SME
Nedeľa, 23. január, 2022 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Hygienici kontrolovali reštaurácie, ktoré podávajú tatarák

Zákonné povinnosti na predaj tataráku nesplnilo iba minimum reštaurácií.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Hygienici kontrolovali, ako reštaurácie dodržiavajú nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov, ktoré platia od júna.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR kontroly dopadli dobre a dve zákonné povinnosti nesplnilo iba minimum zariadení. Celkovo skontrolovali 1121 prevádzok.

Podmienky predaja

"Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Reštaurácie kontrolovali v októbri a novembri.

Skryť Vypnúť reklamu

Prvou podmienkou je, aby reštaurácie oznámili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, že podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa.

Prečítajte si tiež: Profesor o tataráku: Zakazovať ho netreba, panika je zbytočná Čítajte 

Zatiaľ tak ku koncu novembra urobilo 340 reštaurácií, najviac v Bratislavskom (80), Žilinskom (69) a Banskobystrickom kraji (57).

Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: "Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné ženy, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou".

"Z celkového počtu 1121 skontrolovaných reštaurácií sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárskeho bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 percenta z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 percenta zo skontrolovaných reštaurácií," priblížil Mikas.

Skryť Vypnúť reklamu

Nedostatky sa najčastejšie zaznamenali v Trnavskom (10 prevádzok), Trenčianskom (8) a Žilinskom kraji (6).

Tatarák iba v reštaurácii

"Tataráky" sa môžu v reštauráciách bez hrozby pokút podávať od júna tohto roku. Do platnosti vtedy vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. "Tatarák" možno ponúkať iba v reštauráciách.

Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením či závodné stravovacie prevádzky. Pri predaji treba splniť spomínané dve pravidlá.

Regulatívam podlieha aj príprava bifteku. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé.

Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  3. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  4. Mecom ide na zelenú
  5. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  6. Marrákeš je červená perla Maroka
  7. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  8. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  9. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  10. Očarujúca Srí Lanka: Malý ostrov plný prekvapení
  1. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Ak sa chcete zotaviť po Covide, zamerajte sa na podporu zdravia
  4. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  8. Pripomíname dôležitý dátum –31. januára 2022
  9. Vysoká spotreba vody? Môže to byť nepovšimnutý únik vody
  10. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 789
  2. Predplatné SME.sk len za 29 eur 5 054
  3. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 839
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 3 620
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 3 423
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 3 166
  7. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 2 707
  8. Marrákeš je červená perla Maroka 2 591
  9. Mecom ide na zelenú 2 096
  10. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 1 311
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Výroba pórobetónu.

Spoločnosť obnoví výrobu po desiatich rokoch.


SITA 2 h
Ilustračné foto.

Vysoké ceny potravín môžu stúpnuť ešte viac.


TASR 2 h
Zamestnanci automobilky Škoda Auto prichádzajú na rannú zmenu do závodu v českom meste Mladá Boleslav.

Ani po dlhej vianočnej odstávke sa situácia vo výrobe nelepší.


TASR 5 h
Nemecko čelí piatej vlne pandémie v dôsledku nového variantu omikron.

Nový kabinet počíta s malým rastom nemeckej ekonomiky.


TASR 7 h

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  2. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  3. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  4. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  8. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 14 128
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 191
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 6 112
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 884
  5. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 138
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 480
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 480
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 2 938
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
Skryť Zatvoriť reklamu