Varíte pre pivovar Topvar. Začiatkom decembra japonský pivovar Asahi Group Holding kúpil slovenský Topvar, český Pilsner Urquell a ďalšie východo- a stredoeurópske pivovary, ktoré patrili do skupiny SABMiller. Vy ste sládok, teda skôr ako na finančné záležitosti sa vás chcem opýtať na japonské pivo?
„Len na spresnenie, čo sa týka samotnej kúpy, bola uzatvorená dohoda o predaji a táto ešte podlieha schváleniu zo strany Európskej komisie. Predpokladá sa, že proces bude zavŕšený v prvej polovici roka 2017. Ale pokiaľ sa bavíme o japonskom pivovarníctve, mal som možnosť ochutnať pivo Asahi Super Dry. Je to prémiový ležiak s čistým chuťovým profilom. V pamäti mi utkvela jeho sladová vôňa, rezkosť, suchosť a vysoký stupeň osvieženia.
Aký je chuťový rozdiel medzi európskym a japonským pivom?
„Mali by sme sa skôr baviť o rozdieloch jednotlivých kategórií pív. Napríklad, ak budete piť japonské pivo typu ,Pils, Pilsner‘ bude sa v svojom chuťovom profile prekrývať s pivami, na ktoré sme zvyknutí my. “
Má predaj značky vplyv na zmenu receptúry tradičných pív? Topvar aj Pilsner predtým vlastnili Holanďania.
„Z pohľadu pivného sládka je dôlezité, aby receptúra nevedela, kto ju vlastní. Ja som presvedčený, že ako dosiaľ sa na receptúrach nebude nič meniť.“
Takže súčasný Topvar je stále ten istý Topvar?
„Predpísané suroviny a celková receptúra sú nemenné.“
Ovplyvnilo by kvalitu alebo chuť piva prípadná zmena miesta výroby?
„Ak je všetko dobre nastavené a receptúra je pod kontrolou sládkov, nemal by s tým byť žiaden problém. Ale, aby kvalita bola naozaj dobrá, musí byť samotná licenčná výroba podrobená kontrole či analýzam. Preto aj o mieste, kde sa príslušná značka vyrába, spolurozhodujú sládkovia.“