BRATISLAVA. Skalický trdelník, bratislavské rožky či spišské párky. Na Slovensku je 19 výrobkov, ktoré chutia alebo sa vyrábajú tak unikátne, že za to získali chránené označenie Európskej komisie.
Ich povesť je však ohrozená. Asociácia spotrebiteľov si dala otestovať deväť druhov spišských párkov a skúmala, či sa naozaj vyrábajú podľa tradičnej receptúry, k čomu ich chránené označenie zaväzuje. Ukázalo sa, že nie.
Štát avizuje, že spišské párky ešte raz skontroluje, ale testom sa nevyhnú ani ostatní. Rozhodne sa aj o tom, či nebudú musieť zmeniť názov.
Ľudia sú nahnevaní
„To, čo sa stalo, je veľmi vážne. Ak sa receptúra nedodržiava ani u tých výrobkov, ktoré majú chránené označenie, je to veľký problém a zlá vizitka pre výrobcov. Budeme konať a celé to preveríme,“ reaguje na najnovšiu kauzu Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Asociácia spotrebiteľov dala v uplynulých týždňoch otestovať spišské párky Tauris, Billa, Maroš, Berto, Cimbaľák, Tesco, Baron, Fine Life, Mecom a ohodnotila ich najhoršou známkou. Niektoré mali málo hovädzieho a bravčového mäsa, v iných sa okrem papriky našli zakázané farbivá alebo sója, ďalšie klamali na obaloch.
Nejde o všetky párky, ktoré sa na pultoch predávajú. To, ako skončili v testoch, však môže naznačovať, ako „vážne“ sa na Slovensku berú chránené označenia.
Európska komisia ich dáva len tým výrobkom, ktoré preukážu, že sa vyrábajú z tradičných surovín, sú niečím originálne, vyrábajú sa len jedným spôsobom alebo sa viažu iba na určité miesto. Ak neskôr firma chce predávať párky s názvom „spišské párky“ alebo korbáčiky s názvom „Zázrivský korbáčik“, musí ich vyrábať podľa predpísanej receptúry.