SME
Sobota, 17. apríl, 2021 | Meniny má RudolfKrížovkyKrížovky

Nová ochrana osobných údajov sa týka aj realitných kancelárií

Novým zákonom o ochrane osobných údajov sa zruší v súčasnosti platný zákon.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Ján Krošlák.)

BRATISLAVA. Od mája 2018 bude platiť európske nariadenie o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, známe ako GDPR.

Uplatňovať by sa mal odvtedy aj nový slovenský zákon o ochrane osobných údajov.

Týka sa to aj realitných kancelárií, ktoré pracujú s osobnými údajmi klientov napríklad pri príprave kúpno-predajnej zmluvy.

Podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Jána Palenčára je GDPR spresnením a sprísnením podmienok práce s osobnými údajmi.

Skryť Vypnúť reklamu

"NARKS sa tým zaoberá a pripravuje odporúčania pre svojich členov. Máme niekoľko právnických kancelárií, ktoré sa špecializujú na GDRP a budú poskytovať poradenstvo," avizoval Palenčár.

Novým zákonom o ochrane osobných údajov sa zruší v súčasnosti platný zákon. Na Slovensku bude platná všeobecná úprava ochrany osobných údajov podľa GDPR, ako aj nový zákon o ochrane osobných údajov.

"Nový zákon o ochrane osobných údajov v druhej časti upravuje všeobecnú ochranu osobných údajov v rámci činnosti prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ktorá nespadá pod právo Európskej únie, keďže GDPR upravuje len spracovateľské operácie v rámci činnosti prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ktoré spadajú pod právo EU," konštatoval pre TASR Úrad na ochranu osobných údajov SR.

Skryť Vypnúť reklamu

Je potrebné zosúladiť sa s oboma právnymi úpravami, zdôraznil úrad, ktorý v poslednom období neevidoval podnet v súvislosti s porušením ochrany osobných údajov zo strany realitnej kancelárie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  3. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  8. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 089
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 317
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 13 719
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 256
  5. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 9 563
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 653
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 071
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 603
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 6 328
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 958
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Európska únia

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
GDPR - zákon o ochrane osobných údajov
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič.

Bývalý premiér nevie, čo dohodol.

8 h
Meky Žbirka pri stetnutí s britskou kráľovnou v novembri 2008 v Bratislave.

Pri stretnutí sa cítil ako Mr. Bean.

14. apr
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania i tipov na voľné chvíle.

7 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Na Slovensku inflácia tiež posilnila, a to na 1,5 z marcových 0,9 percenta.

9 h
Ilustračné foto.

Aj najvyspelejšie systémy ochrany môžu byť prekonané, ak používatelia urobia chyby.

9 h
Bratislavský závod Volkswagen Slovakia.

V západnej Európe odbyt klesol o 4,6 percenta.

10 h