SME
Pondelok, 19. apríl, 2021 | Meniny má JelaKrížovkyKrížovky

Výrobcovia Spišských párkov sa bránia: Výsledky testu nepôsobia dôveryhodne

Zavádzajúce etikety či málo kvalitného mäsa. S prezentovanými výsledkami testov sa dotknutí výrobcovia nestotožňujú.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Výrobcovia Spišských párkov Mecom, Tauris a Berto odmietajú kritiku Asociácie spotrebiteľov v SR a uvádzajú, že ich výrobky prešli internými testami, pričom spoločnosti dodržiavajú platnú legislatívu.

Podľa nich boli informácie uvedené asociáciou mylné a výskyt farbiva košenila (E 120) v testovaných párkoch mohol súvisieť s tzv. krížovou kontamináciou.

Ku nej môže dôjsť, ak sa mikroorganizmy prítomné v surových potravinách, na nástrojoch a na znečistených povrchoch dostanú do hotových alebo umytých potravín alebo na čisté povrchy.

Skryť Vypnúť reklamu

Testom nikto neprešiel

O výsledkoch testovania Spišských párkov informoval ešte v pondelok predseda Asociácie spotrebiteľov v SR Miloš Lauko, podľa ktorého boli producenti hodnotení na základe výsledkov testov v akreditovaných laboratóriách.

Z deviatich slovenských výrobcov Spišských párkov neprešiel podľa asociácie testom ani jeden producent.

Medzi nedostatočne hodnotenými výrobcami Spišských párkov sa ocitli aj spoločnosti Billa, Maroš, Cimbaľák, Tesco, Baron a Fine Life.

Výrobcovia sa bránia

Spoločnosť Mecom Group vyrába zaručenú tradičnú špecialitu Spišské párky v zmysle platného nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES), informoval výrobca.I

Naše označenie obsahu mäsa je v poriadku.

Ignác Bertovič, výkonný riaditeľ spoločnosti Berto

"Firma sa k údajným kvalitatívnym nedostatkom vyjadrí až po obdržaní výsledkov vyšetrení z akreditovaného laboratória a po ich posúdení. V súčasnej dobe disponujeme výsledkami rozboru výrobku zaručenej tradičnej špeciality Spišské párky z akreditovaného laboratória z novembra, ktoré údajné kvalitatívne nedostatky nepotvrdili,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku spoločnosti Mecom Group.

Skryť Vypnúť reklamu

Výhrady voči testovaniu mali aj zástupcovia spoločnosti Berto. Ich spoločnosť bola spájaná s nesprávne uvedeným obsahom mäsa na etikete a označením na etikete prídavných látok v ich prípade - prírodných korenín.

„Asociácia, ktorá prezentovala výsledky o nesprávnom uvedení obsahu mäsa, sa mýli v označení obsahu mäsa. Podľa jej tvrdenia majú Spišské párky obsahovať mäso až 80,2 percenta, čo nie je pravda. Naše označenie obsahu mäsa je v poriadku,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Berto Ignác Bertovič.

Neznalosť potravinárskej legislatívy

Ten sa bráni aj voči označeniu prídavných látok na etikete a opäť sa odvoláva na neznalosť potravinárskej legislatívy.

Výsledky spotrebiteľského testu ale nevyznievajú dôveryhodne.

Vladimír Ševčík, predseda predstavenstva Tauris Group

„Všetky koreniny v množstve nepresahujúcom dve hmotnostné percentá potraviny sa môžu označiť názvom koreniny alebo zmes korenín. Takže, ak je v receptúre použitá paprika sladká a paprika štipľavá a je jej menej ako 2 percentá, tak sa môže použiť označenie koreniny alebo zmes korenín. Preto je naše označenie na etikete správne,“ hovorí Bertovič.

Skryť Vypnúť reklamu

Spoločnosť Tauris Group takisto uviedla, že dodržiava právne predpisy. „Nariadenia ES pri výrobe Spišských párkov sa striktne drží naša spoločnosť Tauris Group. Výsledky spotrebiteľského testu ale nevyznievajú dôveryhodne. Farbivo E120, známe ako "košenila", naša spoločnosť pri výrobe Spišských párkov nepoužíva vôbec," konštatoval predseda predstavenstva Tauris Group Vladimír Ševčík.

Nie je známa metodika testu

Zväz spracovateľov mäsa (ZSM) nemá výhrady voči vykonávaniu spotrebiteľských testov výrobkov uvádzaných na trh a poskytovaniu týchto informácií spotrebiteľom, no uvedomuje si podstatu dôležitosti uvedenia správnych údajov.

Zväz prízvukuje, že pri nesprávnej interpretácii môžu zavádzajúce informácie spôsobiť poškodenie dobrého mena výrobcu. ZSM konštatuje niekoľko nezrovnalostí v súvislosti so spotrebiteľským testom Spišských párkov.

Skryť Vypnúť reklamu

"Do dnešného dňa nie je známa metodika, akou bol test zrealizovaný a rovnako neboli dotknutým výrobcom poskytnuté ani medializované výsledky laboratórnych vyšetrení. Samotní výrobcovia neboli dokonca zahrnutí ani do oficiálnej komunikácie mimo zverejnených stanovísk," reagoval v utorok na testovanie Spišských párkov Zväz spracovateľov mäsa.

Čo testovali

Prečítajte si tiež: Test Spišských párkov skončil zle, slovenskí výrobcovia pohoreli Čítajte 

V teste, o ktorom informovala Asociácia spotrebiteľov v SR, sa zisťoval obsah čistej svalovej bielkoviny, tuku, prítomnosť sóje, soli a farbív, kvalita baranieho črievka, samotná deklarácia na obaloch a senzorika.

Všetky testované Spišské párky dostali od asociácie známku nedostatočne. Najlepšie obstál Tauris (19 % zo 100 %), Maroš a Billa (16 %), najhoršie Fine Life a Mecom (0 %). Výsledky testovania hodnotila asociácia ako najhoršie v jej 15-ročnej histórii.

Skryť Vypnúť reklamu

Šesť párkov údajne nedodržalo dostatok čistej svalovej hmoty, niektoré mali problémy so splnením noriem tuku a nedodržiavaním zákazu používania sóje, iné mali na obale uvádzať prítomnosť zakázaných látok a všetky testované párky mali obsahovať podľa Asociácie farbivá, konkrétne farbivo košenila, pod označením E 120.

Asociácia mala aj závažné výhrady voči údajnému zavádzaniu spotrebiteľov a obchádzaniu noriem výrobcami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  4. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  5. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  6. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  9. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Obnoviteľné zdroje energie na FVT
  2. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  3. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  4. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  5. Firmy požadujú väčšiu flexibilitu
  6. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  7. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  8. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  9. AURES Holdings sa vydáva na západ
  10. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 44 781
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 20 468
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 450
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 154
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 004
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 687
  7. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 978
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 854
  9. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 704
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Spišské párky
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Smer sa o zmenu pokúšal cez pozmeňujúci návrh aj s amnestiou.

15. apr

Sputnik má Orbán na propagandu.

9 h
Ilustračné foto.

Vláda v piatok prijala uznesenie k zákazu vychádzania.

16. apr

Neprehliadnite tiež

Náčrt podoby projektu Nová Bottova od HB Reavis.

Trh nepraje kancelárskym komplexom.

9 h

Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu minulého mesiaca 1 401 000 dôchodcov na Slovensku.

14 h
Ant Group je fintech divíziou gigantu Alibaba.

Ant Group sa podľa nariadenia čínskej centrálnej banky musí pretransformovať na finančný holding.

14 h
Taliansky premiér Mario Draghi.

Brusel nie je spokojný s niektorými aspektmi doteraz prezentovaných návrhov.

15 h