Ovocie zamrzlo u nás aj v Poľsku. O koľko zdražejú jablká a jahody?

Premiér Robert Fico hovorí o odškodňovaní ovocinárov. Nárok však nebudú mať všetci.

Niektorí ovocinári sa snažili ochrániť úrodu pomocou parafínových sviec.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA.Aj keď ovocinári na celom Slovensku počas posledných nocí nespali, pretože sa snažili ochrániť úrodu pred aprílovými mrazmi, tony jabĺk, marhúľ či jahôd sa im zachrániť nepodarilo.

Asi tretina všetkého ovocia zamrzla a nemusí to byť definitívne číslo, pestovatelia stále rátajú škody, ktoré sa stále zväčšujú.

Ktoré ovocie dopadlo najhoršie a za koľko sa bude predávať? A čo s tým plánuje urobiť štát?

Článok pokračuje pod video reklamou

Pomáhala aj slama

Poľnohospodárske družstvo Hrušov počas mrazivých nocí pálilo v sadoch slamu, aby zvýšilo teplotu v okolí stromov. Napriek tomu zamrzla asi polovica čerešní, tretina jabĺk a zhruba päť percent broskýň.

Pálenie slamy skúsili aj vo firme Amazonit, ktorá sídli v Tekovskej Breznici v okrese Žarnovica. Aj im však zamrzla asi pätina všetkých jahôd a jabĺk.

„Slama pomôže len vtedy, keď teplota klesne do zhruba mínus 2,5 stupňa. Počas jednej noci však spadla až na mínus 3,7 stupňa,“ hovorí konateľ Amazonitu Marek Šály.

Prečítajte si tiež: Vieme si vyrobiť, a aj tak dovážame. Prečo nejeme slovenské potraviny?

Ešte horšie dopadla firma Pomi v Látkovciach, ktorá vo veľkom pestuje jablká. Zamrzla jej polovica úrody.

Podobné a v niektorých okresoch ešte vyššie škody hlásia aj ostatné firmy na Slovensku. „S pribúdajúcimi hodinami dostávam stále horšie a horšie informácie. Nebude to také zlé ako vlani, ale asi 30 percent úrody sa zničilo a pestovatelia prídu o päť až osem miliónov eur,“ predbežne odhaduje prezident Ovocinárskej únie Marián Varga.

Namiesto 60-tisíc ton ovocia, čo je množstvo, ktoré sa bežne za rok dopestuje, ovocinári teraz očakávajú len okolo 40-tisíc ton.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4WDM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4WDM na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 052
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 874
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 828
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 190
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 631
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 236
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 314
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 392
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 276
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 112

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

DOMOV

Expert: Nerozumiem, ako mohla skládka pri Vassal Eko fungovať tak dlho

Odpadová legislatíva je nastavená dobre.

Neprehliadnite tiež

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebude možné vymáhať

Rezort navrhuje, aby premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebolo možné vymáhať ani platne zabezpečiť.

Lajčák vníma dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Japonskom ako dobrú správu

Japonsko a EÚ podpísali dohodu o voľnom obchode, ktorá sa bude vzťahovať na tretinu globálnej ekonomiky.

Uber už investoval v Mexiku viac ako 500 miliónov dolárov.

Mexiko je štvrtým najväčším trhom Uberu z hľadiska počtu jázd.

Umelo vyrobené mäso by sa mohlo objaviť v reštauráciách už za tri roky

Firma Mosa Meat už pred piatimi rokmi predstavila laboratórne vyrobený hovädzí burger.