Horúčavy viac zapríčiňujú množenie baktérií, najmä salmonelózy

Letným rizikom je i ochorenie na dyzentériu.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

BANSKÁ BYSTRICA. Horúčavy, ktoré v týchto dňoch udreli na Slovensku, sú optimálne pre množenie baktérií, zapríčiňujúcich hnačkové a iné ochorenia oveľa viac než v inom období.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Viery Morihladkovej, najčastejšie sú salmonelózy.

"Upozorňujeme konzumentov, aby opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec, ktoré sú najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy a vyhýbali sa potravinám, kde sa pridávajú surové vajcia. Najdôležitejšie je, aby sa v domácnostiach, jedálňach, reštauráciách a výrobniach potravín vajcia dostatočne dlho tepelne upravovali," zdôraznila Morihladková.

Ako pripomenula, každá potravina má určené podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je nutné ich dodržiavať v každom ročnom období, a teda nielen počas leta, hoci vtedy je uchovávanie potravín najťažšie.

Letným rizikom je i ochorenie na dyzentériu (šigelózu, úplavicu).

"Ide čisto o ľudskú baktériu, ktorá je patogénom pre človeka a aj sa u neho vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý kontaminuje najmä rukami s obsahom výlučkov pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa však môže šíriť napríklad koreňovou zeleninou, jahodami, všetkým, čo je v zemi alebo sa po nej plazí, ak je hnojená. Také potraviny musia byť dôkladne umyté, aby sa riziko minimalizovalo," konštatovala Morihladková.

Dyzentéria sa šíri i v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody alebo nedostatok pitnej vody. Niekedy sa vyskytuje v kolektívnom zariadení, kde ju zavlečie nosič. Podobným spôsobom sa šíri i žltačka typu A, čo je ochorenie, ktoré poškodzuje pečeň a následne takmer celý organizmus. Nespôsobuje ho baktéria, ale vírus a tiež ide o prenos z človeka na človeka. Hovorí sa jej choroba špinavých rúk, preto treba stále klásť dôraz na osobnú hygienu.

Podobná baktéria, ktorá sa až tak často nemnoží v potravinách, ale prežíva v nich, je kampylobakter a vyskytuje sa v zažívacom trakte teplokrvných živočíchov.

Cez mäsové i mliečne produkty sa dostáva do ľudského organizmu, čím spôsobuje tzv. kampylobakteriózu. V našich podmienkach to môžu byť okrem hydinových aj ovčie výrobky.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 587
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 541
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 974
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 721
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 371
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 138
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 102
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 614

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Taliani pestujú rajčiny, Poliaci čerešne. Kde rastie najviac ovocia a zeleniny v Únii?

Slovensko prispieva len zanedbateľným množstvom ovocia a zeleniny do celkovej európskej produkcie.

Cena pôdy v Česku prudko rastie, analytici sa boja investičnej bubliny

Vysoký dopyt, ktorý tlačil ceny hore bol vyvolaný aj európskymi dotáciami, ktoré dávali poľnohospodárom väčšie možnosti.

Putin, Merkelová, Macron. Pozrite sa, koľko zarábajú svetové politické špičky

Singapurský premiér zarába ročne 1,4 milióna eur a je najlepšie plateným štátnym zamestnancom na svete.

Americkému akciovému trhu sa nedarilo, klesli aj burzy v Európe

Akciový trh USA poškodili zlé správy o hospodárení firiem, európske akciové trhy oslabili v dôsledku teroristických útokov.