BRATISLAVA. Dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) a lehotu spotreby by mali výrobcovia potravín podľa návrhu z dielne obchodných reťazcov vyznačovať v čiarovom EAN kóde alebo v QR kóde.
Potravinárska komora Slovenska (PKS) tento návrh odmieta, a to ako na povinnej, tak aj na dobrovoľnej báze. Ako uviedli potravinári v stanovisku, profitovali by z neho predovšetkým obchodné reťazce, ktoré chcú takýmto spôsobom preniesť zodpovednosť a riziko pokút zavedených ministerstvom pôdohospodárstva v predchádzajúcom volebnom období na svojich dodávateľov.
"Obchodné reťazce by týmto spôsobom de facto preniesli na výrobcov náklady na zabezpečenie toho, že nebudú predávať tovar po dátume minimálnej trvanlivosti a lehote spotreby, ochránili sa pred pokutami a zároveň by ušetrili na pracovnej sile. Obchodníci by však skôr mali prijať zodpovednejšie riešenie v investícii do vzdelávania svojich zamestnancov a nastavení vnútorných procesov, a nie finančne zaťažovať svojich partnerov,“ uviedla riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.
PKS svoje stanovisko zakladá aj na skutočnosti, že v súčasnosti neexistuje komunitárna legislatíva, ktorá by upravovala označovanie potravín dátumom spotreby alebo dátumom minimálnej trvanlivosti EAN kódom alebo QR kódom.
"Žiadosť Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR a advokátskych kancelárií zastupujúcich obchodné systémy preto predpokladá prijatie národnej legislatívy. PKS má zato, že žiadatelia si neuvedomili skutočnosť, že prípadná povinnosť by sa na výrobcov potravín so sídlom mimo územia SR nevzťahovala," vysvetlili potravinári.
S prihliadnutím na 39-percentné zastúpenie slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov, by preto podľa komory 61 percent potravín týmto spôsob označených nebolo.
PKS preto nevidí dôvod zaoberať sa problematikou, ktorou by sa znevýhodnili výlučne výrobcovia potravín so sídlom na Slovensku a ktorá je naviac nereálna.
"Výrobcovia potravín balia produkty do spotrebiteľského obalu, ktorý vo svojom označení v rámci potlače už má aj EAN kód, ktorým sa identifikuje výrobok.
Dátum spotreby a rovnako aj dátum minimálnej trvanlivosti sa mení každý deň, keďže lehota spotreby určená výrobcom je konštantná," upozornila PKS.
V praxi by to podľa potravinárov znamenalo každodennú zmenu EAN kódu alebo QR kódu a to na každom produkte, čo je v praxi realizovateľné len tým spôsobom, že EAN kód alebo QR kód by sa vyznačoval nástrekom.
Ako argumentovali potravinári, to by si vyžiadalo úplne nové technologické zariadenie ku každej baliacej linke a kompletnú výmenu obalov pre všetky potraviny vyrábané na Slovensku.