SME
Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Pre GDPR menia pracovné zmluvy, e-shopy obchodné podmienky

Pri objednávke v e-shope pribudne nové políčko, súhlas so spracúvaním osobných údajov musí byť oddelený od ostatných podmienok.

E-shopy pre GDPR zmenia podmienky. (ilustračné foto)E-shopy pre GDPR zmenia podmienky. (ilustračné foto) (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Zmena pracovných zmlúv so zamestnancami či rozdelenie obchodných podmienok v prípade internetových obchodov patria medzi najzásadnejšie zmeny, ktoré prinesie Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR).

Denník SME zisťoval, čo všetko urobili najväčší zamestnávatelia v krajine, aby sa na GDPR pripravili. Zo šiestich podnikov odpovedal jediný, štátna Železničná spoločnosť. Jej hovorca Tomáš Kováč tvrdí, že „nepôjde o zásadné alebo náročné zmeny“, ale nepresnil ich.

Na otázky neodpovedala napríklad spoločnosť Tesco, ktorá prevádzkuje najväčší vernostný systém na Slovensku - Clubcard. GDPR môže do jeho fungovania výrazne zasiahnuť, keďže nariadenie prísnejšie reguluje takzvané profilovanie zákazníkov, čo v prípade Clubcard znamená aj vytváranie ponúk na základe toho, čo používateľ vernostnej karty nakupuje.

SkryťVypnúť reklamu

Prehľad najväčších dosahov GDPR na podnikateľov pre SME zostavil advokát Pavol Szabó, senior associate v advokátskej kancelárie GHS Legal.

1. Ako sa zmenia pracovné zmluvy

Prečítajte si tiež: GDPR zmení aj nástenky v triedach, na vešanie fotiek a vyvolávanie mien treba súhlas Čítajte 

Zamestnávatelia, ktorí v minulosti vkladali (vtelili) do pracovných zmlúv súhlas so spracovávaním osobných údajov, budú musieť zmluvy upraviť.

Na spracovávanie informácií, ako sú meno, adresa, dátum narodenia, rodné číslo, bankový účet či údaje nutné na platenie daní a odvodov totiž podľa Szabóa nepotrebujú osobitný súhlas, pretože ich spracovávajú na základe Zákonníka práce, iných zákonov a samotnej pracovnej zmluvy.

Ak by súhlas v zmluve ponechali, vznikla by duplicita právneho základu spracovávania osobných údajov. „Úrad na ochranu osobných údajov duplicitu považuje za porušenie legislatívy,“ tvrdí advokát.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5B72 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5B72 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  7. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  10. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 408
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 028
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 963
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 864
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 611
  6. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 594
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 153
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 846
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 615
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 040
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Napadnutá loď sa plaví pod libérijskou vlajkou.

Súboj Iránu s Izraelom sa čoraz častejšie odohráva na mori.


20 h
Vitalij Šyšov.

Na tvári mal mať stopy po bití.


TASR 3 h

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 541 obetí.


a 4 ďalší 12 h
Protest proti očkovaniu na Hodžovom námestí.

Aké sú psychologické príčiny, ktoré vedú ľudí v čase pandémie k demonštráciám?


Neprehliadnite tiež

Erik Tomáš.

Poslanec sa odvoláva na časť novely zákona.


TASR 9m

Výraznejšie rástli ceny rodinných domov.


TASR 1 h
Minister financií Igor Matovič.

Útvar hodnoty za peniaze zverejnil prepočty.


TASR 1 h
Minister financií Igor Matovič.

Minister predstavil obrysy reformy už začiatkom mája.


TASR 2 h