Praha 3. mája (TASR) - Poľnohospodári v Česku varujú - hovädzieho mäsa je málo. Tento rok ho preto bude nutné dovážať zo zámoria a cena mäsa na českom trhu pravdepodobne vzrastie až o 10 Kč, čo je v prepočte asi 12,90 Sk, za kilogram živej váhy. To sa premietne aj do rastu cien v obchodoch.
"Ročná produkcia hovädzieho klesla v Česku na 190 000 ton. Máme nižšie stavy ako v roku 1836," upozornil prezident Agrárnej komory ČR Jan Veleba.
V ČR by sa malo ideálne ročne vyprodukovať asi 250 000 ton hovädzieho. Pritom práve hovädzí dobytok je podľa agrárnikov základným kameňom celej poľnohospodárskej sústavy a je potrebné mu venovať zvláštnu starostlivosť.
"Domáci spracovatelia platia za kilo hovädzieho živej váhy 42 Kč. V susedných krajinách dostanú ale chovatelia za rovnaké množstvo až o 15 korún viac. Preto je pre nich výhodnejšie teľatá i hovädzie mäso vyvážať," poznamenal Veleba s tým, že hovädzieho je v Európe málo, napríklad aj kvôli chorobe šialených kráv (BSE).
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,292 SKK)