Európu chcú naučiť jesť hmyz, bojujú s „fuj“ faktorom (rozhovor)

Existuje 1900 druhov hmyzu, ktorý sa dá jesť. Cvrček môže pre európskych zákazníkov znieť viac jedlo ako napríklad šváb.

Daniel Vach (zľava) spolu Radkom Hušekom založili start-up, ktorý má Európanov naučiť jesť hmyz. Zatiaľ vyrábajú len tyčinky z cvrčkov. Nevylučujú však, že by mohli vyrábať i iné jedlá. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

Dvaja českí podnikatelia DANIEL VACH a RADEK HUŠEK z firmy SENS Foods sa rozhodli vstúpiť do nového biznisu. Chcú predávať tyčinky z cvrčej múky. V prvej várke chcú vyrobiť päťtisíc tyčiniek, na ich výrobu získali  desaťtisíc eur z Kickstarteru, čo je najväčšia celosvetová platforma na podporu kreatívnych projektov. „V jednej proteínovej tyčinke je 140 rozomletých cvrčkov, v energy tyčinke je ich 55,“ vraví v rozhovore pre SME Radek Hušek.

Rozhodli ste sa predávať cvrčie tyčinky. Ako ten nápad vznikol?

Daniel Vach (DV): „V roku 2013 vydala organizácia pri OSN pre výživu a poľnohospodárstvo správu, že súčasné poľnohospodárstvo je neudržateľné. Podľa nej v roku 2050 bude na svete žiť deväť miliárd ľudí, ktorí sa pri aktuálnom nastavení poľnohospodárstva nebudú schopní uživiť.“

Ale prečo cvrčky?

DV: „Jednou z ciest, ako sa situáciu zvládnuť, je podľa OSN jedenie hmyzu. Toho sa chytili podnikatelia v USA a začali byť úspešní s rôznymi produktmi z hmyzu, napríklad s cookies. Vlani som zistil, že tento nápad je pomerne úspešný a dáva ekonomický zmysel.“

Jedli ste niekedy predtým hmyz či cvrčky?  

"DV: „Nie. K tomuto nápadu som sa dostal až na základne spomínanej štúdie. Následne som si objednal všetky produkty z USA. Zistil som, že to má nielen zmysel, ale to aj dobre chutí. Vtedy som oslovil Radka Hušeka a začal som na tom pracovať.“

Ako chutili hmyzie produkty?

DV: „Vždy to záleží na produkte. Cvrčky sú bez chute, zvlášť, keď sa pomelú do múky. Vtedy slúžia ako ingrediencia na vylepšenie proteínového obsahu produktu. Ak ju ochutíte čokoládou, chutí ako čokoládová tyčinka.“

OSN teda odporúča jesť hmyz pre živiny, a nie pre prípadné chýbajúce množstvo potravín?

DV: „Zdravotné benefity hmyzu sú nekonečné. Sú výborným zdrojom bielkovín, zdravých tukov, ale aj vitamínov. Hmyz je na rozdiel od dobytka bezpečným jedlom. Ľudia s ním majú málo spoločné, a preto na nás hmyz môže preniesť menej ochorení ako dobytok. Ďalej pri farmárčení hmyzu sa nepoužívajú antibiotiká. My plánujeme vyrábať naše produkty z hmyzu, aby sme využili jeho nutričnú hodnotu.“

Vo vašich tyčinkách je celý hmyz?

Radek Hušek (RH): „Z našich prieskumov sme zistili, že oveľa stráviteľnejšia forma jedenia hmyzu pre západný svet je cvrčia múka. Podnikatelia vidia budúcnosť skôr v primiešavaní cvrčkov do jedla, nie v jedení celých cvrčkov, respektíve hmyzu. Nechceme vyrábať produkty napríklad máčaním chrobákov v čokoláde. Aktuálne na svete jedia hmyz už dve miliardy ľudí.“

Koľkí z nich žijú v USA?

RH: „Americký trh je v porovnaní s naším o dva roky dopredu. Existujú tam spoločnosti, ktoré medziročne rastú o niekoľko percent. Koľko ľudí hmyz je,  nedá sa presne povedať. Dá sa však odhadnúť, aký bude vývoj v nasledujúcich rokoch. Na americkom trhu sú predaje v miliónoch dolárov. Celý trh rastie zhruba o 40 až 50 percent. Sú predpoklady, že sa o päť rokov v objeme predaja dostane na úroveň 250 miliónov dolárov. Okrem toho stále vznikajú farmy, ktoré produkujú cvrčiu múku v tonách za mesiac.“

Prvýkrát ste jedli cvrčky v produktoch z USA, ochutnali ste niekedy celé cvrčky?

RH: „Keď sme sa stretli s naším hmyzím šefkuchárom, postavil pred nás všetko možné. Museli sme mu ukázať, že to myslíme vážne a jesť celé cvrčky či múčne červy.“

DV: „Jeho najobľúbenejším receptom sú cvrčky na masle a so soľou.“

RH: „Tie boli vynikajúce.“

Váš kuchár robí v reštaurácii, kde sa pripravujú jedlá z hmyzu?

DV: „Náš kuchár je priekopník v Česku, venuje sa hmyzu už trinásť rokov. Učí na rôznych festivaloch a rôznych akciách, ako jesť hmyz. Inak pracuje v hoteli v Rakúsku, ale hmyz je vlastne jeho druhou prácou.“

Ako dlho ste sa museli prekonávať, kým ste zjedli hmyz v celku?

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Lunter: Nikdy som nepovedal, že mamu vyliečili len zdravé potraviny

Článok na webe firmy kandidáta na župana vysvetľuje jej vznik tým, že vďaka zdravej strave sa jeho mama dostala z rakoviny.

ŠPORT

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner reprezentácie a šéf zväzu spolu diskutovali.

Neprehliadnite tiež

Za žalúdočné problémy na dovolenke možno už čoskoro vysúdite peniaze

Nový typ nemajetkovej ujmy chcú do zákona dostať viacerí právnici a akademici.

Cigaretový gigant našiel spôsob, ako vybabrať s nechutnými obalmi

Spoločnosť Philip Morris začala distribuovať puzdrá na cigarety s logom Marlboro.

Akcionári Prima banky a Sberbank schválili zámer zlúčenia bánk, Sberbank zanikne v lete

Sberbank v posledných rokoch stagnuje, má nedostatočne efektívne vnútorné procesy a nízky počet klientov.

Brazílski baníci našli obrovský smaragd, váži 360 kíl

Na vyslobodenie kameňa vysokého 1,3 metra zo zeme bola potrebná ťažká technika.