Pizza od Oetkera je už ako z Rakúska. Firma zmenila kvalitu

Výrobca zmenil receptúru značky Ristorante. Pizza má vyššiu hmotnosť, väčší priemer a je aj výzorovo iná.

Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku.(Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Pizza Ristorante od rakúskeho výrobcu potravín Dr. Oetker sa už na Slovensku nebude predávať v inej kvalite ako v Rakúsku či Nemecku.

Na začiatku tohto roka výrobca zmenil kvalitu výrobku, ktorý sa predáva na Slovensku. Po novom má väčšiu gramáž, väčší priemer a aj inak vyzerá. Ešte vlani v októbri výrobok obsahoval napríklad menej syra mozzarella či paradajok.

Prečítajte si tiež: Ementál so zemiakovým škrobom. Ďalšie testy potravín dopadli horšie

Informáciu o zmene kvality značky Ristorante priniesli Hospodárske noviny (HN).

Článok pokračuje pod video reklamou

Za vyššiu kvalitu si však zákazníci obchodných reťazcov budú musieť aj priplatiť. Dnes Tesco pizzu v online obchode ponúka za 2,99 eura. Ešte na jeseň bola jej cena len 2,45 eura.

„Na základe spätnej väzby sme sa rozhodli zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy,“ povedal pre SME Zdeněk Kvinta, marketingový manažér spoločnosti.

Od februára

Výrobok vyššej kvality začala firma reťazcom ponúkať začiatkom februára. Vtedy sa objavil aj na pultoch jednotlivých obchodov na Slovensku. Reakcie zákazníkov obchodných reťazcov zatiaľ nie sú známe.

„Ako zákazníci budú vnímať tento krok, budeme môcť vyhodnotiť až po pár mesiacoch predaja. Zmenu receptúry komunikujeme našim zákazníkom v letákoch označením Nová receptúra,“ povedala hovorkyňa Billy Kvetoslava Kirchnerová.

Po zjednotení receptúry pre východný a západný trh sa na pulty reťazcov na Slovensku dostanú aj ďalšie značky pizze, ktorú síce Oetker dlhodobo vyrába, no zatiaľ ich na Slovensko nedodával.

Rozhodli sme zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy.

Zdeněk Kvinta. Dr. Oetker

Takýmto spôsobom sa na trh dostali ďalších päť druhov pizze Ristorante. Ide napríklad o čokoládovú pizzu, pizzu Staggioni či bezlepkovú pizzu.

„Tie sa za pár týždňov stali medzi zákazníkmi veľmi obľúbenými,“ povedala hovorkyňa Tesco Lucia Polačeková.

Dr. Oetker by podľa HN mal na trh na Slovensku uviesť aj ďalšie novinky, napríklad úplne novú značku, ktorá by mala kvalitou zodpovedať značke Ristorante.

„S uvedením medzinárodnej receptúry pizza Ristorante rozširujeme našu ponuku o úplne novú značku pizze Feliciana,“ povedal pre HN generálny riaditeľ Dr. Oetker pre Česko a Slovensko Jozef Debrecký.

Kvalita potravín

Dr. Oetker nie je jedinou spoločnosťou, ktorá zjednocuje kvalitu pre západný a východný trh. V minulosti tak už urobila nemecká pečiváreň Bahlsen, ktorá do východnej Európy dodávala maslové sušienky z palmového tuku namiesto masla. Receptúru následne zjednotila so západnou Európou.

Prečítajte si tiež: Brusel dá na testovanie potravín milión, zákony však meniť nebude

Podobne sa zachoval aj výrobca mozarelly značky Clever, u ktorej inšpektori pri prvom testovaní v roku 2016 zistili, že je iná ako rakúska. Výrobok z Rakúska bol kompaktnejší a súdržnejší.

„Výrobca zareagoval, dnes už sú potraviny na oboch trhoch rovnaké,“ povedal vlani v októbri šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Zmena kvality pizze zrejme súvisí s tlakom Európskej komisie, ako aj vlády na Slovensku, na odstránenie dvojakej kvality potravín.

V roku 2016 ministerstvo pôdohospodárstva otestovalo 22 slovenských a rakúskych potravín. Viac ako polovica mala iné zloženie. Vlani na jeseň urobilo ďalší test.

Ministerstvo, ako aj Štátna veterinárna a potravinová správa vtedy skúmali zloženie až 33 výrobkov. Zistili, že len šesť z nich je na slovenskom a rakúskom trhu rovnakých.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 954
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 240
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 686
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 031
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 839
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 352
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 515
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 786
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 680

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Klietkový chov sliepok, Obchod a nakupovanie, Kaufland

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.

Neprehliadnite tiež

Podnik v Madride ponúka priestory na poludňajšiu siestu

Odpočinok v čase siesty láka čoraz viac zamestnancov, študentov aj turistov v Španielsku.

Rakúski hydinári zápasia s cenovým dumpingom zo zahraničia

V Rakúsku sa počet spracovateľských podnikov v priebehu 15 rokov znížil na polovicu.

Česko zažíva karavanový rozmach, dopyt rastie

Česi si čoraz viac volia dovolenku na domácom trhu namiesto zahraničnej.

Hirošima straší v Ružinov už vyše desaťročie

Z projektu Yosaria Plaza zostal len železobetónový skelet.

Nové Mesto má koncepciu rozvoja cyklistickej dopravy

Mestská časť si zadefinovala strategický materiál.