Hoci sú dnes obchody zaplavené množstvom lákavo a čerstvo vyzerajúcich potravín, záleží aj na nás či tak budú naozaj aj chutiť a ako dlho nám doma vydržia čerstvé. S týmito 10 tipmi si vychutnáte ovocie, zeleninu a ďalšie výrobky čerstvé a chutné, čo najdlhšie.
1. Ovocie a zelenina
Nikdy neuskladňujte ovocie a zeleninu blízko plynového sporáka. Je dokázané, že plyn urýchľuje dozrievanie podobne ako plynný etylén. Preto by ste ich nemali mať ani v blízkosti elektrickej trúby, hriankovača a iných zariadení, z ktorých môže stúpať dym, pretože môže spôsobiť prezretie a kazenie.
2. Bylinky
Čerstvé bylinky a listovú zeleninu udržíte dlhšie čerstvé, ak ich dáte do pohára s vodou podobne ako kyticu kvetov a položíte ich napríklad na stôl ako dekoráciu. Ešte dlhšie vydržia, ak vrchnú časť prekryjete plastovým vreckom a dáte do chladničky.
3. Cibuľa
Ak cibuľu vložíte do starých pančúch, uviažete uzol medzi každou cibuľou v pančuche a necháte visieť zo stropu, vydrží čerstvá až osem mesiacov.
4. Zemiaky
Zemiaky by ste mali uskladňovať s jablkami. Začnú tak klíčiť až o dva mesiace. Opäť za to môže etylén, ktorý jablká vylučujú. Hoci to spôsobuje rýchlejšie dozrievanie inej zeleniny a ovocia, zemiakom zas pomáha nevyklíčiť. Zemiakom však škodí cibuľa. Ak sa nachádza blízko nich, ich kvalita sa zhorší rýchlejšie.
5. Avokádo
Ak prekrojíte avokádo alebo jablko a nechcete, aby zhnedlo, tak ho pokvapkajte citrónovou šťavou a prekryte fóliou. Udrží si tak pôvodnú farbu.
6. Paradajky
Najčastejšou chybou, ktorú robíme, je uskladňovanie paradajok v chladničke. Paradajky by sa mali udržiavať pri izbovej teplote, ale mimo priameho slnka. Vedecká štúdia Floridskej Univerzity totiž ukázala, že paradajky sú veľmi citlivé na teplotu a len pri izbovej zostanú stále chutné. Po tom, ako si ich prinesiete z obchodu, mali by ste ich zjesť asi do týždňa. Tiež by sa nemali uskladňovať v plastových vreckách bez prístupu vzduchu. Vlhkosť spôsobí, že sa začnú rýchlo kaziť.
7. Kečup
Chladnička by v žiadnom prípade nemala byť preplnená vecami, ktoré v nej nutne nemusia byť, aby v nej mohol prúdiť vzduch. Ak si napríklad kúpite fľašu kečupu a viete, že ho spotrebujete do mesiaca, pokojne ho uskladnite mimo chladničky.
8. Tvrdý syr
Ak sa kúpite kvalitný tvrdý syr, nedržte ho v plastovej fólii. Hoci má syr svoju špecifickú chuť, po pár dňoch v plaste začne tiež chutiť ako plast. Najlepšie je zabaliť syr do špeciálnych vreciek na to určených alebo do vhodného papiera. Syr by mal byť uskladnený v spodných zásuvkách na zeleninu, kde je preň ideálna teplota.
9. Mozarella
Mozarellu alebo iné čerstvé syry by ste mali uchovávať v ich pôvodných obaloch aj s roztokom. Vylievať vodu nie je správne. Pokiaľ syr uskladňujete dlhšie a zdá sa vám, že roztok má zvláštnu vôňu alebo zápach, vylejte ho a mozarellu dajte do vlastného roztoku z vody s troškou soli.
10. Banány
Banány udržíte dlhšie čerstvé, keď ich oddelíte, okolo stopky omotáte potravinársku fóliu a uskladníte pri izbovej teplote. Vydržia takto o tri až štyri dni dlhšie. Ak chcete opak, teda aby dozreli rýchlejšie, tak ich dajte do papierového vrecka.
Radou nad zlato je udržiavať chladničku stále čistú. Ak sa vám v nej kazia zvyšky alebo vám pomaly plesnivie rozliate mlieko či stará zelenina, tak to ovplyvní stav všetkých potravín v chladničke a vďaka plesniam sa všetko bude kaziť rýchlejšie.
Pokiaľ sa chcete vyhnúť tomu, aby už po pár hodinách od návštevy obchodu boli vaše potraviny v nie najčerstvejšom stave, tak si dajte pozor na to, kde nakupujete. „Požiadavky zákazníkov na čerstvosť, kvalitu a dostupnosť tovaru sa stále zvyšujú. Je preto pre nás zadosťučinením, že oceňujú naše úsilie nielen ponúkať čo najlepší tovar, ale aj služby nad rámec trhového štandardu. Rovnako nás teší, že napĺňame očakávania tých zákazníkov, ktorí preferujú slovenské výrobky,“ uviedol Martin Gärtner, hovorca Kaufland Slovenská republika, v. o. s.
Tento článok vám prináša Kaufland.
Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.
Autor: Viktória Mirvajová pre Kaufland