Tatársky biftek sa možno vráti do reštaurácií

Úrad verejného zdravotníctva v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz.

Tatársky biftek.(Zdroj: Flickr / Joey deVilla)

BRATISLAVA. Tatársky biftek by sa mohol vrátiť na jedálne lístky slovenských reštaurácií. Ako uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) Marek Harbuľák, pripravuje sa novela vyhlášky, ktorá od roku 2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.

Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok poslal ZHR návrh novely a hotelieri ju v súčasnosti posudzujú. Podľa Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť
"tatarák" ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania.

Prečítajte si tiež: Lekár a právnik: Tatarák je k pivu výborný, štát by ho nemal zakazovať

Stretnutie kvôlu "tataráku"

V polovici decembra sa na podnet ZHR konalo stretnutie zástupcov zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k možnosti prípravy "tataráku" v stravovacích prevádzkach. "Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania," informoval Harbuľák.

Vyhláška z roku 2007 zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa či iných potravín. "Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii postavili tisíce ľudí, ale aj prípravy "krvavých" steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov, či v reštauráciách i jedálňach je veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec, pri príprave tiramisu," vysvetlil Harbuľák.

ZHR pozitívne vníma vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri ďalších problematických jedlách či pokrmoch. "Je viacero podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému 'tatarák' chceli spoločne
s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť," dodal zväz.

Problémové baktérie a parazity

Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz. Ide napríklad o teniózu (nakazenie pásomnicou), trichinelózu (nákaza svalovcom), bakteriálne infekcie - salmonelózu, listeriózu či nákazu E. coli.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Tataráky by mali zmiznúť z reštaurácií, ale ľudia sa ich nechcú vzdať

Harbuľák pripustil, že aj napriek zvýšeným kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti a hygieny potravín, isté riziko - najmä pre deti, tehotné ženy, či ľudí s oslabenou imunitou - existuje a zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia.

"Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov," uzavrel Harbuľák.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  2. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  5. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  6. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  7. Modern luxury next to the Blue Church
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  9. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  10. Moskva alebo Petrohrad?
  1. Moskva alebo Petrohrad? 7 454
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 4 321
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 957
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 122
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 555
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 451
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 360
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 243
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 092
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 071

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

DOMOV

Dobré ráno: My sme les? Kto v spore o slovenské lesy klame

Kultúrny súboj sa najnovšie vedie o lesy.

EKONOMIKA

Peugeot prehodnotil plány, v Trnave chce vyrábať inovatívny model

PSA tu vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

Neprehliadnite tiež

USA nesúhlasí s prevzatím Time Warner spoločnosťou AT&T

Nesúhlas vlády s akvizíciou prekvapil mnohých na Wall Street.

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

Štátnym a verejným zamestnancom zvýšia platy takmer o päť percent

Zvyšovanie platov obíde pedagogických pracovníkov.