Voda nahrádza vodku. Minibary v hoteloch končia

Nepriznaná a teda i nezaplatená konzumácia tvorí až pätinu spotreby minibarov.

Ľudia v hoteloch radi nahradzujú vodku vodou.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA, PRAHA. Obľúbené minibary z hotelov postupne odchádzajú. Pre veľkú väčšinu hotelierov sú nerentabilné, a tak pomaly od nich upúšťajú, napísal český web idnes.cz.

"Trend ide týmto smerom e a dôvod je ekonomický. Minibary sú náročné na obsluhu, rolu hrajú i straty. Veľa ľudí si niečo dá a zabudne to priznať," povedal pre web prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Václav Stárek. 

V susednom Rakúsku svoje môže zohrať napríklad i ekológia. Viedenský hotel Boutiquehotel Stadthalle svojim hosťom oznámil, že všetky izby hotelu bez minibarov ušetria viac ako 21-tisíc kilogramov oxidu uhličitého ročne. 

Pätina tovaru sa ukradne

Web idnes.cz poukázal na prieskum serveru lastminute.com z roku 2013. Vtedy z 500 hotelov až 84 percent z nich priznalo, že hostia dopĺňajú vypité fľaše z minibaru vodou a vracajú ich späť do chladničiek tak, aby prevádzkovať na nič neprišiel. 

Táto obľúbená aktivita je zvlášť populárnou praxou pri fľaškách s vodkou. Nemecký denník Die Welt upozornil, že nepriznaná, a teda i nezaplatená konzumácia tvorí až pätinu spotreby minibarov. 

Nejde o jediné náklady pre samotných hotelierov. Ich ďalšie náklady vznikajú pre pracnú kontrolu a doplňovanie minibarov.

Idnes.cz upozorňuje, že ide častokrát o stovky chladničiek, v ktorých musí personál hotelov preveriť, či niečo zo sortimentu nechýba a zároveň preveriť i dátum spotreby. Do toho treba zarátať i účty za elektrinu. 

Mnoho hotelov siaha k alternatívnym riešeniam. Niektoré hotely síce minibary vyprázdnili, no na izbách nechali prázdne chladničky.

Svojim hosťom ich ponúkajú pre chladenie vlastných nápojov. Stále častejšie ich nahrádzajú vodou, kávou, čajom, či otvoreným barom non-stop. 

Minibary úplne nezmiznú

V posledných piatich rokoch sa do módy dostávajú takzvané maxibary. Stárek vysvetlil, že ide o zariadenia na každom poschodí, kde si klient hotela môže pomocou magnetickej karty niečo kúpiť a automaticky sa to naúčtuje priamo na izbu. 

Napriek tomuto minibary z hotelov úplne nezmiznú. Stárek pre idnes.cz vysvetlil, že ak si chcú hotely udržať päť hviezdičiek, minibary na izbách musia ostať.

Pre nich sa ponúka alternatíva v podobe moderných minibarov, ktoré sú vybavené senzormi. Tie monitorujú údaje o spotrebe a informujú hotelierov, ak nejaký produkt chýba. Hotely následne majú presný prehľad o účtoch.

"Hotel vie, aký produkt je najobľúbenejší, ktorého môže dodať viac a iný zas vyradiť. Strata je minimálna," povedal pre idnes.cz konateľ spoločnosti Vector International, ktorá hotelom dodáva vybavenie, Attila Balogh.

Dodal, že nejde o lacnú záležitosť. Kým bežný minibar sa môže pohybovať okolo 184 eur, moderný minibar sa vyšplhá až do sumy okolo 740 eur.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 926
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 804
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 621
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 604
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 930
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 714
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 307
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 286
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 174
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 838

Téma: Cestovný ruch


Článok je zaradený aj do ďalších tém Medzinárodný menový fond, Cestovný ruch, Hotely

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

KOMENTÁRE

Pravda a láska stoja na našej strane

Môj manžel a ja, na túto frázu si aj po vyše dvoch rokoch manželstva stále zvykám.

ŠPORT

Ramsay uzemnil aj Cháru. Nie som demokrat, tvrdí Kanaďan

Som fajn chlapík, keď hráči robia to, čo im poviem, hovorí nový tréner reprezentácie.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

Neprehliadnite tiež

Slovensko zaostáva za Európou v miere zamestnanosti žien

Ženám návrat do práce navyše podľa analytikov sťažuje aj slabá ponuka čiastočných úväzkov, či nedostatočné kapacity predškolských zariadení.

Na škole vytvoril nový dizajn pre TANAP, park oň prejavil záujem

Baví ma, keď sa môžem podieľať na niečom, čo spropaguje Slovensko, hovorí dizajnér Milan Pleva.

Chaos v Bielom dome mal silný vplyv na newyorskú burzu

Nečakané mierne pozitívne impulzy priniesla správa o spotrebiteľských náladách.

Práce na bratislavskom obchvate sa začnú ešte tento mesiac

Projekt obchvatu Bratislavy má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.