INZERCIA

Dobrá chuť a dlhotrvajúca čerstvosť. 10 tipov ako uskladniť potraviny, aby vydržali

Aj vy máte paradajky v chladničke?

Hoci sú dnes obchody zaplavené množstvom lákavo a čerstvo vyzerajúcich potravín, záleží aj na nás či tak budú naozaj aj chutiť a ako dlho nám doma vydržia čerstvé. S týmito 10 tipmi si vychutnáte ovocie, zeleninu a ďalšie výrobky čerstvé a chutné, čo najdlhšie.

1. Ovocie a zelenina

Nikdy neuskladňujte ovocie a zeleninu blízko plynového sporáka. Je dokázané, že plyn urýchľuje dozrievanie podobne ako plynný etylén. Preto by ste ich nemali mať ani v blízkosti elektrickej trúby, hriankovača a iných zariadení, z ktorých môže stúpať dym, pretože môže spôsobiť prezretie a kazenie.

2. Bylinky

Čerstvé bylinky a listovú zeleninu udržíte dlhšie čerstvé, ak ich dáte do pohára s vodou podobne ako kyticu kvetov a položíte ich napríklad na stôl ako dekoráciu. Ešte dlhšie vydržia, ak vrchnú časť prekryjete plastovým vreckom a dáte do chladničky.

3. Cibuľa

Ak cibuľu vložíte do starých pančúch, uviažete uzol medzi každou cibuľou v pančuche a necháte visieť zo stropu, vydrží čerstvá až osem mesiacov.

4. Zemiaky

Zemiaky by ste mali uskladňovať s jablkami. Začnú tak klíčiť až o dva mesiace. Opäť za to môže etylén, ktorý jablká vylučujú. Hoci to spôsobuje rýchlejšie dozrievanie inej zeleniny a ovocia, zemiakom zas pomáha nevyklíčiť. Zemiakom však škodí cibuľa. Ak sa nachádza blízko nich, ich kvalita sa zhorší rýchlejšie.

5. Avokádo

Ak prekrojíte avokádo alebo jablko a nechcete, aby zhnedlo, tak ho pokvapkajte citrónovou šťavou a prekryte fóliou. Udrží si tak pôvodnú farbu.

6. Paradajky

Najčastejšou chybou, ktorú robíme, je uskladňovanie paradajok v chladničke. Paradajky by sa mali udržiavať pri izbovej teplote, ale mimo priameho slnka. Vedecká štúdia Floridskej Univerzity totiž ukázala, že paradajky sú veľmi citlivé na teplotu a len pri izbovej zostanú stále chutné. Po tom, ako si ich prinesiete z obchodu, mali by ste ich zjesť asi do týždňa. Tiež by sa nemali uskladňovať v plastových vreckách bez prístupu vzduchu. Vlhkosť spôsobí, že sa začnú rýchlo kaziť.

7. Kečup

Chladnička by v žiadnom prípade nemala byť preplnená vecami, ktoré v nej nutne nemusia byť, aby v nej mohol prúdiť vzduch. Ak si napríklad kúpite fľašu kečupu a viete, že ho spotrebujete do mesiaca, pokojne ho uskladnite mimo chladničky.

8. Tvrdý syr

Ak sa kúpite kvalitný tvrdý syr, nedržte ho v plastovej fólii. Hoci má syr svoju špecifickú chuť, po pár dňoch v plaste začne tiež chutiť ako plast. Najlepšie je zabaliť syr do špeciálnych vreciek na to určených alebo do vhodného papiera. Syr by mal byť uskladnený v spodných zásuvkách na zeleninu, kde je preň ideálna teplota.

9. Mozarella

Mozarellu alebo iné čerstvé syry by ste mali uchovávať v ich pôvodných obaloch aj s roztokom. Vylievať vodu nie je správne. Pokiaľ syr uskladňujete dlhšie a zdá sa vám, že roztok má zvláštnu vôňu alebo zápach, vylejte ho a mozarellu dajte do vlastného roztoku z vody s troškou soli.

10. Banány

Banány udržíte dlhšie čerstvé, keď ich oddelíte, okolo stopky omotáte potravinársku fóliu a uskladníte pri izbovej teplote. Vydržia takto o tri až štyri dni dlhšie. Ak chcete opak, teda aby dozreli rýchlejšie, tak ich dajte do papierového vrecka.

Radou nad zlato je udržiavať chladničku stále čistú. Ak sa vám v nej kazia zvyšky alebo vám pomaly plesnivie rozliate mlieko či stará zelenina, tak to ovplyvní stav všetkých potravín v chladničke a vďaka plesniam sa všetko bude kaziť rýchlejšie.

Pokiaľ sa chcete vyhnúť tomu, aby už po pár hodinách od návštevy obchodu boli vaše potraviny v nie najčerstvejšom stave, tak si dajte pozor na to, kde nakupujete. „Požiadavky zákazníkov na čerstvosť, kvalitu a dostupnosť tovaru sa stále zvyšujú. Je preto pre nás zadosťučinením, že oceňujú naše úsilie nielen ponúkať čo najlepší tovar, ale aj služby nad rámec trhového štandardu. Rovnako nás teší, že napĺňame očakávania tých zákazníkov, ktorí preferujú slovenské výrobky,“ uviedol Martin Gärtner, hovorca Kaufland Slovenská republika, v. o. s.

Tento článok vám prináša Kaufland.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 901
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 372
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 206
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 956
  5. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 780
  6. Kam do tepla v januári? 1 710
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 376
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 156
  9. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 976
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 896

Téma: Potraviny


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom

Počítačový výskumník a podnikateľ so slovenskými koreňmi vysvetľuje, ako sa môže presadiť malý hráč.

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

Štát zruší poplatok 10 eur za cirkevný sobáš, Kaliňák vypočul aktivistivistov

Na zrušení kontroverzného poplatku sa dohodol minister vnútra Kaliňák po stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcií.

Analytik: Pokles nezamestnanosti je výsledkom cyklického oživenia ekonomiky

Rastúca ekonomika by mala byť schopná generovať nové pracovné miesta aj v nasledujúcich mesiacoch a tlačiť tak nezamestnanosť na nové historické minimá.

Vznikla webová aplikácia, ktorá prináša informácie o majetku politikov

Na prvom mieste rebríčka sa v počte nehnuteľností umiestnil Zsolt Simon.

Superboháči sú ešte bohatší, chudoba je na tom stále zle

Koncentrácia bohatstva v rukách malej skupiny ľudí sa minulý rok ešte zvýšila, deväť z desiatich miliardárov sú muži.

Facebook otvorí v Európe tri nové školiace centrá pre digitálne zručnosti

Facebook plánuje do roku 2020 vyškoliť 100-tisíc malých a stredných podnikov a zabezpečiť on-line školenia pre 250-tisíc podnikov.