Čo si má zákazník všímať na obale, keď si v obchode vyberá kvalitnú čokoládu?
"Ak si kupuje tmavú čokoládu, tak tá by mala obsahovať len kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Pri mliečnych čokoládach ešte sušené mlieko. Kvalitná čokoláda by teda mala obsahovať len tieto štyri zložky."
Ak sú tieto ingrediencie znakom kvalitnej čokolády, čo ďalšie sa objavuje v iných a nemalo by to tam byť?
"Objavuje sa v nich často iný tuk ako kakaové maslo: od repkového, kokosového až po palmový olej. V čokoláde nemajú čo robiť. To je v súčasnosti najväčší problém. Ďalej ide o umelé farbivá, arómy a takzvané leštidlá, ako je arabská guma. Je až zarážajúce, ako sa toto vôbec môže do čokolády dostať. Zákazník by si na to mal dávať pozor."
Prečo je zlé, že čokoláda obsahuje tieto zložky?
"Je to potom iný produkt, nie kvalitná čokoláda. Firmy to tam dávajú, aby sa hmota, z ktorej na konci procesu vyrobia tabuľku čokolády, nariedila niečím, čo je lacnejšie ako kakaová hmota či maslo. Môžu tak vyrobiť viac kusov čokolády."
Môžu tieto prísady ľuďom uškodiť?