SME
Štvrtok, 15. apríl, 2021 | Meniny má FedorKrížovkyKrížovky

Horúčavy viac zapríčiňujú množenie baktérií, najmä salmonelózy

Letným rizikom je i ochorenie na dyzentériu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

BANSKÁ BYSTRICA. Horúčavy, ktoré v týchto dňoch udreli na Slovensku, sú optimálne pre množenie baktérií, zapríčiňujúcich hnačkové a iné ochorenia oveľa viac než v inom období.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Viery Morihladkovej, najčastejšie sú salmonelózy.

"Upozorňujeme konzumentov, aby opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec, ktoré sú najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy a vyhýbali sa potravinám, kde sa pridávajú surové vajcia. Najdôležitejšie je, aby sa v domácnostiach, jedálňach, reštauráciách a výrobniach potravín vajcia dostatočne dlho tepelne upravovali," zdôraznila Morihladková.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako pripomenula, každá potravina má určené podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je nutné ich dodržiavať v každom ročnom období, a teda nielen počas leta, hoci vtedy je uchovávanie potravín najťažšie.

Letným rizikom je i ochorenie na dyzentériu (šigelózu, úplavicu).

"Ide čisto o ľudskú baktériu, ktorá je patogénom pre človeka a aj sa u neho vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý kontaminuje najmä rukami s obsahom výlučkov pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa však môže šíriť napríklad koreňovou zeleninou, jahodami, všetkým, čo je v zemi alebo sa po nej plazí, ak je hnojená. Také potraviny musia byť dôkladne umyté, aby sa riziko minimalizovalo," konštatovala Morihladková.

Dyzentéria sa šíri i v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody alebo nedostatok pitnej vody. Niekedy sa vyskytuje v kolektívnom zariadení, kde ju zavlečie nosič. Podobným spôsobom sa šíri i žltačka typu A, čo je ochorenie, ktoré poškodzuje pečeň a následne takmer celý organizmus. Nespôsobuje ho baktéria, ale vírus a tiež ide o prenos z človeka na človeka. Hovorí sa jej choroba špinavých rúk, preto treba stále klásť dôraz na osobnú hygienu.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobná baktéria, ktorá sa až tak často nemnoží v potravinách, ale prežíva v nich, je kampylobakter a vyskytuje sa v zažívacom trakte teplokrvných živočíchov.

Cez mäsové i mliečne produkty sa dostáva do ľudského organizmu, čím spôsobuje tzv. kampylobakteriózu. V našich podmienkach to môžu byť okrem hydinových aj ovčie výrobky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Vyskúšajte newslettre denníka SME
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  3. Vyskúšajte newslettre denníka SME
  4. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  5. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  6. Slovník investora 05: Obchodovanie na burze
  7. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  8. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  10. Goji: bobule šťastia pomáhajú proti depresii
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 918
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 20 250
  3. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 17 437
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 15 355
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 11 855
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 441
  7. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 693
  8. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 300
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 787
  10. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať 6 801
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Návštevníci si prezerajú tovar v obchodnom dome Ikea.

Prevádzky sa napriek nejasnostiam chystajú na otvorenie od pondelka.

6 h

Ako funguje vektorová vakcína a či mi spôsobí krvné zrazeniny.

1 h

Neprehliadnite tiež

Národná banka Slovenska.

Štát zrealizoval prvú syndikovanú emisiu dlhopisov v tomto roku.

4 h
Ilustračná fotografia.

Ponuka a dopyt sa opäť dostanú do rovnováhy v druhej polovici roka.

5 h
Ilustračné foto

Závisieť to však bude od rýchlosti očkovania.

6 h
Bývalý austrálsky minister financií a nový šéf OECD Matthias Cormann.

Organizácia ocenila pokrok v oblasti nezávislosti súdnictva.

9 h