Stupavské zelé je jedinečné, potvrdila Únia

Keď kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná a chrumkavá.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná ochutnáva kyslú kapustu.(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

STUPAVA. Stupavské zelé získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie (EÚ). Po Žitavskej paprike je kyslá kapusta zo Stupavy iba druhou slovenskou potravinou v tejto kategórii.

O vydaní ochranného označenia, ktoré publikoval vestník Únie, informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Chránené označenie pôvodu garantuje, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané pre osobité zemepisné prostredie a všetky etapy sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti," vysvetlila Matečná na jednom z gazdovských dvorov v Máste, časti Stupavy, ktorá je produkciou "zelé" známa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Matečná poukázala na to, že stupavská kapusta nesymbolizuje iba dedičstvo predkov, ktoré pestovatelia dokázali zachovať, ale tiež fakt, že na Slovensku sa vyrábajú kvalitné, chutné a zdravé potraviny.

"Stupavská kapusta je preto tiež potvrdením, že slovenské produkty sa oplatí pestovať, kupovať i konzumovať," uviedla ministerka.

Ochranná známka pomôže

Jozef Fabian, predseda Mástskeho potravinového spolku, ktorý inicioval konanie o vydaní chráneného označenia pôvodu, je presvedčený, že ochranná známka pomôže nielen producentom, ale i spotrebiteľom.

"Jednak sa my úplne jednoznačne odlíšime od ostatných producentov a spotrebitelia zasa budú mať garanciu, že dostanú naozaj to, čo chcú dostať," zdôraznil s pripomenutím, že žiadosť o vydanie chráneného označenia pôvodu iniciovali pestovatelia z Mástu aj preto, aby zabránili špekulantom, ktorí využívajú dobrú povesť stupavskej kapusty, a pod označením "stupavské zelé" ponúkajú aj kapustu, ktorá sa v lokalite Stupavy nedopestovala a nespracovala na kyslú kapustu.

Fabian pripomenul, že špecifickú chuť "stupavskému zelú" dáva úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Moravy, a tiež tradičný postup spracovania končiaci mliečnym vykvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí, len pomocou soli a bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok.

Keď takáto kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná, chrumkavá, bielej až žltkastej farby.

Odrazili sa od dna?

Primátor mesta Stupavy Roman Maroš vníma získanie ochranného označenia pre stupavskú kapustu ako výraznú propagáciu tradícií i súčasnosti mesta.

Verí však, že európska garancia kvality pomôže i pri rozvoji pestovania kapusty.

"Ochranná známka môže byť motivačným faktorom pre tých, ktorí by sa chceli venovať poľnohospodárskemu odvetviu a pokračovať v tom, v čom si Stupava získala uznanie, už aj na európskej scéne," uviedol.

Ministerka pôdohospodárstva v tejto súvislosti skonštatovala, že hoci pestovanie kapusty na Slovensku v posledných dvoch dekádach klesá, čísla za minulý rok naznačujú "odrazenie sa od dna".

"Produkcia dosiahla 16.800 ton, čo je 70-% medziročný nárast," informovala Matečná s poukázaním na možnosti finančnej podpory pre pestovateľov.

Okrem jednotnej platby na plochu ide o viazanú platbu na pestovanie vybraných druhov zeleniny s veľmi vysokou prácnosťou v sume 70,48 eur/hektár i ďalšie prostriedky v rámci

Programu rozvoja vidieka a opatrení, ktoré sa týkajú podpory integrovanej produkcie v zeleninárstve i ekologického poľnohospodárstva. V tomto prípade môže finančná podpora dosahovať od 416 do 529 eur na jeden hektár za rok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 962
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 897
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 718
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 018
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 516
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 638
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 382
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 464
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 100
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 634

Téma: Európska únia


Článok je zaradený aj do ďalších tém Stupava

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Neprehliadnite tiež

Najnižšia miera nezamestnanosti bola v júni v okrese Galanta

Miera evidovanej nezamestnanosti v júni tohto roku vzrástla na 5,43 percenta.

Podnik v Madride ponúka priestory na poludňajšiu siestu

Odpočinok v čase siesty láka čoraz viac zamestnancov, študentov aj turistov v Španielsku.

Rakúski hydinári zápasia s cenovým dumpingom zo zahraničia

V Rakúsku sa počet spracovateľských podnikov v priebehu 15 rokov znížil na polovicu.

Česko zažíva karavanový rozmach, dopyt rastie

Česi si čoraz viac volia dovolenku na domácom trhu namiesto zahraničnej.

Hirošima straší Ružinov už vyše desaťročie

Z projektu Yosaria Plaza zostal len železobetónový skelet.