PRAHA. Kým slovenského premiéra Roberat Fica v lete nahnevali kvalitnejšie rakúske rybie prsty, v Česku nedávne testy odhalili, že Nemci jedia horšie maslo ako Česi.
Na rozdielnu kvalitu rovnakej značky masla tentoraz narazili náhodou. U českých spotrebiteľov totiž v poslednom období rástli pochybnosti o tom, či sa kvôli nedostatku smotany nezhoršila aj kvalita masla počas tzv. maslovej krízy.
Z tohto dôvodu nechala nezisková organizácia dTest v laboratóriu otestovať 20 rôznych masiel, pričom 18 vzoriek pochádzalo z českých regálov a zvyšné dve vzorky masla boli pre porovnanie z nemeckého trhu.
Česko vs. Nemecko
Prekvapivým zistením bolo, že Meggle Alpské maslo predávané v Česku bolo kvalitnejšie ako jeho nemecké dvojča Meggle Alpenbutter. Informuje o tom český iDnes.
Deklarovaný obsah tuku na obale sa nelíšil, avšak v nameraných hodnotách sa objavil rozdiel 0,5 percenta v prospech vzorky predávanej v Českej republike.
Česká verzia masla bola z pohľadu beztukovej sušiny celkom v poriadku a získala aj lepšiu známku v senzorickom hodnotení, pretože jeho vôňa, chuť a konzistencia sa viac blížila maslovému ideálu.
„Meggle maslo vyrobené pre český trh získalo v celkovom hodnotení dTestu 63 percent, pričom nemecké Meggle len 51 percent. Dvojaký kvalita masla tentoraz zvýhodnila českého spotrebiteľa,“ konštatuje v článku iDnes.
Maslová kríza neovplyvnila kvalitu
„Dobrou správou je, že si maslo z českých mliekarní zachovalo svoju kvalitu aj po zdražení. To sa však o nemeckých maslách povedať nedá. Tri maslá vyrobená v nemeckých mliekarňach obsahovali výrazne viac než povolené 2 percentá netukovej sušiny. Netuková sušina môže v masle zostať, keď sa počas výroby maslo dostatočne neprepiera alebo sa z neho dostatočne neodoberá cmar,“ zhrnula výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest pre iDnes.
Vláda kritizuje kvalitu potravín, ale nespomína rozdiely v cenách ČítajteMaslá, ktoré obsahovali viac netukovej sušiny než je povolenú sú Arla Foods Deutsche Markenbutter, ktorá sa predáva iba v Nemecku, Norma / Landfein Deutsche Markenbutter a Molkerei Ammerland, ktoré môžu zákazníci kúpiť aj v českých obchodoch. Tieto tri vzorky nevyhoveli európskym ani nemeckým predpisom.
Podľa európskych predpisov by správne maslo malo obsahovať 80 až 90 percent tuku.
Aj v uvádzanom teste najlepšie uspeli dve najtučnejšie maslá. O prvú priečku sa delilo Billa České máslo 84% a Tatra Farmárske maslo.