Slováci jedia menej pečiva, pekári budú ohrozený druh

Na predajných pultoch je len 54 percent chleba zo Slovenska.

Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

NITRA. Budúcnosť pekárstva na Slovensku je podľa slovenských pekárov ohrozená. Spotreba chleba klesá a zastúpenie slovenských pekárenských výrobkov v obchodoch je v porovnaní so zahraničím veľmi nízke.

Nízky je aj záujem mladých ľudí o túto profesiu. Na nepriaznivú situáciu v odvetví pekárstva upozornili v stredu zástupcovia firiem v Nitre na valnom zhromaždení Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Podľa prieskumov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bolo ku koncu minulého roka v obchodnej sieti len 54 % chleba a 53 % pečiva, ktoré pochádzalo od slovenských pekárov, pričom celkovo potraviny zo Slovenska boli v obchodoch zastúpené len v podiele 39,91 %.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Situácia sa vyvíja veľmi zle. Ak sa dostaneme pod hranicu 25 % našej pekárenskej produkcie, nebude pre nás rentabilné vyrábať a skončíme. V obchodoch tak časom nájdeme najmä tovar zo zahraničia,“ upozornil predseda predstavenstva SZPCC Milan Čulen.

Jeme menej pečiva

Kým v roku 1990 dosahovala spotreba chleba na Slovensku 50 kilogramov na obyvateľa ročne, v roku 2015 to bolo už len 35 kilogramov.

Aj keď si myslíte, že na Slovensku nie je zákazník, ktorý je ochotný zaplatiť sedem eur za chlieb alebo euro za rožky, tak v zahraničí je.

Milan Lapšanský

„Problémom je aj nízky záujem o našu profesiu v strednom odbornom školstve. V tomto roku podľa štatistických údajov opustí školské lavice 14 pekárov, potrebovali by sme ich stovky,“ povedal výkonný riaditeľ SZPCC Bohumír Sabo. Problémy pekárom podľa jeho slov spôsobuje aj pretrvávajúce šírenie „nepravdivých informácií o zdravotných rizikách konzumácie chleba a pečiva“.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Milan Lapšanský z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR upozornil na nový projekt, v rámci ktorého chce rezort pomôcť malým výrobcom dostať svoje produkty na pulty zahraničných reťazcov s potravinami na Slovensku. Výrobcom hovoril aj o možnosti posunúť ich produkty na export.

„Aj keď si myslíte, že na Slovensku nie je zákazník, ktorý je ochotný zaplatiť sedem eur za chlieb alebo euro za rožky, tak v zahraničí je,“ povedal Lapšanský. V zahraničí je o kvalitné pekárske výrobky od menších výrobcov veľký záujem.

Ohrozené profesie

Podľa Vojtecha Szemesa, ktorý je jedným zo zakladajúcich členov SZPCC, sa treba problémami odvetvia vážne zaoberať, pretože inak „slovenské pekárstvo a cukrárstvo o chvíľu nebude“.

Slovenské pekárstvo je podľa neho kvalitou porovnateľné s pekárstvom v Rakúsku, Nemecku či Francúzsku, no v očiach verejnosti stratilo toto remeslo svoju vážnosť. Podľa neho je potrebné, aby pekári vystupovali jednotne, aby dosiahli presadenie svojich požiadaviek.

Na slovenskom trhu podniká 750 pekárov, cukrárov a cestovinárov, z toho len zhruba 250 z nich je zapojených do aktivít aspoň jedného zo štyroch pekárenských združení, ktoré na Slovensku v súčasnosti aktívne pôsobia. Ide o Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Cech pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska a Úniu priemyselných pekárov SR.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 686
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 307
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 360
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 992
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 390
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 839
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 995
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 424
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 358
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 674

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Som pôžitkár. Viem, že chuť príde, ale už mi nebude diktovať

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

KULTÚRA

Jana Oľhová: Politický sitkom potrebuje učiteľky zo základnej

Bývajú vystrašené, hovorí o učiteľkách, ktoré navštevujú jej divadelnú dielňu.

Neprehliadnite tiež

Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingu dlhodobých záväzkov Grécka

Predvídateľnosť politiky krajiny a tiež perspektíva jej ekonomiky sa podľa agentúry zlepšujú.

Šéf automobilky Fiat Chrysler skončil zo zdravotných dôvodov

Marchionne sa podrobil operácii ramena, prišlo však k nečakaným komplikáciám.

Eskalácia obchodnej vojny odkrýva ďalšie riziká

Eskalácia obchodného napätia je zlá správa pre svetové trhy.

Najnižšia miera nezamestnanosti bola v júni v okrese Galanta

Miera evidovanej nezamestnanosti v júni tohto roku vzrástla na 5,43 percenta.

Podnik v Madride ponúka priestory na poludňajšiu siestu

Odpočinok v čase siesty láka čoraz viac zamestnancov, študentov aj turistov v Španielsku.