V Berlíne otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BERLÍN. V Berlíne nedávno otvorili prvé vegetariánske mäsiarstvo. Ponúka produkty s názvami ako mleté ​​mäso, mäsové guľôčky alebo hydinu, avšak celkom bez mäsa.

Výrobky sú zložené prevažne zo sóje, korenia a ďalších rastlinných zložiek. Chuťovo však podľa majiteľa netradičného mäsiarstva Davida Meyera presne zodpovedajú originálom.

"Nepoznáte žiadny rozdiel," dušuje sa Meyer. "Vlani sme sa zúčastnili súťaže mäsových guliek v Španielsku a tie naše skončili v konkurencii ďalších 50 druhov tretí," rozpráva.

Nedávno vraj zase autorka knihy o hamburgeroch otestovala ten tamojší, a bez toho, aby vedela, že v ňom nie je žiadne mäso, tvrdila, že je jeden z najlepších, ktorý za posledné mesiace jedla.

Klobásy, slanina aj rybie mäso

Zodpovedajúca chuť je podľa Meyera zásadná, pretože mäsiarstvo necieli len na vegetariánov a vegánov, ale aj na milovníkov mäsa, ktorým záleží na zaobchádzaní so zvieratami.

"Nemáme vôbec nič proti dobrému mäsu, keď sa zvieratá držia v dobrých podmienkach, ale sme proti masovým chovom," vysvetľuje tridsaťštyriročný Berlínčan jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol otvoriť vegetariánske mäsiarstvo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Musí byť v klobáse mäso, alebo stačí, ak vyzerá ako valček?

Ďalším dôvodom sú dopady produkcie mäsa na životné prostredie. "Vieme, čo to stojí vyprodukovať kilo hovädzieho mäsa. Koľko je potrebné investovať do kŕmenia, energie, vody. Je to enormné množstvo," hovorí. Pri výrobe rastlinného hamburgeru sa podľa neho vyprodukuje len sedmina CO2 v porovnaní s klasickým hamburgerom.

Vegetariánske mäsiarstvo v berlínskej štvrti Kreuzberg zatiaľ ponúka zhruba tucet druhov výrobkov, okrem iného napodobeniny hamburgerov, klobás, kociek slaniny alebo rybieho mäsa. Do budúcnosti majú pribúdať ďalšie. "Chceme ponúkať všetko, čo majú milovníci mäsa radi," konštatuje Meyer.

Možno prídu aj do Česka či Poľska

Všetky výrobky sa dovážajú z Holandska, kde už podobný koncept dlhšiu dobu funguje. Pred cestou sú hlboko zmrazené, aby sa do nich nemuseli pridávať konzervačné látky. Pridáva sa naopak vitamín B12 a niektoré ďalšie látky, tak aby aj výživové hodnoty zodpovedali skutočnému mäsu.

Zákazníci berlínskeho mäsiarstvo ale nemusia výrobky kupovať len zmrazené, môžu ich na mieste rovno ochutnať. Súčasťou obchodu je totiž bistro s asi 20 miestami na sedenie. Hamburger tu stojí zhruba päť eur či tuniakový závitok 5,8 eur.

Nezvyčajné mäsiarstvo si podľa Meyera už za prvé mesiace našlo svojich zákazníkov, a preto chystá expanziu. Tento rok na jar chce podnikateľ v nemeckej metropole otvoriť reštauráciu, ktorá bude namiesto mäsa používať výrobky z mäsiarstva. Dodávať sa ich chystá aj do ďalších reštaurácií a supermarketov.

Keď všetko dobre pôjde, chcel by Meyer v najbližších rokoch otvoriť pobočky vegetariánskeho mäsiarstvo aj v Česku alebo Poľsku. "Pracujeme na tom, aby sme sa stali najväčším mäsiarstvom na svete, bez toho aby sme preliali kvapku krvi," plánuje Meyer.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  2. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  3. Obnova kaštieľa v Malinove
  4. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  5. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  6. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  7. Nové bývanie bez murovania
  8. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  9. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  10. Cestou - necestou
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 19 601
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 484
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 8 665
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 480
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 731
  6. Zábavný aj sebavedomý 3 656
  7. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 952
  8. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 574
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 442
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 305

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchody počas sviatkov zatvoria. Dotkne sa to aj tržníc a kín? (10 otázok)

Poslanci v utorok schválili, že sa rozšíri zákaz predaja aj na ďalších 12 sviatkov.

DOMOV

Serbin: Za zavlečenie Kováča mladšieho nikoho neodsúdia

Prokurátor pokladá zrušenie amnestíí za nevyhnutné.

DOMOV

Koaliční lídri budú opäť riešiť Mečiarove amnestie

Zmeny v ústave prerokujú poslanci zrýchlene.

KOMENTÁRE

Ako prispeli k brexitu ľudia z východnej Európy?

K odchodu prispel aj odpor k prisťahovalcom z Poľska či Rumunska.

Neprehliadnite tiež

Slovenská ekonomika by mala vzrásť o 3,2 percenta

Prispieť by k tomu mali nové investície v automobilovom priemysle.

Menej práce i odchod reštaurácií. Čo brexit prináša už dnes?

Krajina zvažuje napríklad, že bude udeľovať päťročné zamestnanecké víza, ale zároveň chce týmto ľuďom obmedziť prístup k dávkam.

Šéfka katastrov obhajuje odmeny nárastom práce a výsledkami

Mária Frindrichová mala vyplatiť vyvoleným zamestnancom odmeny za viac ako milión eur.

Trnavská automobilka plánuje ďalší nábor, do výroby motorov prijme päťsto ľudí

Ľudí začne spoločnosť hľadať na budúci rok. Nové motory v Trnave začne vyrábať v roku 2019


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop