SME
Utorok, 13. apríl, 2021 | Meniny má AlešKrížovkyKrížovky

Zmeny 2018: Začne platiť GDPR, osobné údaje chráni prísnejšie

Nové nariadenie ovplyvní aj spracovanie údajov vernostnými systémami, ako je napríklad Tesco Club Card.

(ilustračné foto)(ilustračné foto) (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. Podnikatelia, ktorí prevádzkujú e-shop, ale aj murári a inštalatéri, ktorí sú vedú zoznam svojich zákazníkov. Nové pravidlá ochrany osobných údajov, ktoré začnú platiť v roku 2018, ovplyvnia všetkých.

Osobným údajom je totiž zoznam zákazníkov, ich objednávok, e-mailov či adries. Nové Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov, ktoré má skratku GDPR, začne platiť 25. mája 2018.

Odvtedy na Slovensku začne platiť aj nový slovenský zákon o ochrane osobných údajov. Občanom uľahčí prístup k vlastným osobným údajom, ktoré o nich firmy zhromažďujú.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: GDPR: nové pravidlá v ochrane údajov ovplyvnia všetkých Čítajte 

Prvýkrát sa definuje aj právo na zabudnutie, občania tak budú môcť požiadať o vymazanie svojich údajov kedykoľvek aj spätne do minulosti, ak spoločnosť na ich ďalšie zhromažďovanie nemá špeciálny dôvod.

Pribudne aj administratíva pri podpisovaní zmlúv v bankách, energetických podnikoch či telekomunikačných firmách.

Súhlas so spracovávaním osobných údajov totiž bude musieť byť na samostatnom papieri, nebude postačovať, aby bol vnorený v zmluve o pripojení či dodávkach elektriny malými písmenami.

To isté platí aj pre prihlášky do rôznych zákazníckych systémov, ktoré zhromažďujú údaje o nákupných zvyklostiach spotrebiteľov, napríklad Tesco Club Card alebo dm activy beauty card.

Podnikatelia budú musieť oveľa prísnejšie strážiť údaje, hlásiť ich prípadný únik Úradu na ochranu osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  4. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  5. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  6. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  7. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  9. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  10. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  1. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  2. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  3. SodaStream predstavuje príchute ikonických nápojov od PepsiCo
  4. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  5. Bratia Žampovci majú za sebou veľmi úspešnú lyžiarsku sezónu
  6. Biobavlnu nahradila viskóza
  7. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  8. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  9. Helping people with apps and social networks in Kosice
  10. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 54 124
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 337
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 24 107
  4. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 23 186
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 17 888
  6. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 12 398
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 10 263
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 556
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 9 460
  10. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 356
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zmeny 2018
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úvod zmluvy medzi Ruskom a Maďarskom na nákup vakcíny Sputnik V

Transparency sa môže o zmluvu súdiť.

5 h

Problémom nie je Sputnik, ale správanie expremiéra.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zakladatelia Capturing Reality (zľava): Martin Bujňák a Michal Jančošek

Slovenská firma patrí medzi svetovú špičku.

13 h
Na emisii dlhopisov Prima banky so zápornou úrokovou sadzbou sa podieľali kancelárie White & Case a Allen & Overy Bratislava.

Ponuka bola časovo limitovaná.

4 h
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský.

Ešte tento mesiac bude výberový pohovor pred odbornou komisiou.

7 h
Zľava poslanec Peter Pčolinský a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (obidvaja Sme rodina) debatujú v budove Úradu vlády počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady.

Všetci sociálni partneri dostanú návrh plánu obnovy a budú sa môcť k nemu priamo vyjadriť.

9 h