Hydinové mäso sa na Slovensku predáva za málo peňazí, hydinári sú stratoví

Cena za hydinové mäso je podľa Únie hydinárov Slovenska výrazne nižšia ako sú náklady na produkciu.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Situácia na trhu s hydinovým mäsom je na Slovensku katastrofálna a dlhodobo neudržateľná, hlavným problémom je predaj hydinového mäsa cez letákové akcie, kedy cena tohto mäsa nedosahuje výrobné náklady na produkciu jedného kilogramu.

Informoval o tom na piatkovej tlačovej besede prezident Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár, ktorý dodal, že obchodné reťazce sa predbiehajú v tom, kto z nich ponúkne svojim zákazníkom kura za najnižšiu cenu v akcii na úkor kvality.

Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore stravovania. V gastro sektore školského stravovania je aj naďalej veľmi nízky podiel slovenského hydinového mäsa, ktorý sa nedarí zvýšiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nebezpečné akcie

Prečítajte si tiež: Málo miesta, tma a iba rok života. Ako žijú slovenské sliepky

V prvých týždňoch roku 2018 ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 - 1,44 eura za kilogram.

"Táto cena je pre producentov hydiny a spracovateľov hydinového mäsa dlhodobo neudržateľná. Hlavný dôvod je ten, že táto cena je výrazne nižšia ako sú výrobné náklady na produkciu 1 kg hydinového mäsa, ktoré sa pohybujú na úrovni 1,5 eura za kilogram," povedal Molnár.

Slovenskí hydinári upozorňujú aj na to, že predaj hydinového mäsa prebieha v súčasnosti skoro výhradne len za akciové ceny a problémom pre nich je aj otvorený trh v rámci EÚ.

"Hydinové mäso sa v rámci Slovenska predáva v obchodnej sieti prevažne iba za akciové ceny. Do týchto cien spracovateľov hydiny tlačia obchodné reťazce. V týchto extrémne nízkych cenách predávajú spracovatelia hydiny až 75 percent svojich produktov," vysvetlil Molnár.

"Platí pravidlo, že do reťazca dodávate tovar v akcii v objeme niekoľkých ton denne a tovar, ktorý v akcii práve nie je - iba v objeme desiatok kilogramov denne. Ďalším dôvodom nízkych cien je otvorený trh v rámci EÚ s voľným pohybom tovarov. V prípade platí rovnica nízka cena rovná sa nízka kvalita," dodáva Molnár.

Klesajúca sebestačnosť

Pred rokom 2000 bolo Slovensko v produkcii hydinového mäsa podľa ÚHS sebestačné. V súčasnosti predstavuje slovenská produkcia hydinového mäsa iba 54 percent spotreby obyvateľstva.

Tento podiel sa však v najbližšom období môže podľa prezidenta ÚHS výrazne znížiť, dôvodom sú neustále klesajúce ceny.

Prečítajte si tiež: Sliepka z klietky je ako 80-ročný penzista s preležaninami (rozhovor)

"Keď sa pozrieme na dlhodobý vývoj predajných cien za kura chladené od výrobcov do obchodného reťazca, môžeme vidieť veľký prepad realizačných cien od roku 2015. V období rokov 2012 až 2013 sa priemerná realizačná cena za kura chladené pohybovala na úrovni 1,9 - 2,1 eura za kilogram," objasnil Molnár.

V dôsledku tlaku obchodných reťazcov na znižovanie nákupných cien však táto cena v priebehu niekoľkých rokov klesla na úroveň, ktorá nepokrýva ani výrobné náklady. Rovnako negatívny vývoj cien je u hydinových dielov.

"Z tých istých dôvodov poklesla aj cena kuracích rezňov v priebehu posledných dvoch rokov o viac ako 0,80 eura za kilogram. Ceny všetkých hydinových dielov okrem rezňov sú dnes v akciách predávané za nižšie ceny ako je bežná cena za 1 kg kurčaťa chladeného," uzavrel Daniel Molnár.

Podľa tvrdenia Ivana Grófa zo spoločnosti Hybrav, na trhu by v súvislosti so zvýšeným dopytom vajec pred veľkonočnými sviatkami z domácej produkcie nemal byť problém.

Avšak podľa informácií, ktoré majú hydinári k dispozícii, obchodné reťazce majú podpísané zmluvy na dovoz vajec zo zahraničia. A to by tiež znamenalo ohrozenie slovenských chovov.

Predstavitelia ÚHS zároveň upozorňujú, že na základe zverejnených údajov je zrejmé, že finančná situácia v chove a spracovaní hydiny na Slovensku ohrozuje ďalšiu existenciu chovateľov, ako aj spracovateľov hydiny a odvetviu hrozí kolaps. Preto je podľa ÚHS nevyhnutné túto situáciu okamžite riešiť úpravou cien v obchodnej sieti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 578
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 750
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 007
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 467
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 850
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 802
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 4 713
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 219

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Redaktor SME Adam Valček: Odkedy je Kočner vo väzení, cítim sa bezpečnejšie

Podľa Valčeka Kočner nesledoval len novinárov.

SVET

Našli sa časti tela novinára Chášukdžího, tvrdí Sky News

Prokurátor ani turecký prezident o nájdenom tele nehovoria.

Neprehliadnite tiež

Finančnú správa čaká reforma, upravia jej kompetencie a fungovanie

Návrh zákona z dielne Ministerstva financií posunul parlament v utorok do druhého čítania.

Parlament schválil Dankove rekreačné poukazy

Prispievať na rekreáciu budú musieť len zamestnávatelia s päťdesiat a viac zamestnancami.

Od roku 2021 sa zavedie ročné zúčtovanie sociálnych odvodov

Výnimkou bude úrazové a garančné poistenie, ktoré sa ročne zúčtovávať nebude.

Kurz eura klesol pre Taliansko aj brexit

Investori sa sústredili na pravdepodobnosť ďalších politických otrasov v Európe.

Základné platy duchovných sa zvýšia o desať percent

Na zvýšenie platov duchovných bude treba vyše tri milióny eur.