Stupavské zelé je jedinečné, potvrdila Únia

Keď kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná a chrumkavá.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná ochutnáva kyslú kapustu.(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

STUPAVA. Stupavské zelé získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie (EÚ). Po Žitavskej paprike je kyslá kapusta zo Stupavy iba druhou slovenskou potravinou v tejto kategórii.

O vydaní ochranného označenia, ktoré publikoval vestník Únie, informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Chránené označenie pôvodu garantuje, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané pre osobité zemepisné prostredie a všetky etapy sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti," vysvetlila Matečná na jednom z gazdovských dvorov v Máste, časti Stupavy, ktorá je produkciou "zelé" známa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Matečná poukázala na to, že stupavská kapusta nesymbolizuje iba dedičstvo predkov, ktoré pestovatelia dokázali zachovať, ale tiež fakt, že na Slovensku sa vyrábajú kvalitné, chutné a zdravé potraviny.

"Stupavská kapusta je preto tiež potvrdením, že slovenské produkty sa oplatí pestovať, kupovať i konzumovať," uviedla ministerka.

Ochranná známka pomôže

Jozef Fabian, predseda Mástskeho potravinového spolku, ktorý inicioval konanie o vydaní chráneného označenia pôvodu, je presvedčený, že ochranná známka pomôže nielen producentom, ale i spotrebiteľom.

"Jednak sa my úplne jednoznačne odlíšime od ostatných producentov a spotrebitelia zasa budú mať garanciu, že dostanú naozaj to, čo chcú dostať," zdôraznil s pripomenutím, že žiadosť o vydanie chráneného označenia pôvodu iniciovali pestovatelia z Mástu aj preto, aby zabránili špekulantom, ktorí využívajú dobrú povesť stupavskej kapusty, a pod označením "stupavské zelé" ponúkajú aj kapustu, ktorá sa v lokalite Stupavy nedopestovala a nespracovala na kyslú kapustu.

Fabian pripomenul, že špecifickú chuť "stupavskému zelú" dáva úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Moravy, a tiež tradičný postup spracovania končiaci mliečnym vykvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí, len pomocou soli a bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok.

Keď takáto kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná, chrumkavá, bielej až žltkastej farby.

Odrazili sa od dna?

Primátor mesta Stupavy Roman Maroš vníma získanie ochranného označenia pre stupavskú kapustu ako výraznú propagáciu tradícií i súčasnosti mesta.

Verí však, že európska garancia kvality pomôže i pri rozvoji pestovania kapusty.

"Ochranná známka môže byť motivačným faktorom pre tých, ktorí by sa chceli venovať poľnohospodárskemu odvetviu a pokračovať v tom, v čom si Stupava získala uznanie, už aj na európskej scéne," uviedol.

Ministerka pôdohospodárstva v tejto súvislosti skonštatovala, že hoci pestovanie kapusty na Slovensku v posledných dvoch dekádach klesá, čísla za minulý rok naznačujú "odrazenie sa od dna".

"Produkcia dosiahla 16.800 ton, čo je 70-% medziročný nárast," informovala Matečná s poukázaním na možnosti finančnej podpory pre pestovateľov.

Okrem jednotnej platby na plochu ide o viazanú platbu na pestovanie vybraných druhov zeleniny s veľmi vysokou prácnosťou v sume 70,48 eur/hektár i ďalšie prostriedky v rámci

Programu rozvoja vidieka a opatrení, ktoré sa týkajú podpory integrovanej produkcie v zeleninárstve i ekologického poľnohospodárstva. V tomto prípade môže finančná podpora dosahovať od 416 do 529 eur na jeden hektár za rok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 469
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 751
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 192
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 314
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 294
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 432
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 963

Téma: Európska únia


Článok je zaradený aj do ďalších tém Stupava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

PRIMÁR

Záchranár: Aj samotné stláčanie hrudníka dokáže zachrániť život

Rozhovor s prezidentom Červeného kríža.

ČESKOSLOVENSKÍ LEGIONÁRI

V zákopoch i na železnici. Legionári krstili republiku krvou

Československí vojaci sa postarali aj o výnimočnú epizódu 1. svetovej vojny.

Neprehliadnite tiež

Rýchlostná trať len pre Slovensko nemá veľký význam, tvrdí ministerstvo

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo je v prípade projektu vysokorýchlostnej trate skeptický.

Izrael je podľa USA výborné miesto pre investície do technológií

USA zvýšia svoju účasť na infraštrukturálnych projektoch v Izraeli.

Inštitút pre dopravu kritizuje meškanie pri výstavbe diaľnic

Inštitút má výhrady aj k schváleniu zmien v projekte výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.

Bernaťák: Osobitný odvod pre reťazce je ešte predmetom diskusie

Akákoľvek panika je v prípade osobitného odvodu podľa Bernaťáka zbytočná.

Britské firmy sa podľa prieskumu pripravujú na tvrdý brexit

Slabý pokrok v rokovaniach medzi Londýnom a Bruselom ohrozuje firmy aj ekonomiku.