Cez Jamieho Olivera ukazujú, ako jesť zdravo

Spoločnosť Jem iné učí deti, ako sa zdravšie stravovať. Jeden z príkladov zodpovedného podnikania, za ktoré môžete hlasovať v cene verejnosti.

(Zdroj: Nadácia Pontis)
Anketa:
Hlasovanie o Cene verejnosti Via Bona Slovakia 2016
Anketa bola ukončená

V roku 2004 známy britský „kuchár bez čapice“ Jamie Oliver začal boj proti narastajúcemu počtu detí trpiacich nadváhou a obezitou šírením osvety v školských jedálňach. Jeho cieľom nebolo len ponúknuť žiakom zdravú stravu z kvalitných surovín, ale aj naučiť ich rozumieť jedlu.

Jeho aktivity postupne prenikli aj do iných krajín a vyvolali debatu o zdravej strave. Od roku 2012 sa Oliverove myšlienky šíria aj na Slovensku v podobe Food Revolution Day.

„Prostredníctvom našej stránky na Facebooku sme sa snažili vzdelávať a priniesť osvetu a informácie o dôležitosti kvality potravín medzi verejnosť, tak ako to robil Jamie Oliver v iných krajinách,“ hovorí ambasádorka Nadácie Food Foundation Janica Lacová, jedna zo zakladateliek spoločnosti Jem iné.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravšie jedlo pre deti

To, čo začalo ako internetová výzva s cieľom motivovať ľudí aspoň v jeden deň myslieť na to, čo jedia, neskôr prerástlo do festivalu, ktorý svojim návštevníkom ponúka rôzne akcie. Súčasťou je aj farmársky trh, interaktívne edukačné stanovištia či varenie naživo so známymi šéfkuchármi.

No aktivity ľudí z Jem iné nie sú len o festivale. Ich prioritou sú najmä deti, ktorým sa snažia ukázať, čo znamená jesť zdravo. Pre verejnosť organizujú školu varenia, v rámci ktorej sa konajú rôzne prednášky či interaktívne kurzy varenia a vzdelávania. Časť z nich robí spoločnosť vo svojich priestoroch, no chodieva aj priamo do materských škôl či firiem, hovorí Lacová. „Najväčšej obľube sa tešia detské kurzy varenia, ktoré prebiehajú každú druhú sobotu.“

Organizujú však aj kurzy pre dospelých či varenie pre rôzne skupiny, ako sú muži či rodičia s deťmi.

Spoločnosť navyše v roku 2014 spustila svoju prvú cateringovú prevádzku v Starej Tržnici. Spočiatku zásobovali iba detský tábor a celé leto varili pre približne 20 detí. „Na základe tejto skúsenosti, referencií a pozitívnej spätnej väzby, sa k nám po prázdninách dostali prvé súkromné škôlky, ktoré si od nás objednali stravu na skúšku a zotrvali dodnes,“ hovorí Lacová.

V súčasnosti zásobujú 20 súkromných materských a základných škôl.

Potraviny od miestnych

Spoločnosť tiež vlastní licenciu britského projektu „Skutočne zdravá škola“, ktorého cieľom je zlepšiť stravovanie na všetkých slovenských školách, súkromných aj štátnych. V rámci programu sa vedenie školy, učitelia, žiaci, rodičia, pracovníci školských jedální, dodávatelia potravín, poľnohospodári a miestne komunity snažia poskytovať deťom chutné a zdravé jedlá.

Zapojené školy navyše nakupujú suroviny od miestnych farmárov a producentov, pekárov či mäsiarov. „Súčasťou programu sú tiež výlety na farmy, integrácia témy jedla do školského vzdelávacieho programu, návšteva farmárskych trhov, komunitné aktivity, absolvovanie lekcií varenia, či pestovanie v školskej záhrade,“ hovorí Lacová.

Koncom augusta minulého roka predstavila spoločnosť projekt aj na zasadnutí Celoslovenskej sekcie pre školské stravovanie, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia ministerstva školstva. V súčasnosti tak čakajú na jeho záštitu, aby mohli projekt spustiť na celom Slovensku, dodáva Lacová.

Už po sedemnásty raz udelí Nadácia Pontis ocenenie Via Bona. To ako jediné na Slovensku zviditeľňuje príklady zodpovedného a férového podnikania. Inšpiruje nimi ďalšie firmy, aby nad rámec zákona pomáhali okoliu a zamestnancom, životnému prostrediu, bojovali s korupciou alebo riešili spoločensky dôležité témy.

Do aktuálneho 17. ročníka firmy prihlásili 71 nominácií. Spomedzi nich porota posunula do druhého kola 20, ktoré budú súťažiť o víťazstvo v siedmich kategóriách. Ôsmeho víťaza vyberú čitatelia denníka SME, ktorí za svojho favorita môžu zahlasovať do 31. marca. Stačí si pozrieť sedem nominácii a v pripravenej ankete kliknúť na názov firmy, ktorej chcete dať hlas.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 808
  2. Vizuálny smog je problém 10 210
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 5 369
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 5 223
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 652
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 302
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 276
  8. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 969
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 2 721
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 633

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Autorská strana Beaty Balogovej

Sme notorickí začiatočníci v tom, ako hovoriť o smrti

Na príchod dieťaťa sa systematicky pripravujeme, ale umieranie ukrývame ako nejaké zlyhanie.

DOMOV

Kiska podľa šéfa SIS nebol kompetentný vedieť o únose

Kompetentná nebola ani prokuratúra.

Neprehliadnite tiež

Nebankovky našli nový biznis model v minipôžičkách za extrémny úrok

Nekalé praktiky pri požičiavaní peňazí nezmizli.

Železnice chcú otestovať mobilnú aplikáciu na dobrovoľníkoch

Šancu má prvých päťsto dobrovoľníkov.

České Tesco utlmí v krajine svoj biznis, skráti otváracie hodiny

Česi údajne v neskorých hodinách nenakupujú.

Turecká kríza podporuje dolár, ten je najsilnejší za uplynulý rok

Prepad tureckej líry negatívne zasiahol euro.