SME
Pondelok, 17. máj, 2021 | Meniny má GizelaKrížovkyKrížovky

V Berlíne otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

BERLÍN. V Berlíne nedávno otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo. Ponúka produkty s názvami ako mleté ​​mäso, mäsové guľôčky alebo hydinu, avšak celkom bez mäsa.

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek. Chuťovo však podľa majiteľa netradičného mäsiarstva Davida Meyera presne zodpovedajú originálom.

"Nepoznáte žiadny rozdiel," dušuje sa Meyer. "Vlani sme sa zúčastnili súťaže mäsových guliek v Španielsku a tie naše skončili v konkurencii ďalších 50 druhov tretí," rozpráva.

Skryť Vypnúť reklamu

Nedávno vraj zase autorka knihy o hamburgeroch otestovala ten tamojší, a bez toho, aby vedela, že v ňom nie je žiadne mäso, tvrdila, že je jeden z najlepších, ktorý za posledné mesiace jedla.

Klobásy, slanina aj rybie mäso

Zodpovedajúca chuť je podľa Meyera zásadná, pretože mäsiarstvo necieli len na vegetariánov a vegánov, ale aj na milovníkov mäsa, ktorým záleží na zaobchádzaní so zvieratami.

"Nemáme vôbec nič proti dobrému mäsu, keď sa zvieratá držia v dobrých podmienkach, ale sme proti masovým chovom," vysvetľuje tridsaťštyriročný Berlínčan jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol otvoriť vegetariánske mäsiarstvo.

Prečítajte si tiež: Musí byť v klobáse mäso, alebo stačí, ak vyzerá ako valček? Čítajte 

Ďalším dôvodom sú dopady produkcie mäsa na životné prostredie. "Vieme, čo to stojí vyprodukovať kilo hovädzieho mäsa. Koľko je potrebné investovať do kŕmenia, energie, vody. Je to enormné množstvo," hovorí. Pri výrobe rastlinného hamburgeru sa podľa neho vyprodukuje len sedmina CO2 v porovnaní s klasickým hamburgerom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vegetariánske mäsiarstvo v berlínskej štvrti Kreuzberg zatiaľ ponúka zhruba tucet druhov výrobkov, okrem iného napodobeniny hamburgerov, klobás, kociek slaniny alebo rybieho mäsa. Do budúcnosti majú pribúdať ďalšie. "Chceme ponúkať všetko, čo majú milovníci mäsa radi," konštatuje Meyer.

Možno prídu aj do Česka či Poľska

Všetky výrobky sa dovážajú z Holandska, kde už podobný koncept dlhšiu dobu funguje. Pred cestou sú hlboko zmrazené, aby sa do nich nemuseli pridávať konzervačné látky. Pridáva sa naopak vitamín B12 a niektoré ďalšie látky, tak aby aj výživové hodnoty zodpovedali skutočnému mäsu.

Zákazníci berlínskeho mäsiarstvo ale nemusia výrobky kupovať len zmrazené, môžu ich na mieste rovno ochutnať. Súčasťou obchodu je totiž bistro s asi 20 miestami na sedenie. Hamburger tu stojí zhruba päť eur či tuniakový závitok 5,8 eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezvyčajné mäsiarstvo si podľa Meyera už za prvé mesiace našlo svojich zákazníkov, a preto chystá expanziu. Tento rok na jar chce podnikateľ v nemeckej metropole otvoriť reštauráciu, ktorá bude namiesto mäsa používať výrobky z mäsiarstva. Dodávať sa ich chystá aj do ďalších reštaurácií a supermarketov.

Keď všetko dobre pôjde, chcel by Meyer v najbližších rokoch otvoriť pobočky vegetariánskeho mäsiarstvo aj v Česku alebo Poľsku. "Pracujeme na tom, aby sme sa stali najväčším mäsiarstvom na svete, bez toho aby sme preliali kvapku krvi," plánuje Meyer.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  2. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  3. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  4. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  5. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  8. Aká je pravda o francúzskych autách?
  9. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  10. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  1. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  2. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  3. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  4. Bakalárske študijné programy na FVT
  5. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  6. McDonald’s spustil službu McDelivery už aj v Prešove
  7. Slovak model of the short - time work (Kurzarbeit)
  8. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  9. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  10. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  1. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 797
  2. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 11 547
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 9 559
  4. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 199
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 244
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 143
  7. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 7 969
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 454
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 711
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ešte stále ide o pandémiu, hovorí matematik.

4 h
Peter Sagan v 10. etape na Giro d'Italia 2021.

Sagan je lídrom bodovacej súťaže.

1 h
Komentár Zuzany Kepplovej

S fotkou Pčolinského v peňaženke

Zuzana Kepplová.

Ako sa Kollár stal ľudskoprávnym aktivistom proti ministerke Kolíkovej.

5 h

Neprehliadnite tiež

Zakladateľ Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab.

Problém bol nájsť termín aj miesto.

17m
Ilustračné foto

Aj keď väčšina Talianov preferuje dovolenku pri mori, záujem je aj o malé dediny na vidieku a v horách.

1 h
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský

Lesy SR pripravili viacero aktivít.

2 h
Ilustračné foto

Predpokladom boja proti zmene klímy sú zdravé moria.

2 h