SME
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Nová ochrana osobných údajov sa týka aj realitných kancelárií

Novým zákonom o ochrane osobných údajov sa zruší v súčasnosti platný zákon.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Ján Krošlák.)

BRATISLAVA. Od mája 2018 bude platiť európske nariadenie o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, známe ako GDPR.

Uplatňovať by sa mal odvtedy aj nový slovenský zákon o ochrane osobných údajov.

Týka sa to aj realitných kancelárií, ktoré pracujú s osobnými údajmi klientov napríklad pri príprave kúpno-predajnej zmluvy.

Podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Jána Palenčára je GDPR spresnením a sprísnením podmienok práce s osobnými údajmi.

Skryť Vypnúť reklamu

"NARKS sa tým zaoberá a pripravuje odporúčania pre svojich členov. Máme niekoľko právnických kancelárií, ktoré sa špecializujú na GDRP a budú poskytovať poradenstvo," avizoval Palenčár.

Novým zákonom o ochrane osobných údajov sa zruší v súčasnosti platný zákon. Na Slovensku bude platná všeobecná úprava ochrany osobných údajov podľa GDPR, ako aj nový zákon o ochrane osobných údajov.

"Nový zákon o ochrane osobných údajov v druhej časti upravuje všeobecnú ochranu osobných údajov v rámci činnosti prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ktorá nespadá pod právo Európskej únie, keďže GDPR upravuje len spracovateľské operácie v rámci činnosti prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ktoré spadajú pod právo EU," konštatoval pre TASR Úrad na ochranu osobných údajov SR.

Skryť Vypnúť reklamu

Je potrebné zosúladiť sa s oboma právnymi úpravami, zdôraznil úrad, ktorý v poslednom období neevidoval podnet v súvislosti s porušením ochrany osobných údajov zo strany realitnej kancelárie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Študuj v malom a ži vo veľkom
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 682
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 365
  3. Aká je chémia vôní 12 360
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 11 457
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 374
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 885
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 640
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 278
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 773
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 246
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Európska únia

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
GDPR - zákon o ochrane osobných údajov
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Matovič umožní otvoriť školu, kde chodia jeho dcéry

Školu prevádzkuje firma podnikateľa, ktorý nakupoval pre štát testy.

Premiér Igor Matovič.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling je zrelý na demisiu

V Hirošime otvorili školy dva mesiace po naozajstnej atómovke.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová.