SME
Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

Pizza od Oetkera je už ako z Rakúska. Firma zmenila kvalitu

Výrobca zmenil receptúru značky Ristorante. Pizza má vyššiu hmotnosť, väčší priemer a je aj výzorovo iná.

Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku.Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Pizza Ristorante od rakúskeho výrobcu potravín Dr. Oetker sa už na Slovensku nebude predávať v inej kvalite ako v Rakúsku či Nemecku.

Na začiatku tohto roka výrobca zmenil kvalitu výrobku, ktorý sa predáva na Slovensku. Po novom má väčšiu gramáž, väčší priemer a aj inak vyzerá. Ešte vlani v októbri výrobok obsahoval napríklad menej syra mozzarella či paradajok.

Prečítajte si tiež: Ementál so zemiakovým škrobom. Ďalšie testy potravín dopadli horšie Čítajte 

Informáciu o zmene kvality značky Ristorante priniesli Hospodárske noviny (HN).

Za vyššiu kvalitu si však zákazníci obchodných reťazcov budú musieť aj priplatiť. Dnes Tesco pizzu v online obchode ponúka za 2,99 eura. Ešte na jeseň bola jej cena len 2,45 eura.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na základe spätnej väzby sme sa rozhodli zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy,“ povedal pre SME Zdeněk Kvinta, marketingový manažér spoločnosti.

Od februára

Výrobok vyššej kvality začala firma reťazcom ponúkať začiatkom februára. Vtedy sa objavil aj na pultoch jednotlivých obchodov na Slovensku. Reakcie zákazníkov obchodných reťazcov zatiaľ nie sú známe.

„Ako zákazníci budú vnímať tento krok, budeme môcť vyhodnotiť až po pár mesiacoch predaja. Zmenu receptúry komunikujeme našim zákazníkom v letákoch označením Nová receptúra,“ povedala hovorkyňa Billy Kvetoslava Kirchnerová.

Po zjednotení receptúry pre východný a západný trh sa na pulty reťazcov na Slovensku dostanú aj ďalšie značky pizze, ktorú síce Oetker dlhodobo vyrába, no zatiaľ ich na Slovensko nedodával.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhodli sme zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy.

Zdeněk Kvinta. Dr. Oetker

Takýmto spôsobom sa na trh dostali ďalších päť druhov pizze Ristorante. Ide napríklad o čokoládovú pizzu, pizzu Staggioni či bezlepkovú pizzu.

„Tie sa za pár týždňov stali medzi zákazníkmi veľmi obľúbenými,“ povedala hovorkyňa Tesco Lucia Polačeková.

Dr. Oetker by podľa HN mal na trh na Slovensku uviesť aj ďalšie novinky, napríklad úplne novú značku, ktorá by mala kvalitou zodpovedať značke Ristorante.

„S uvedením medzinárodnej receptúry pizza Ristorante rozširujeme našu ponuku o úplne novú značku pizze Feliciana,“ povedal pre HN generálny riaditeľ Dr. Oetker pre Česko a Slovensko Jozef Debrecký.

Kvalita potravín

Dr. Oetker nie je jedinou spoločnosťou, ktorá zjednocuje kvalitu pre západný a východný trh. V minulosti tak už urobila nemecká pečiváreň Bahlsen, ktorá do východnej Európy dodávala maslové sušienky z palmového tuku namiesto masla. Receptúru následne zjednotila so západnou Európou.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Brusel dá na testovanie potravín milión, zákony však meniť nebude Čítajte 

Podobne sa zachoval aj výrobca mozarelly značky Clever, u ktorej inšpektori pri prvom testovaní v roku 2016 zistili, že je iná ako rakúska. Výrobok z Rakúska bol kompaktnejší a súdržnejší.

„Výrobca zareagoval, dnes už sú potraviny na oboch trhoch rovnaké,“ povedal vlani v októbri šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Zmena kvality pizze zrejme súvisí s tlakom Európskej komisie, ako aj vlády na Slovensku, na odstránenie dvojakej kvality potravín.

V roku 2016 ministerstvo pôdohospodárstva otestovalo 22 slovenských a rakúskych potravín. Viac ako polovica mala iné zloženie. Vlani na jeseň urobilo ďalší test.

Ministerstvo, ako aj Štátna veterinárna a potravinová správa vtedy skúmali zloženie až 33 výrobkov. Zistili, že len šesť z nich je na slovenskom a rakúskom trhu rovnakých.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 903
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 456
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 108
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 782
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 455
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 335
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 264
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 203
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 160
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 085
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rory Sabbatini.

Sledujte 9. deň olympiády minútu po minúte.


Sportnet a 1 ďalší 10 h
Medzi uhynutými rybali boli aj generačné ryby.

Inšpekcia životného prostredia aj polícia ekologickú katastrofu riešia.


30. júl
Martin Huba.

Na Detskej univerzite Komenského prednášal o kultivovanosti.


30. júl
Ilustračné foto

Nikto z českých politikov neodpovedal.


27. júl

Neprehliadnite tiež

Pracovníci zostavujú plávajúce člny so solárnymi panelmi v priehradnej nádrži Lac des Toules vo švajčiarskom Bourg-Saint-Pierre 8. októbra 2019.

Doterajšie kroky v oblasti klímy boli často kritizované ako príliš pomalé.


TASR 20 h
Martine Sanspicheová drží husacie pečene na trhovisku vo francúzskom Toulouse. Metóda používaná pri ich výrobe je veľmi kritizovaná, preto startup Gourmey prichádza s novým riešením.

Metódy používané pri výrobe vyvolávajú vo svete čoraz väčšie znepokojenie.


TASR 21 h
Minister práce Milan Krajniak.

Ministerstvo práce predložilo materiál do medzirezortného pripomienkového konania.


TASR 22 h
Povinne poistený živnostník platí odvody, aj keď sa mu nedarí.

Minimálnej penzii sa možno vyhnúť.


30. júl