SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Horúčavy viac zapríčiňujú množenie baktérií, najmä salmonelózy

Letným rizikom je i ochorenie na dyzentériu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

BANSKÁ BYSTRICA. Horúčavy, ktoré v týchto dňoch udreli na Slovensku, sú optimálne pre množenie baktérií, zapríčiňujúcich hnačkové a iné ochorenia oveľa viac než v inom období.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Viery Morihladkovej, najčastejšie sú salmonelózy.

"Upozorňujeme konzumentov, aby opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec, ktoré sú najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy a vyhýbali sa potravinám, kde sa pridávajú surové vajcia. Najdôležitejšie je, aby sa v domácnostiach, jedálňach, reštauráciách a výrobniach potravín vajcia dostatočne dlho tepelne upravovali," zdôraznila Morihladková.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako pripomenula, každá potravina má určené podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je nutné ich dodržiavať v každom ročnom období, a teda nielen počas leta, hoci vtedy je uchovávanie potravín najťažšie.

Letným rizikom je i ochorenie na dyzentériu (šigelózu, úplavicu).

"Ide čisto o ľudskú baktériu, ktorá je patogénom pre človeka a aj sa u neho vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý kontaminuje najmä rukami s obsahom výlučkov pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa však môže šíriť napríklad koreňovou zeleninou, jahodami, všetkým, čo je v zemi alebo sa po nej plazí, ak je hnojená. Také potraviny musia byť dôkladne umyté, aby sa riziko minimalizovalo," konštatovala Morihladková.

Dyzentéria sa šíri i v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody alebo nedostatok pitnej vody. Niekedy sa vyskytuje v kolektívnom zariadení, kde ju zavlečie nosič. Podobným spôsobom sa šíri i žltačka typu A, čo je ochorenie, ktoré poškodzuje pečeň a následne takmer celý organizmus. Nespôsobuje ho baktéria, ale vírus a tiež ide o prenos z človeka na človeka. Hovorí sa jej choroba špinavých rúk, preto treba stále klásť dôraz na osobnú hygienu.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobná baktéria, ktorá sa až tak často nemnoží v potravinách, ale prežíva v nich, je kampylobakter a vyskytuje sa v zažívacom trakte teplokrvných živočíchov.

Cez mäsové i mliečne produkty sa dostáva do ľudského organizmu, čím spôsobuje tzv. kampylobakteriózu. V našich podmienkach to môžu byť okrem hydinových aj ovčie výrobky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Aj matematika sa dá skrotiť
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  6. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  7. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 286
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 175
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 324
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 932
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 505
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 422
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 999
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 883
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 743
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 645
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Fanúškovské násilie má pôvod v pocite zasvätenia (píše Michal Havran)

Ako sa vyhnúť vzniku domácich teroristických skupín.

Demonštranti a policajti počas nepovoleného protivládneho protestu pred Úradom vlády.
Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Jankovská priznala vzťah s Kočnerom. Spomína aj Fica

Neskôr chce vypovedať o Bödörovi, aj Zoroslavovi Kollárovi.

Moniku Jankovskú odvážajú z NAKA v Nitre.
Testovanie na nový koronavírus.

Neprehliadnite tiež

Na modernizáciu železníc nie sú peniaze, dôsledky môžu byť fatálne

Rokovania s rezortom financií nie sú podľa ministra Doležala jednoduché.

Ilustračná fotografia.

Nórske granty by mohli podporiť mestá a školy v boji proti klimatickým zmenám

Ministerstvo životného prostredia chce pomôcť šiestim mestám a 28 školám.

Máte nejaký zaujímavý projekt? Vďaka programu Komunitné granty máte šancu premeniť ho na realitu.

V boji s koronavírusom na Slovensku by mohla pomáhať aj nová aplikácia

O spustení aplikácie eRúško rozhodne Ústredný krízový štáb.

Ilustračné foto
Ilustračné foto