Už vlani vzali jarné mrazy slovenským vinohradníkom 12-tisíc ton hrozna a desaťtisíce hektolitrov vína. Tento rok sa situácia zopakovala: v marci sa rýchlo oteplilo, vinič začal vegetovať, v apríli a máji však teploty prudko poklesli.
Minuloročný jarný mráz vinič veľmi poškodil. „Drevo nevyzrelo, bolo oslabené. Zimné rekordné mínusové teploty spôsobili na mnohých miestach vymrznutie viniča,“ vysvetľuje riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková. Keďže sa jarné mrazy zopakovali aj tento rok, oslabený vinič utrpel ďalšie škody.
Menej hrozna, menej vína
Zväz odhaduje, že vinohradníci prišli túto jar približne o desať percent úrody. „Odhad škôd v eurách je cca 1,4 milióna eur,“ dodala Kaňuchová Pátková.
Už druhý rok po sebe sa tak urodí menej hrozna a vyrobí menej vína. Veľké škody majú vinohradníci v Malých Karpatoch.
Spoločnosť Villa Vino Rača ešte v máji informovala, že jej aprílové počasie napáchalo škody za približne 70-tisíc eur. Najviac poškodené má odrody Rizling, Müller Thurgau a Irsai Oliver.
Malá rodinná firma Purus Modra už vlani prišla o štyri tony úrody hrozna. Tento rok sa situácia opakuje.
„Prišli sme asi o 50 percent úrody,“ hovorí Klaudia Čistá Tretinová z modrianskeho vinárstva.
Najviac majú poškodené odrody Chardonnay a Rizling vlašský. „Niektoré lokality v Modre, napríklad Fajdal nám, čo sa týka budúceho hrozna, zmrzli na 70 percent, čo môže zapríčiniť výpadok týchto odrôd,“ dodala Čistá Tretinová.