SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Hydinové mäso sa na Slovensku predáva za málo peňazí, hydinári sú stratoví

Cena za hydinové mäso je podľa Únie hydinárov Slovenska výrazne nižšia ako sú náklady na produkciu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Situácia na trhu s hydinovým mäsom je na Slovensku katastrofálna a dlhodobo neudržateľná, hlavným problémom je predaj hydinového mäsa cez letákové akcie, kedy cena tohto mäsa nedosahuje výrobné náklady na produkciu jedného kilogramu.

Informoval o tom na piatkovej tlačovej besede prezident Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár, ktorý dodal, že obchodné reťazce sa predbiehajú v tom, kto z nich ponúkne svojim zákazníkom kura za najnižšiu cenu v akcii na úkor kvality.

Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore stravovania. V gastro sektore školského stravovania je aj naďalej veľmi nízky podiel slovenského hydinového mäsa, ktorý sa nedarí zvýšiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Nebezpečné akcie

Prečítajte si tiež: Málo miesta, tma a iba rok života. Ako žijú slovenské sliepky Čítajte 

V prvých týždňoch roku 2018 ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 - 1,44 eura za kilogram.

"Táto cena je pre producentov hydiny a spracovateľov hydinového mäsa dlhodobo neudržateľná. Hlavný dôvod je ten, že táto cena je výrazne nižšia ako sú výrobné náklady na produkciu 1 kg hydinového mäsa, ktoré sa pohybujú na úrovni 1,5 eura za kilogram," povedal Molnár.

Slovenskí hydinári upozorňujú aj na to, že predaj hydinového mäsa prebieha v súčasnosti skoro výhradne len za akciové ceny a problémom pre nich je aj otvorený trh v rámci EÚ.

"Hydinové mäso sa v rámci Slovenska predáva v obchodnej sieti prevažne iba za akciové ceny. Do týchto cien spracovateľov hydiny tlačia obchodné reťazce. V týchto extrémne nízkych cenách predávajú spracovatelia hydiny až 75 percent svojich produktov," vysvetlil Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

"Platí pravidlo, že do reťazca dodávate tovar v akcii v objeme niekoľkých ton denne a tovar, ktorý v akcii práve nie je - iba v objeme desiatok kilogramov denne. Ďalším dôvodom nízkych cien je otvorený trh v rámci EÚ s voľným pohybom tovarov. V prípade platí rovnica nízka cena rovná sa nízka kvalita," dodáva Molnár.

Klesajúca sebestačnosť

Pred rokom 2000 bolo Slovensko v produkcii hydinového mäsa podľa ÚHS sebestačné. V súčasnosti predstavuje slovenská produkcia hydinového mäsa iba 54 percent spotreby obyvateľstva.

Tento podiel sa však v najbližšom období môže podľa prezidenta ÚHS výrazne znížiť, dôvodom sú neustále klesajúce ceny.

Prečítajte si tiež: Sliepka z klietky je ako 80-ročný penzista s preležaninami (rozhovor) Čítajte 

"Keď sa pozrieme na dlhodobý vývoj predajných cien za kura chladené od výrobcov do obchodného reťazca, môžeme vidieť veľký prepad realizačných cien od roku 2015. V období rokov 2012 až 2013 sa priemerná realizačná cena za kura chladené pohybovala na úrovni 1,9 - 2,1 eura za kilogram," objasnil Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

V dôsledku tlaku obchodných reťazcov na znižovanie nákupných cien však táto cena v priebehu niekoľkých rokov klesla na úroveň, ktorá nepokrýva ani výrobné náklady. Rovnako negatívny vývoj cien je u hydinových dielov.

"Z tých istých dôvodov poklesla aj cena kuracích rezňov v priebehu posledných dvoch rokov o viac ako 0,80 eura za kilogram. Ceny všetkých hydinových dielov okrem rezňov sú dnes v akciách predávané za nižšie ceny ako je bežná cena za 1 kg kurčaťa chladeného," uzavrel Daniel Molnár.

Podľa tvrdenia Ivana Grófa zo spoločnosti Hybrav, na trhu by v súvislosti so zvýšeným dopytom vajec pred veľkonočnými sviatkami z domácej produkcie nemal byť problém.

Avšak podľa informácií, ktoré majú hydinári k dispozícii, obchodné reťazce majú podpísané zmluvy na dovoz vajec zo zahraničia. A to by tiež znamenalo ohrozenie slovenských chovov.

Skryť Vypnúť reklamu

Predstavitelia ÚHS zároveň upozorňujú, že na základe zverejnených údajov je zrejmé, že finančná situácia v chove a spracovaní hydiny na Slovensku ohrozuje ďalšiu existenciu chovateľov, ako aj spracovateľov hydiny a odvetviu hrozí kolaps. Preto je podľa ÚHS nevyhnutné túto situáciu okamžite riešiť úpravou cien v obchodnej sieti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 216
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 751
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 946
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 464
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 446
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 257
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 035
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 956
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rodiaci sa štát mal veľa verzí na mapách, táto je z roku 1919.

Na vytvorenie štátu neexistuje žiadny manuál, hovorí historik Roman Holec.


23. júl

Ešte nikdy nevyhral zlato z olympiády.


Jana Sedláková 8 h
Bodrum, Turecko. Oheň vyhnal z domov miestnych aj turistov.

Väčšina požiarov je už pod kontrolou.


4 h
Ilustračná fotografia.

Uznesenie Ústavného súdu vyšlo v zbierke zákonov a vstúpilo tak do platnosti.


a 1 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Pracovníci zostavujú plávajúce člny so solárnymi panelmi v priehradnej nádrži Lac des Toules vo švajčiarskom Bourg-Saint-Pierre 8. októbra 2019.

Doterajšie kroky v oblasti klímy boli často kritizované ako príliš pomalé.


TASR 8 h
Martine Sanspicheová drží husacie pečene na trhovisku vo francúzskom Toulouse. Metóda používaná pri ich výrobe je veľmi kritizovaná, preto startup Gourmey prichádza s novým riešením.

Metódy používané pri výrobe vyvolávajú vo svete čoraz väčšie znepokojenie.


TASR 9 h
Minister práce Milan Krajniak.

Ministerstvo práce predložilo materiál do medzirezortného pripomienkového konania.


TASR 10 h
Povinne poistený živnostník platí odvody, aj keď sa mu nedarí.

Minimálnej penzii sa možno vyhnúť.


30. júl