BRATISLAVA. Aj keď ovocinári na celom Slovensku počas posledných nocí nespali, pretože sa snažili ochrániť úrodu pred aprílovými mrazmi, tony jabĺk, marhúľ či jahôd sa im zachrániť nepodarilo.
Asi tretina všetkého ovocia zamrzla a nemusí to byť definitívne číslo, pestovatelia stále rátajú škody, ktoré sa stále zväčšujú.
Ktoré ovocie dopadlo najhoršie a za koľko sa bude predávať? A čo s tým plánuje urobiť štát?
Pomáhala aj slama
Poľnohospodárske družstvo Hrušov počas mrazivých nocí pálilo v sadoch slamu, aby zvýšilo teplotu v okolí stromov. Napriek tomu zamrzla asi polovica čerešní, tretina jabĺk a zhruba päť percent broskýň.
Pálenie slamy skúsili aj vo firme Amazonit, ktorá sídli v Tekovskej Breznici v okrese Žarnovica. Aj im však zamrzla asi pätina všetkých jahôd a jabĺk.
„Slama pomôže len vtedy, keď teplota klesne do zhruba mínus 2,5 stupňa. Počas jednej noci však spadla až na mínus 3,7 stupňa,“ hovorí konateľ Amazonitu Marek Šály.
Vieme si vyrobiť, a aj tak dovážame. Prečo nejeme slovenské potraviny? ČítajteEšte horšie dopadla firma Pomi v Látkovciach, ktorá vo veľkom pestuje jablká. Zamrzla jej polovica úrody.
Podobné a v niektorých okresoch ešte vyššie škody hlásia aj ostatné firmy na Slovensku. „S pribúdajúcimi hodinami dostávam stále horšie a horšie informácie. Nebude to také zlé ako vlani, ale asi 30 percent úrody sa zničilo a pestovatelia prídu o päť až osem miliónov eur,“ predbežne odhaduje prezident Ovocinárskej únie Marián Varga.
Namiesto 60-tisíc ton ovocia, čo je množstvo, ktoré sa bežne za rok dopestuje, ovocinári teraz očakávajú len okolo 40-tisíc ton.