Hygienik Turek: Nemáme žiadny rukolapný dôkaz, že tatarák škodí

Tatarák nie je o nič horší ako sushi alebo krvavý steak, myslí si profesor a vedúci košickej katedry hygieny.

Ilustračné foto.(Zdroj: Flickr )

BRATISLAVA. Pokuty za podávanie tataráku v reštauráciách odštartovali diskusiu o tom, či je surové mäso naozaj nebezpečné a či nie je vyhláška, ktorá ho už niekoľko rokov plošne zakazuje, zastaraná.

K tatarákom sa vyjadrila napríklad ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, povedala, že má tatarák rada, ale dosah na to, či sa môže podávať, nemá.

Svoj názor prezradil aj lekár a právnik Peter Kováč, tatársky biftek je podľa neho k pivu výborný a vyhláška, ktorá ho zakazuje, absolútne nerešpektuje aktuálne trendy vo varení.

Za tatarák sa postavili aj ľudia, v internetovej petícii „Neberte nám tatarák!“ vyzbierali takmer tritisíc podpisov.

V ankete na sme.sk odhlasovalo 1654 ľudí, že so zákazom tataráku nesúhlasia, ďalších 227 ľudí si myslí, že tatarák na tanier nepatrí.

Jediný, kto zákaz tataráku trvalo obhajuje, je Úrad verejného zdravotníctva, nakoľko tepelne neupravené mäso sa podľa vyhlášky nesmie podávať. Ak ho reštaurácie majú v ponuke, môžu dostať pokutu od 150 eur do 20-tisíc eur.

Prečítajte si tiež:Prečítajte si tiež: Tataráky by mali zmiznúť z reštaurácií, ale ľudia sa ich nechcú vzdať

Búria sa aj ďalší

Ku kritikom vyhlášky sa najnovšie pridal aj profesor Peter Turek, ktorý je vedúcim Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

„Ak sa tatársky biftek pripravuje podľa hygienických zásad, nie je nebezpečný. Väčšinou sa robí z kvalitnej sviečkovice z mladých zdravých býkov. Toto mäso, podobne ako vajíčka, je veľmi prísne kontrolované. Suroviny sú bezpečné, inak by sa k spotrebiteľovi nemali dostať,“ snaží sa vysvetliť to, že všetko, čo je v tataráku použité, sa prísne kontroluje.

Baktérie by sa mohli objaviť jedine na povrchu mäsa, vo vnútri býva často úplne sterilné. "Ale to je niečo podobné, ako keby ste si kúpili zeleninu na šalát a neumyli by ste ju. Takisto by mohlo dôjsť ku kontaminácii. Ale za to, že je niekto bordelár, potrestáme aj všetkých poriadkumilovných?" pýta sa.

V ďalšej časti textu sa dozviete, ako by profesor celý problém okolo tatarákov riešil a postup ktorej krajiny nám dáva za príklad.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 144
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 696
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 932
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 287
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 142
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 972
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 770
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 696
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 495
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 889

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, slovenské Cargo v súťaži neuspelo

Štátny nákladný prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo o subdodávkach na slovenskom a českom úseku.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Kotleba zamestnával načierno

Kraj prišiel o vyše 20 miliónov eur z eurofondov.

EKONOMIKA

Slovenka hľadá startupy v Keni či Vietname

Naša predstava o treťom svete je mylná.

Neprehliadnite tiež

Sberbank ruší kreditky aj niektoré účty. Chystá sa na spojenie s Primou?

Ľuďom prišiel list, že musia minuté peniaze z kreditky zaplatiť do dvoch mesiacov.

Prečo je pre ľudí dobré, že začali ceny opäť rásť?

Výška prídavkov a dávok by sa mala rozmraziť a ich suma by mala opäť začať rásť.

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, slovenské Cargo v súťaži neuspelo

Štátny nákladný prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo o subdodávkach na slovenskom a českom úseku.

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop