V Berlíne otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BERLÍN. V Berlíne nedávno otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo. Ponúka produkty s názvami ako mleté ​​mäso, mäsové guľôčky alebo hydinu, avšak celkom bez mäsa.

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek. Chuťovo však podľa majiteľa netradičného mäsiarstva Davida Meyera presne zodpovedajú originálom.

"Nepoznáte žiadny rozdiel," dušuje sa Meyer. "Vlani sme sa zúčastnili súťaže mäsových guliek v Španielsku a tie naše skončili v konkurencii ďalších 50 druhov tretí," rozpráva.

Nedávno vraj zase autorka knihy o hamburgeroch otestovala ten tamojší, a bez toho, aby vedela, že v ňom nie je žiadne mäso, tvrdila, že je jeden z najlepších, ktorý za posledné mesiace jedla.

Klobásy, slanina aj rybie mäso

Zodpovedajúca chuť je podľa Meyera zásadná, pretože mäsiarstvo necieli len na vegetariánov a vegánov, ale aj na milovníkov mäsa, ktorým záleží na zaobchádzaní so zvieratami.

"Nemáme vôbec nič proti dobrému mäsu, keď sa zvieratá držia v dobrých podmienkach, ale sme proti masovým chovom," vysvetľuje tridsaťštyriročný Berlínčan jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol otvoriť vegetariánske mäsiarstvo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Musí byť v klobáse mäso, alebo stačí, ak vyzerá ako valček?

Ďalším dôvodom sú dopady produkcie mäsa na životné prostredie. "Vieme, čo to stojí vyprodukovať kilo hovädzieho mäsa. Koľko je potrebné investovať do kŕmenia, energie, vody. Je to enormné množstvo," hovorí. Pri výrobe rastlinného hamburgeru sa podľa neho vyprodukuje len sedmina CO2 v porovnaní s klasickým hamburgerom.

Vegetariánske mäsiarstvo v berlínskej štvrti Kreuzberg zatiaľ ponúka zhruba tucet druhov výrobkov, okrem iného napodobeniny hamburgerov, klobás, kociek slaniny alebo rybieho mäsa. Do budúcnosti majú pribúdať ďalšie. "Chceme ponúkať všetko, čo majú milovníci mäsa radi," konštatuje Meyer.

Možno prídu aj do Česka či Poľska

Všetky výrobky sa dovážajú z Holandska, kde už podobný koncept dlhšiu dobu funguje. Pred cestou sú hlboko zmrazené, aby sa do nich nemuseli pridávať konzervačné látky. Pridáva sa naopak vitamín B12 a niektoré ďalšie látky, tak aby aj výživové hodnoty zodpovedali skutočnému mäsu.

Zákazníci berlínskeho mäsiarstvo ale nemusia výrobky kupovať len zmrazené, môžu ich na mieste rovno ochutnať. Súčasťou obchodu je totiž bistro s asi 20 miestami na sedenie. Hamburger tu stojí zhruba päť eur či tuniakový závitok 5,8 eur.

Nezvyčajné mäsiarstvo si podľa Meyera už za prvé mesiace našlo svojich zákazníkov, a preto chystá expanziu. Tento rok na jar chce podnikateľ v nemeckej metropole otvoriť reštauráciu, ktorá bude namiesto mäsa používať výrobky z mäsiarstva. Dodávať sa ich chystá aj do ďalších reštaurácií a supermarketov.

Keď všetko dobre pôjde, chcel by Meyer v najbližších rokoch otvoriť pobočky vegetariánskeho mäsiarstvo aj v Česku alebo Poľsku. "Pracujeme na tom, aby sme sa stali najväčším mäsiarstvom na svete, bez toho aby sme preliali kvapku krvi," plánuje Meyer.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 254
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 217
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 635
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 390
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 033
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 007
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 904
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 796
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 614
  10. Inteligencia vo všetkom 1 553

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

SVET

Francúzi dovolili, podľa odhadov postupujú Macron a Le Penová (minúta po minúte)

Le Penová označila postup za historický výsledok.

KOMENTÁRE

Voľby vo Francúzsku. Čo vlastne prospeje ľuďom?

Napäté voľby zakrývali podstatnejšiu tému.

SVET

Macron k politike pristupuje ako k startupu (profil)

Emmanuel Macron bol bankárom aj ministrom hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Medzinárodný menový fond vyzdvihol ekonomické výsledky Slovenska

Išlo predovšetkým o výsledky hospodárenia.

Érsek potápa súťaž na vlaky do Bystrice, obnovuje rýchliky do Košíc cez Zvolen

Ministerstvo dopravy zrušilo vo februári súťaž na vlaky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Mali priniesť lepšie služby a nižšie ceny

Richter: Máme záujem pracovať so znevýhodnenými skupinami

Minister zdôraznil, že je potrebné sa zamerať na absolventov evidovaných na úradoch práce.

Mihál: Školil som ženy z úradu práce, nik im nevysvetlil nový zákon

Minister práce Ján Richter chce do konca roka nezamestnanosť znížiť na 7-percent.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop