Dánsky pivovar chce využiť ľudský moč pri výrobe piva

Pivo ponesie názov Pisner.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

KODAŇ. Dánsky pivovar sa rozhodol využiť viac ako 50-tisíc litrov moču zozbieraného na najväčšom hudobnom festivale v severnej Európe na výrobu pivnej novinky zameranej na dobrodružnejších konzumentov.

Pivo sa bude volať Pisner, čo je slovná hračka, ktorá kombinuje názov pilsner, ktorým sa označuje pivo plzenského typu, a miestny slangový výraz pre močenie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Moč vo fľaši nebude

Pivovar však upokojuje všetkých milovníkov piva, že jeho Pisner nebude obsahovať ľudský odpad, ale bude vyrobený z jačmeňa, ktorý vypestujú na poliach hnojených ľudským močom, píše agentúra Reuters.

"Keď sa objavila správa, že sme začali variť Pisner, mnoho ľudí si myslelo, že filtrujeme moč, aby sme ho priamo naliali do piva, a nás to rozosmialo," povedal generálny riaditeľ pivovaru Nørrebro Bryghus Henrik Vang.

Využitie ľudského odpadu ako hnojiva v takom meradle je novinkou, hovorí Dánska rada pre poľnohospodárstvo a potraviny.

Práve tá prišla s myšlienkou na výrobu toho, čo by mohlo byť nakoniec udržateľným "hipsterským", teda akýmsi nezávislým pivom, a pomenovala celý projekt beercycling.

Tisíce litrov

Rada zobrala v roku 2015 od účastníkov festivalu v Roskilde 54-tisíc litrov moču. Na jar minulého roka moč použili ako hnojivo a z takto pohnojených polí zozbierali 11 ton sladového jačmeňa.

Pivovar očakáva, že z neho navarí približne 60-tisíc fliaš piva Pisner. Konečný produkt by verejnosť mala ochutnať v júni.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 722
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 402
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 283
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 784
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 596
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 211
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 464