BRATISLAVA, PRAHA. Obľúbené minibary z hotelov postupne odchádzajú. Pre veľkú väčšinu hotelierov sú nerentabilné, a tak pomaly od nich upúšťajú, napísal český web idnes.cz.
"Trend ide týmto smerom e a dôvod je ekonomický. Minibary sú náročné na obsluhu, rolu hrajú i straty. Veľa ľudí si niečo dá a zabudne to priznať," povedal pre web prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Václav Stárek.
V susednom Rakúsku svoje môže zohrať napríklad i ekológia. Viedenský hotel Boutiquehotel Stadthalle svojim hosťom oznámil, že všetky izby hotelu bez minibarov ušetria viac ako 21-tisíc kilogramov oxidu uhličitého ročne.
Pätina tovaru sa ukradne
Web idnes.cz poukázal na prieskum serveru lastminute.com z roku 2013. Vtedy z 500 hotelov až 84 percent z nich priznalo, že hostia dopĺňajú vypité fľaše z minibaru vodou a vracajú ich späť do chladničiek tak, aby prevádzkovať na nič neprišiel.
Táto obľúbená aktivita je zvlášť populárnou praxou pri fľaškách s vodkou. Nemecký denník Die Welt upozornil, že nepriznaná, a teda i nezaplatená konzumácia tvorí až pätinu spotreby minibarov.
Nejde o jediné náklady pre samotných hotelierov. Ich ďalšie náklady vznikajú pre pracnú kontrolu a doplňovanie minibarov.
Idnes.cz upozorňuje, že ide častokrát o stovky chladničiek, v ktorých musí personál hotelov preveriť, či niečo zo sortimentu nechýba a zároveň preveriť i dátum spotreby. Do toho treba zarátať i účty za elektrinu.
Mnoho hotelov siaha k alternatívnym riešeniam. Niektoré hotely síce minibary vyprázdnili, no na izbách nechali prázdne chladničky.
Svojim hosťom ich ponúkajú pre chladenie vlastných nápojov. Stále častejšie ich nahrádzajú vodou, kávou, čajom, či otvoreným barom non-stop.
Minibary úplne nezmiznú
V posledných piatich rokoch sa do módy dostávajú takzvané maxibary. Stárek vysvetlil, že ide o zariadenia na každom poschodí, kde si klient hotela môže pomocou magnetickej karty niečo kúpiť a automaticky sa to naúčtuje priamo na izbu.
Napriek tomuto minibary z hotelov úplne nezmiznú. Stárek pre idnes.cz vysvetlil, že ak si chcú hotely udržať päť hviezdičiek, minibary na izbách musia ostať.
Pre nich sa ponúka alternatíva v podobe moderných minibarov, ktoré sú vybavené senzormi. Tie monitorujú údaje o spotrebe a informujú hotelierov, ak nejaký produkt chýba. Hotely následne majú presný prehľad o účtoch.
"Hotel vie, aký produkt je najobľúbenejší, ktorého môže dodať viac a iný zas vyradiť. Strata je minimálna," povedal pre idnes.cz konateľ spoločnosti Vector International, ktorá hotelom dodáva vybavenie, Attila Balogh.
Dodal, že nejde o lacnú záležitosť. Kým bežný minibar sa môže pohybovať okolo 184 eur, moderný minibar sa vyšplhá až do sumy okolo 740 eur.