Česi otvárajú v Thajsku najväčšiu svrčiu farmu na svete, svrčkami chcú zásobovať Európanov

Pre svrčie farmy sú v Thajsku lepšie klimatické podmienky ako v Česku.

Priekopníci jedál s hmyzom Radek Huška a Daniel Vacha.(Zdroj: Gabriel Kuchta, SME)

PRAHA. Hmyz sa tento rok stal povoleným jedlom v celej Európskej únii (EÚ). Členské štáty zatiaľ riešia túto problematiku odlišne, niekde to akceptujú, inde, napríklad v Česku, nie.

Jedinú výnimku v susednej krajine predstavovala degustácia jedál s hmyzom. Ale podnikatelia už cítia novú príležitosť, konštatuje portál iDNES.cz.

"V Thajsku otvoríme najväčšiu farmu na svrčkov na svete," cituje portál priekopníkov jedál s hmyzom Radka Huška a Daniela Vacha.

Tradičná potravina tretích krajín

Prečítajte si tiež: Únia chystá zoznam svrčkov a chrobákov na jedenie

Od januára sú svrčky a ďalší adepti z ríše hmyzu v EÚ zaradení medzi takzvané tradičné potraviny tretích krajín.

Čaká sa už len na schvaľovací proces, ktorý môže trvať pár mesiacov. Svrčky sú už podľa českej veterinárnej správy v procese.

A Hušek a Vach sú pripravení. Už pred rokmi prišli s nápadom predávať proteínové a energetické tyčinky Sens z múky zo svrčkov a svoj biznis už slušne rozbehli. Zhruba o mesiac by mala začať s výrobou ich svrčia farma v Thajsku, odkiaľ budú voziť do Európy 3,5 tony mletých svrčkov mesačne.

"Konkurencia je zatiaľ malá, takže pôjde o najväčšiu svrčiu farmu na svete," povedal Hušek. Za rok sa v nej "vyprodukuje" zhruba 800 miliónov svrčkov.

Očakáva, že po novej legislatívnej úprave stúpne záujem o hmyz ako jedlo, pribudne viac firiem a vďaka tomu vzrastie dopyt tiež po ich múke zo svrčkov. Českí podnikatelia sú pripravení múku využívať nielen sami na výrobu tyčiniek, ale predávať ju ďalším spracovateľom.

Ručné kŕmenie

"Cieľom je, aby bola svrčia múka lacnejšie ako kuracie mäso. Nižšia cena navyše priláka ďalšie firmy," domnieva sa Hušek.

Pre svrčie farmy sú v Thajsku lepšie klimatické podmienky ako v Česku, v chove je však čo zdokonaľovať. Všetko na farme sa robí ručne, vrátane kŕmenia. To sa však dá zautomatizovať.

Hušek a Vach sa začali myšlienkou na podnikanie s hmyzom zaoberať v polovici roka 2015. Našli na ňom veľa pozitív - hmyz je výživný, ekologický, chov napríklad práve svrčkov spotrebuje rádovo menej vody, úrodnej pôdy a vytvorí menej skleníkových plynov než chov kráv.

Neuvažovali sme o žiadnych škorpiónoch v čokoláde, nechceli sme desiť ľudí. Chceli sme vytvoriť niečo, čo naučí ľudí jesť hmyz.

RADEK HUŠEK, priekopníkov jedál s hmyzom

Navyše svrček vraj necíti bolesť, takže by mohol byť prijateľným zdrojom proteínov aj pre niektorých vegetariánov.

Všetko si dobre premysleli. "Neuvažovali sme o žiadnych škorpiónoch v čokoláde, nechceli sme desiť ľudí. Chceli sme vytvoriť niečo, čo naučí ľudí jesť hmyz," uviedol Hušek.

Preto napríklad nemajú na obale svojich proteínových a energetických tyčiniek žiadnu fotku svrčka, aj keď napísané to tam je. Teraz má pribudnúť kreslený svrček.

Svrček je sympatickejší než múčny červ

"Keď sme premýšľali, aký hmyz zvoliť, tak druhou alternatívou bol múčny červ. Na toho však na prednáškach, kde sa pýtam, čo sú potenciálni zákazníci ochotní akceptovať, reaguje len pár ľudí.

Svrček vychádza najlepšie. Je to taká rozprávková postava, ľudia sa ho neboja," vysvetľuje Hušek. "Veľmi výživné sú aj šváby, ale tie by nikto nejedol," dodáva.

Prečítajte si tiež: Európu chcú naučiť jesť hmyz, bojujú s „fuj“ faktorom (rozhovor)

S ich cieľom naučiť jesť a neodstrašiť súvisí terminológia, ktorú vytvorili. Najemno rozomletým svrčkom, ktoré používajú v tyčinkách, hovoria svrčia múka, aj keď ide vlastne o obdobu sušeného hovädzieho.

Začiatky však boli zložitejšie, než len vybrať správny druh hmyzu. So svojím nápadom pred necelými tromi rokmi Hušek a Vach na českom ministerstva poľnohospodárstva nepochodili.

Podnikatelia to však nevzdali a firmu založili vo Veľkej Británii, kde získali povolenie na dovoz a spracovanie svrčkov. Predávať tyčinky vďaka tomu mohli v celej Únii. Dnes, keď sa čaká na definitívne áno z EÚ, sú vo výhode. Na rozdiel od ostatných už môžu svoj biznis rozvíjať.

Sens Foods v súčasnosti predáva vyše 10.000 tyčiniek mesačne a toto číslo podľa Hušeka každý mesiac rastie. Ich tržby dosahujú rádovo milióny korún. Tyčinkami pritom skončiť nechcú. "Radi by sme prišli začiatkom budúceho roku s ďalším produktom, malo by to byť niečo bežnejšie na desiatu," uzavrel Hušek.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 15 572
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 254
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 173
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 8 361
  5. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 8 183
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 635
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 837
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 578
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 169
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 765

Téma: Hmyz


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Česká republika

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Mal Kočner Glváča na diaľkové ovládanie?

Zsuzsová s Glváčom je možno podobná schéma ako Trošková u Fica.

Podcast Klik

Klik: Internet sa znova zbláznil. Konečne

Komentovaný prehľad technologických správ.

Neprehliadnite tiež

Britské domácnosti sa pred brexitom zásobujú balíčkami prežitia

Trvanlivé potraviny naskladňujú aj obchodníci.

Zsuzsovú vyšetrujú aj pre Bonaparte

Obvinená Zsuzsová pomáhala vraj likvidovať účtovníctvo firmy.

Taxikári v Barcelone opäť protestovali proti službám ako je Uber

Taxíky od piatkového popoludnia blokujú najrušnejšiu dopravnú tepnu v centre Barcelony.

Firma vám určí, ako preplatí rekreáciu

Zamestnávateľ to má určiť v internom predpise.

V predpredaji ponúkajú cestovky k zájazdu rôzne bonusy. Neskôr nebudú

Na letnú dovolenku pri mori si treba odložiť viac peňazí.