - Clubcard. GDPR môže do jeho fungovania výrazne zasiahnuť, keďže nariadenie prísnejšie reguluje takzvané profilovanie zákazníkov, čo v prípade Clubcard znamená aj vytváranie ponúk na základe toho, čo používateľ vernostnej karty nakupuje.

SkryťVypnúť reklamu

Prehľad najväčších dosahov GDPR na podnikateľov pre SME zostavil advokát Pavol Szabó, senior associate v advokátskej kancelárie GHS Legal.

1. Ako sa zmenia pracovné zmluvy

Prečítajte si tiež: GDPR zmení aj nástenky v triedach, na vešanie fotiek a vyvolávanie mien treba súhlas Čítajte 

Zamestnávatelia, ktorí v minulosti vkladali (vtelili) do pracovných zmlúv súhlas so spracovávaním osobných údajov, budú musieť zmluvy upraviť.

Na spracovávanie informácií, ako sú meno, adresa, dátum narodenia, rodné číslo, bankový účet či údaje nutné na platenie daní a odvodov totiž podľa Szabóa nepotrebujú osobitný súhlas, pretože ich spracovávajú na základe Zákonníka práce, iných zákonov a samotnej pracovnej zmluvy.

Ak by súhlas v zmluve ponechali, vznikla by duplicita právneho základu spracovávania osobných údajov. „Úrad na ochranu osobných údajov duplicitu považuje za porušenie legislatívy,“ tvrdí advokát.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5B72 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5B72 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  2. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  2. Budúcnosť M&A v Európe
  3. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  4. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  5. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  6. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 401
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 176
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 430
  4. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 329
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 087
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 879
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 599
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 591
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 567
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Práca

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
GDPR - zákon o ochrane osobných údajov
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Matovičova paradigma

Keby žil v ére Edisona, tak sa hádže o zem a vyhráža až kým by sme nemali ústavný zákon o svietení petrolejkami.

Autorská strana Samuela Marca

Privítajte Petra Pellegriniho, náhradného človeka (píše Samo Marec)

Môžete Pellegriniho vyhnať zo Smeru, ale nemôžete Smer vyhnať z Pellegriniho.

Peter Pellegrini.
Ilustračné foto.

Prvá námestníčka Kováčiková odchádza z prokuratúry

Rezignáciu odôvodňuje aj útokmi na svoju osobu.

Viera Kováčiková.

Neprehliadnite tiež

	
Na snímke zľava člen predsedníctva Odborového zväzu (OZ) KOVO Ján Stískal, podpredsedníčka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová, prezident KOZ Marián Magdoško, predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna, podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková a člen predsedníctva OZ KOVO Jaroslav Kopanica.

Ministerstvo financií zatiaľ neplánuje predĺžiť čas pre odklad splátok úverov

Prvé odklady splátok úverov podľa zákona lex korona pomaly končia.

ČSOB Banka.

Distribučné spoločnosti dostanú zo štátneho rozpočtu 162 miliónov eur

Ide o časť dlhu za podporu zelenej elektriny z roku 2018.

Minister financií´Eduard Heger (OĽaNO).

Hlivák: Vicepremiér Holý nezverejnil novelu zákona o verejnom obstarávaní

Holý avizoval revolúciu, ktorá však môže byť v rozpore s európskym právom

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák.