SME
Streda, 12. máj, 2021 | Meniny má PankrácKrížovkyKrížovky

Tatarák a krvavý steak sa môžu opäť predávať. Čo vás čaká, keď si ich objednáte

Od júna už za tatarák nebudú hroziť pokuty, štát ich schválil vo vyhláške.

Tatársky biftek.Tatársky biftek. (Zdroj: Flickr / Joey deVilla)

Agentúrnu správu sme nahradili článkom SME.

BRATISLAVA. Podávanie tatárskeho bifteku, krvavých steakov či surových vajíčok prechádza od 1. júna zmenami.

Kým doteraz ich pripravovali „načierno“ a nikto ich nekontroloval, po novom budú musieť dodržiavať niekoľko pravidiel a hlásiť sa štátnym hygienikom.

Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.

Povinné varovanie v jedálnych lístkoch

Nečakať, podávať hneď

Od júna sa mení vyhláška, ktorá upravuje predaj nedopečeného mäsa.

„Reštauráciám sa za istých podmienok povoľuje pripravovať pokrmy z tepelne nespracovaného alebo čiastočne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov,“ hovorí Iveta Trusková, vedúca odboru hygieny výživy Úradu verejného zdravotníctva.

Skryť Vypnúť reklamu

Podmienkou je, aby to reštaurácie nahlásili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, pod ktorý spadajú a aby na riziká takto pripravených jedál upozornili v jedálnom lístku. Musia do nich napísať túto formulku:

„Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“

Hygienici ďalej vyžadujú, aby surové vajíčka v jedlách pochádzali len z registrovaných a kontrolovaných chovov a aby sa surové mäso pripravovalo v hygienických podmienkach a okamžite po príprave podávalo.

„Zároveň upozorňujeme, že tepelne nespracované pokrmy nemožno pripravovať ani podávať v stánkoch s rýchlym občerstvením či v závodnom stravovaní,“ dodáva Trusková.

Prečítajte si tiež: Lekár a právnik: Tatarák je k pivu výborný, štát by ho nemal zakazovať Čítajte 

Konečne?

Tatársky biftek a ďalšie jedlá zo surového mäsa sa tak konečne vrátia do reštaurácií a budú sa môcť predávať legálne, komentuje Zväz hotelov a reštaurácií.

Skryť Vypnúť reklamu

„Teší nás, že je upravená vyhláška v platnosti už od júna, čo znamená, že počas letnej turistickej sezóny môžeme klientom ponúknuť túto obľúbenú pochúťku,“ hovorí generálny manažér zväzu Marek Harbuľák, ktorý sa v najbližších týždňoch chystá robiť semináre po Slovensku, aby reštauráciám nové pravidlá vysvetlil.

Vyhláška, ktorá zakazovala podávanie surového mäsa a vajíčok, platila na Slovensku už od roku 2007. Hygienici ju obhajovali tým, že po zjedení surového mäsa hrozia človeku rôzne zdravotné problémy, napríklad vracanie, bolesti brucha, zvýšená horúčka, hnačky. V prípade žien dokonca riziko potratu a deti môžu po zjedení takéhoto mäsa aj zomrieť.

Reštauráciám za podávanie tataráku hrozila pokuta od 150 eur do 20-tisíc eur. Napriek tomu stovky z nich na celom Slovensku tatarák a steaky predávali za desiatky eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Tlak na zlegalizovanie surového mäsa vytvorili Slováci vlani v septembri, keď sa v Bratislave uskutočnil tatarákový festival. Ľudia mali chodiť do vybraných reštaurácií, ochutnávať surovú hovädzinu a nakoniec vybrať, ktorý tatarák im chutil najviac.

Hygienici však do týchto reštaurácií prišli, začali správne konanie a pohrozili majiteľom pokutami. Následne sa na internete spustila petícia za povolenie tataráku a ľudia žiadali úrady, aby zastaranú vyhlášku zmenili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  4. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  5. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  6. Toto je budúcnosť dopravy. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  2. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  3. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  4. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  5. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  6. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  8. Posúvajú svet k lepšiemu: Sociálni inovátori
  9. Kupujete nový spotrebič? V PLANEO Elektro naň dostanete zľavu
  10. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 16 019
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 13 820
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 364
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 211
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 9 344
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 7 922
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 092
  8. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 6 621
  9. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 6 577
  10. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy 5 923
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia kontroluje nočný zákaz vychádzania.

Vláda uvažuje, ako udržať zdravotníkov v práci aj bez núdzového stavu.

4 h

Falošné registre sú problémom už roky.

5 h

Neprehliadnite tiež

Falošné registre sú problémom už roky.

5 h
Vila Bellevue v Starom Smokovci.

Mnohé zničené budovy môžu dostať druhú šancu.

5 h