V Berlíne otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BERLÍN. V Berlíne nedávno otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo. Ponúka produkty s názvami ako mleté ​​mäso, mäsové guľôčky alebo hydinu, avšak celkom bez mäsa.

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek. Chuťovo však podľa majiteľa netradičného mäsiarstva Davida Meyera presne zodpovedajú originálom.

"Nepoznáte žiadny rozdiel," dušuje sa Meyer. "Vlani sme sa zúčastnili súťaže mäsových guliek v Španielsku a tie naše skončili v konkurencii ďalších 50 druhov tretí," rozpráva.

Nedávno vraj zase autorka knihy o hamburgeroch otestovala ten tamojší, a bez toho, aby vedela, že v ňom nie je žiadne mäso, tvrdila, že je jeden z najlepších, ktorý za posledné mesiace jedla.

Klobásy, slanina aj rybie mäso

Zodpovedajúca chuť je podľa Meyera zásadná, pretože mäsiarstvo necieli len na vegetariánov a vegánov, ale aj na milovníkov mäsa, ktorým záleží na zaobchádzaní so zvieratami.

"Nemáme vôbec nič proti dobrému mäsu, keď sa zvieratá držia v dobrých podmienkach, ale sme proti masovým chovom," vysvetľuje tridsaťštyriročný Berlínčan jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol otvoriť vegetariánske mäsiarstvo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Musí byť v klobáse mäso, alebo stačí, ak vyzerá ako valček?

Ďalším dôvodom sú dopady produkcie mäsa na životné prostredie. "Vieme, čo to stojí vyprodukovať kilo hovädzieho mäsa. Koľko je potrebné investovať do kŕmenia, energie, vody. Je to enormné množstvo," hovorí. Pri výrobe rastlinného hamburgeru sa podľa neho vyprodukuje len sedmina CO2 v porovnaní s klasickým hamburgerom.

Vegetariánske mäsiarstvo v berlínskej štvrti Kreuzberg zatiaľ ponúka zhruba tucet druhov výrobkov, okrem iného napodobeniny hamburgerov, klobás, kociek slaniny alebo rybieho mäsa. Do budúcnosti majú pribúdať ďalšie. "Chceme ponúkať všetko, čo majú milovníci mäsa radi," konštatuje Meyer.

Možno prídu aj do Česka či Poľska

Všetky výrobky sa dovážajú z Holandska, kde už podobný koncept dlhšiu dobu funguje. Pred cestou sú hlboko zmrazené, aby sa do nich nemuseli pridávať konzervačné látky. Pridáva sa naopak vitamín B12 a niektoré ďalšie látky, tak aby aj výživové hodnoty zodpovedali skutočnému mäsu.

Zákazníci berlínskeho mäsiarstvo ale nemusia výrobky kupovať len zmrazené, môžu ich na mieste rovno ochutnať. Súčasťou obchodu je totiž bistro s asi 20 miestami na sedenie. Hamburger tu stojí zhruba päť eur či tuniakový závitok 5,8 eur.

Nezvyčajné mäsiarstvo si podľa Meyera už za prvé mesiace našlo svojich zákazníkov, a preto chystá expanziu. Tento rok na jar chce podnikateľ v nemeckej metropole otvoriť reštauráciu, ktorá bude namiesto mäsa používať výrobky z mäsiarstva. Dodávať sa ich chystá aj do ďalších reštaurácií a supermarketov.

Keď všetko dobre pôjde, chcel by Meyer v najbližších rokoch otvoriť pobočky vegetariánskeho mäsiarstvo aj v Česku alebo Poľsku. "Pracujeme na tom, aby sme sa stali najväčším mäsiarstvom na svete, bez toho aby sme preliali kvapku krvi," plánuje Meyer.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. ZVOLEN: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  2. Detské zúbky sú veda
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 058
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 6 422
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 975
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 482
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 712
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 290
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 134
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 967
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 909
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 566

Téma: Vegetariánstvo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Voľby v Nemecku, Nemecko

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Štát do budúcna počíta s novou jadrovou elektrárňou v Bohuniciach

Podľa investičného zámeru sa pôvodne uvažovalo so začiatkom výstavby novej jadrovej elektrárne v roku 2021.

Trump sľubuje najradikálnejšie zníženie daní v histórii USA

Plán komplexnej daňovej reformy je už úplne finalizovaný, tvrdí americký prezident.

Pred 155 rokmi zomrel kráľ džínsov Levi Strauss

Výrobca džínsov získal v máji 1873 spolu s krajčírom Jacobom Davisom príslušné osvedčenie patentového úradu na legendárne modré džínsy.

Nečakané zrušenie nájmu hlavnej stanice v Bratislave je správne

Nájomné sa počíta v stovkách tisíc eur, developer bol povinný odkryť vlastnícku štruktúru.