Slováci jedia menej pečiva, pekári budú ohrozený druh

Na predajných pultoch je len 54 percent chleba zo Slovenska.

Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

NITRA. Budúcnosť pekárstva na Slovensku je podľa slovenských pekárov ohrozená. Spotreba chleba klesá a zastúpenie slovenských pekárenských výrobkov v obchodoch je v porovnaní so zahraničím veľmi nízke.

Nízky je aj záujem mladých ľudí o túto profesiu. Na nepriaznivú situáciu v odvetví pekárstva upozornili v stredu zástupcovia firiem v Nitre na valnom zhromaždení Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Podľa prieskumov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bolo ku koncu minulého roka v obchodnej sieti len 54 % chleba a 53 % pečiva, ktoré pochádzalo od slovenských pekárov, pričom celkovo potraviny zo Slovenska boli v obchodoch zastúpené len v podiele 39,91 %.

„Situácia sa vyvíja veľmi zle. Ak sa dostaneme pod hranicu 25 % našej pekárenskej produkcie, nebude pre nás rentabilné vyrábať a skončíme. V obchodoch tak časom nájdeme najmä tovar zo zahraničia,“ upozornil predseda predstavenstva SZPCC Milan Čulen.

Jeme menej pečiva

Kým v roku 1990 dosahovala spotreba chleba na Slovensku 50 kilogramov na obyvateľa ročne, v roku 2015 to bolo už len 35 kilogramov.

Aj keď si myslíte, že na Slovensku nie je zákazník, ktorý je ochotný zaplatiť sedem eur za chlieb alebo euro za rožky, tak v zahraničí je.

Milan Lapšanský

„Problémom je aj nízky záujem o našu profesiu v strednom odbornom školstve. V tomto roku podľa štatistických údajov opustí školské lavice 14 pekárov, potrebovali by sme ich stovky,“ povedal výkonný riaditeľ SZPCC Bohumír Sabo. Problémy pekárom podľa jeho slov spôsobuje aj pretrvávajúce šírenie „nepravdivých informácií o zdravotných rizikách konzumácie chleba a pečiva“.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Milan Lapšanský z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR upozornil na nový projekt, v rámci ktorého chce rezort pomôcť malým výrobcom dostať svoje produkty na pulty zahraničných reťazcov s potravinami na Slovensku. Výrobcom hovoril aj o možnosti posunúť ich produkty na export.

„Aj keď si myslíte, že na Slovensku nie je zákazník, ktorý je ochotný zaplatiť sedem eur za chlieb alebo euro za rožky, tak v zahraničí je,“ povedal Lapšanský. V zahraničí je o kvalitné pekárske výrobky od menších výrobcov veľký záujem.

Ohrozené profesie

Podľa Vojtecha Szemesa, ktorý je jedným zo zakladajúcich členov SZPCC, sa treba problémami odvetvia vážne zaoberať, pretože inak „slovenské pekárstvo a cukrárstvo o chvíľu nebude“.

Slovenské pekárstvo je podľa neho kvalitou porovnateľné s pekárstvom v Rakúsku, Nemecku či Francúzsku, no v očiach verejnosti stratilo toto remeslo svoju vážnosť. Podľa neho je potrebné, aby pekári vystupovali jednotne, aby dosiahli presadenie svojich požiadaviek.

Na slovenskom trhu podniká 750 pekárov, cukrárov a cestovinárov, z toho len zhruba 250 z nich je zapojených do aktivít aspoň jedného zo štyroch pekárenských združení, ktoré na Slovensku v súčasnosti aktívne pôsobia. Ide o Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Cech pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska a Úniu priemyselných pekárov SR.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 170
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 260
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 140
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 047
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 802
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 559
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 353
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 149
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 848
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 605

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred trinástimi rokmi

Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

TECH

Vo vesmíre znie strašidelné pískanie. Vedci zistili, odkiaľ pochádza

Väčšina častíc je zachytená v pásoch.

ŠPORT

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil diktátor.

Neprehliadnite tiež

O novom sídle liekovej agentúry sa rozhodne v pondelok

Bratislava sa uchádza o sídlo EMA.

Zamestnanci uprednostňujú finančné benefity, poteší aj služobné auto

Ukázal to najnovší prieskum personálnej spoločnosti Grafton Slovakia.

Talianske elektrické motorky prídu aj na rakúsky trh

Najlepší motocykel EMC sa volá Ego a znalci ho označujú ako "Teslu medzi motorkami".

Ľavá noha vám pri šoférovaní poďakuje (rozhovor)

Elektromobilita je súčasnosť, nie budúcnosť, hovorí Feunteun z Renaultu.