SME
Nedeľa, 23. január, 2022 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

V Berlíne otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

BERLÍN. V Berlíne nedávno otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo. Ponúka produkty s názvami ako mleté ​​mäso, mäsové guľôčky alebo hydinu, avšak celkom bez mäsa.

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek. Chuťovo však podľa majiteľa netradičného mäsiarstva Davida Meyera presne zodpovedajú originálom.

"Nepoznáte žiadny rozdiel," dušuje sa Meyer. "Vlani sme sa zúčastnili súťaže mäsových guliek v Španielsku a tie naše skončili v konkurencii ďalších 50 druhov tretí," rozpráva.

Skryť Vypnúť reklamu

Nedávno vraj zase autorka knihy o hamburgeroch otestovala ten tamojší, a bez toho, aby vedela, že v ňom nie je žiadne mäso, tvrdila, že je jeden z najlepších, ktorý za posledné mesiace jedla.

Klobásy, slanina aj rybie mäso

Zodpovedajúca chuť je podľa Meyera zásadná, pretože mäsiarstvo necieli len na vegetariánov a vegánov, ale aj na milovníkov mäsa, ktorým záleží na zaobchádzaní so zvieratami.

"Nemáme vôbec nič proti dobrému mäsu, keď sa zvieratá držia v dobrých podmienkach, ale sme proti masovým chovom," vysvetľuje tridsaťštyriročný Berlínčan jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol otvoriť vegetariánske mäsiarstvo.

Prečítajte si tiež: Musí byť v klobáse mäso, alebo stačí, ak vyzerá ako valček? Čítajte 

Ďalším dôvodom sú dopady produkcie mäsa na životné prostredie. "Vieme, čo to stojí vyprodukovať kilo hovädzieho mäsa. Koľko je potrebné investovať do kŕmenia, energie, vody. Je to enormné množstvo," hovorí. Pri výrobe rastlinného hamburgeru sa podľa neho vyprodukuje len sedmina CO2 v porovnaní s klasickým hamburgerom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vegetariánske mäsiarstvo v berlínskej štvrti Kreuzberg zatiaľ ponúka zhruba tucet druhov výrobkov, okrem iného napodobeniny hamburgerov, klobás, kociek slaniny alebo rybieho mäsa. Do budúcnosti majú pribúdať ďalšie. "Chceme ponúkať všetko, čo majú milovníci mäsa radi," konštatuje Meyer.

Možno prídu aj do Česka či Poľska

Všetky výrobky sa dovážajú z Holandska, kde už podobný koncept dlhšiu dobu funguje. Pred cestou sú hlboko zmrazené, aby sa do nich nemuseli pridávať konzervačné látky. Pridáva sa naopak vitamín B12 a niektoré ďalšie látky, tak aby aj výživové hodnoty zodpovedali skutočnému mäsu.

Zákazníci berlínskeho mäsiarstvo ale nemusia výrobky kupovať len zmrazené, môžu ich na mieste rovno ochutnať. Súčasťou obchodu je totiž bistro s asi 20 miestami na sedenie. Hamburger tu stojí zhruba päť eur či tuniakový závitok 5,8 eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezvyčajné mäsiarstvo si podľa Meyera už za prvé mesiace našlo svojich zákazníkov, a preto chystá expanziu. Tento rok na jar chce podnikateľ v nemeckej metropole otvoriť reštauráciu, ktorá bude namiesto mäsa používať výrobky z mäsiarstva. Dodávať sa ich chystá aj do ďalších reštaurácií a supermarketov.

Keď všetko dobre pôjde, chcel by Meyer v najbližších rokoch otvoriť pobočky vegetariánskeho mäsiarstvo aj v Česku alebo Poľsku. "Pracujeme na tom, aby sme sa stali najväčším mäsiarstvom na svete, bez toho aby sme preliali kvapku krvi," plánuje Meyer.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  3. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  4. Mecom ide na zelenú
  5. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  6. Marrákeš je červená perla Maroka
  7. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  9. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  10. Ochutnajte všetky slovenské chute a farby. Tu ich majú najviac
  1. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Ak sa chcete zotaviť po Covide, zamerajte sa na podporu zdravia
  4. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  8. Pripomíname dôležitý dátum –31. januára 2022
  9. Vysoká spotreba vody? Môže to byť nepovšimnutý únik vody
  10. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 766
  2. Predplatné SME.sk len za 29 eur 5 054
  3. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 893
  4. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 3 265
  5. Marrákeš je červená perla Maroka 3 156
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 3 124
  7. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 3 024
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 2 545
  9. Mecom ide na zelenú 2 003
  10. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 1 509
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

(ilustračné foto)

Banky poskytli takmer 430 miliárd českých korún.


TASR 2 h
Závod na výrobu skvapalneného plynu v Ras Laffan.

USA sa chcú poistiť pre prípad, že by možná ruská invázia na Ukrajinu viedla k nedostatku suroviny v Európe.


ČTK 20 h
Jarné hnojenie na policiach.

Ak sa farmári rozhodnú použiť menej hnojív, zvýši sa tak riziko slabej úrody.


TASR 22. jan
Riaditeľ INEKO Dušan Zachar

Reforma nemocníc krátkodobo prinesie aj problémy, pripúšťa riaditeľ inštitútu INEKO.


20. jan

Blogy SME

  1. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  2. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  3. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  4. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  8. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 14 094
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 10 317
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 6 068
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 846
  5. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 4 637
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 467
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 357
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 2 808
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  4. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
Skryť Zatvoriť reklamu