Tatársky biftek sa možno vráti do reštaurácií

Úrad verejného zdravotníctva v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz.

Tatársky biftek.(Zdroj: Flickr / Joey deVilla)

BRATISLAVA. Tatársky biftek by sa mohol vrátiť na jedálne lístky slovenských reštaurácií. Ako uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) Marek Harbuľák, pripravuje sa novela vyhlášky, ktorá od roku 2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.

Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok poslal ZHR návrh novely a hotelieri ju v súčasnosti posudzujú. Podľa Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť
"tatarák" ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Lekár a právnik: Tatarák je k pivu výborný, štát by ho nemal zakazovať

Stretnutie kvôlu "tataráku"

V polovici decembra sa na podnet ZHR konalo stretnutie zástupcov zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k možnosti prípravy "tataráku" v stravovacích prevádzkach. "Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania," informoval Harbuľák.

Vyhláška z roku 2007 zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa či iných potravín. "Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii postavili tisíce ľudí, ale aj prípravy "krvavých" steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov, či v reštauráciách i jedálňach je veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec, pri príprave tiramisu," vysvetlil Harbuľák.

ZHR pozitívne vníma vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri ďalších problematických jedlách či pokrmoch. "Je viacero podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému 'tatarák' chceli spoločne
s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť," dodal zväz.

Problémové baktérie a parazity

Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz. Ide napríklad o teniózu (nakazenie pásomnicou), trichinelózu (nákaza svalovcom), bakteriálne infekcie - salmonelózu, listeriózu či nákazu E. coli.

Prečítajte si tiež: Tataráky by mali zmiznúť z reštaurácií, ale ľudia sa ich nechcú vzdať

Harbuľák pripustil, že aj napriek zvýšeným kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti a hygieny potravín, isté riziko - najmä pre deti, tehotné ženy, či ľudí s oslabenou imunitou - existuje a zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia.

"Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov," uzavrel Harbuľák.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 981
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 877
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 807
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 831
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 174
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 953
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 264
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 193
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 087
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 003

Téma: Potraviny


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nový bulvár dostane Bratislava na jeseň 2019

Nový bulvár má byť hotový na jeseň 2019.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako riskantná je cesta slovenským autobusom

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

U.S.Steel z Košíc neodchádza, plánuje investovať

Raši hovoril s vedením v USA, trápia ho emisie a náklady na prevádzku.

Na dostavbu Mochoviec si elektrárne požičajú 700 miliónov eur

Akcionári majú záujem uviesť elektráreň do komerčnej prevádzky v čo najkratšom čase.

Ako môže pasažier skontrolovať autobus

Ročne neprejde technickou kontrolou každý desiaty autobus.

Ročne idú na technickú kontrolu tisícky autobusov. Desatina ňou neprejde

Rakúska polícia koncom júna zastavila spoj pre jeho zlý technický stav neďaleko Viedne.

Ryanair zrušil na budúci týždeň tristo letov

Dôvodom je hrozba štrajku členov palubného personálu.