Slováci budú žiť zdravšie, v potravinách bude menej soli a cukru

Zlé stravovanie vplýva negatívne na ľudský organizmus a môže byť faktorom vplývajúcim na vznik ochorení.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: PIXABAY CC)

BRATISLAVA. Ministerstvo zdravotníctva chce predchádzať vážnym ochoreniam a predčasným úmrtiam, ktoré sú zapríčinené nesprávnymi stravovacími návykmi. Plánuje napríklad znižovať podiel soli a cukru v potravinách.

Opatrenia prináša Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017-2025, ktorý tento týždeň schválila vláda.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vplyv zlého stravovania na zdravie

"Akčným plánom pre potraviny a výživu sme sa rozhodli situáciu u nás zlepšiť. Plánujeme znížiť v potravinách podiel soli, znížiť podiel trans-mastných kyselín, znížiť podiel cukru," povedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Podľa jeho slov sa už vlani vo verejných stravovacích zariadeniach podarilo znížiť podiel soli o 30 percent, v pekárenských výrobkoch sa v spolupráci s potravinárskym priemyslom znížila soľ o desať percent.

Minister však upozorňuje, že v prípade cukru sú ukazovatele vysoké. "Medziročne sa nám zvýšil podiel konzumácie cukrovín, nižší podiel máme pri konzumácii ovocia, zeleniny, bielkovín a, naopak, vysoký podiel konzumácie máme v oblasti bravčového mäsa," priblížil Drucker.

Zlé stravovanie vplýva negatívne na ľudský organizmus a môže byť faktorom vplývajúcim na vznik kardiovaskulárnych, onkologických, respiračných či diabetických ochorení. Na tie sa liečia a zomierajú mnohí Slováci.

Napriek tomu, že zdravotný stav obyvateľov sa mierne zlepšuje, v porovnaní s inými vyspelými krajinami je stále nepriaznivý. Neprenosné chronické ochorenia sú stále častejšie zodpovedné za predčasné úmrtia a častejšie na ne zomierajú aj mladí ľudia.

Vyššia miera úmrtnosti

"Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva za roky 2012-2014 v populácií 0 - 64 má Slovenská republika mieru úmrtnosti na choroby obehového systému 2,5-krát vyššiu ako Rakúsko, 1,7-krát vyššiu ako Fínsko a 1,2-krát vyššiu ako Česká republika," hovorí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pripomína, že výživa je dôležitým faktorom prevencie. "Podpora a dostupnosť zdravej, pestrej stravy je jedným z dôležitých nástrojov pre zlepšenie zdravia, pohody a kvality života obyvateľov. Znižovanie príjmu rizikových faktorov je cesta, ako postupne skvalitňovať výživu i skladbu potravín. Zároveň je stále potrebné zvyšovať príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok a aj vlákniny v dennej strave," zhrnula.

Verí, že Akčný plán otvorí možnosti správnejšej voľby zdravších potravín a tak zdravšieho stravovania.

Slovenský akčný plán vychádza z plánu Svetovej zdravotníckej organizácie pre výživu a potraviny, z Bielej knihy, dokumentov Viedenskej deklarácie pre výživu a jeho súčasťou sú úlohy pre rezorty zdravotníctva, pôdohospodárstva, školstva, kultúry, práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 560
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 650
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 553
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 676
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 120
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 986
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 367
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 210
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 985
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 011

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako riskantná je cesta slovenským autobusom

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

SVET

Zabíjali pred desiatkami rokov. Dnes sú im na stope

Polícia dúfa, že vďaka DNA odhalí Zodiaca, ktorý vraždil pred polstoročím.

Neprehliadnite tiež

Na dostavbu Mochoviec si elektrárne požičajú 700 miliónov eur

Akcionári majú záujem uviesť elektráreň do komerčnej prevádzky v čo najkratšom čase.

Ako môže pasažier skontrolovať autobus

Ročne neprejde technickou kontrolou každý desiaty autobus.

Ročne idú na technickú kontrolu tisícky autobusov. Desatina ňou neprejde

Rakúska polícia koncom júna zastavila spoj pre jeho zlý technický stav neďaleko Viedne.

Ryanair zrušil na budúci týždeň tristo letov

Dôvodom je hrozba štrajku členov palubného personálu.

Producenti ropy v USA zaznamenali rekordný týždeň

Motorom rastu je pokračujúci boom v oblasti ťažby z bridlíc.