V slovenských reštauráciách je málo domácej hydiny

Hydinári poukázali na to, že Slovensko nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačné, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Obchodné reťazce ponúkajú na svojich pultoch len 38 % slovenského hydinového mäsa. Menej ako 10 % domácej hydiny však možno nájsť v reštauráciách a v školských jedálňach je jej podiel 18 %. Upozornila na to dnes Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorej by sa mali ľudia viac zaujímať o to, čo konzumujú v zariadeniach hromadného stravovania.

"Po dlhej dobe došlo minulý rok k pozitívnemu príklonu v produkcii hydiny a vajec. V chove hydiny, vo výrobe hydinového mäsa aj vo výrobe vajec sme zaznamenali mierny nárast oproti roku predtým, ale stále to nie sú čísla, ktoré by sa dali porovnávať s rokom 2005 alebo s údajmi pred vstupom do Európskej únie. Za týmito číslami výrazne zaostávame," zhodnotil riaditeľ ÚHS Daniel Molnár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Nie sme sebestační

Chovatelia hydiny na Slovensku vlani vyprodukovali 95.295 ton živej jatočnej hydiny, čo je oproti roku 2014 o 4,2 % viac. Stále je to však len 79 % produkcie z roku 2005.

Na slovenských hydinových bitúnkoch sa vyrobilo 59.069 ton hydinového mäsa pri medziročnom náraste o 16 %. "Na jedného obyvateľa je to iba 10,9 kilogramu hydinového mäsa, patríme medzi štyri krajiny s najnižšou produkciou v rámci EÚ," priblížil Molnár.

Hydinári poukázali na to, že SR nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačná, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %.

Sebestačnejšie je Slovensko vo výrobe slepačích vajec, minulý rok vyprodukovalo 1,2 miliardy kusov a ich počet vzrástol o 8 %. Krajina tak pokryje celú spotrebu domáceho obyvateľstva pri 4-% nadprodukcii.

Problém? Aj školské jedálne

Únia pripomenula, že vďaka európskemu nariadeniu majú zákazníci od minulého roka dostatok informácií o hydine v obchodoch, pretože predajcovia musia na etikete povinne uvádzať pôvod chovu a zabitia.

"Problémom môžu byť zariadenia verejného stravovania a zariadenia školského stravovania, kde im povinnosť uvádzania týchto údajov nevyplýva. Keď sa opýtate, 95 až 100 % reštaurácií vám povie, že berú od slovenského dodávateľa," zdôraznil Molnár.

Na Slovensku sú pritom len traja spracovatelia hydiny a dodávateľov, ktorí prebaľujú zväčša mäso zo zahraničia, je niekoľko desiatok.

ÚHS preto víta dokument z dielne bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), ktorý by dostal slovenské potraviny do hromadných stravovacích zariadení pod správou štátu a vyšších územných celkov.

Materiál zatiaľ nebol prijatý, hydinári sa chcú preto obrátiť na novú šéfku rezortu Gabrielu Matečnú (nominantka SNS). Do hotelov a reštaurácií by mohlo slovenské mäso podľa nich pretlačiť podobné nariadenie EÚ ako pri obchodoch.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  3. Legendárna Transsibírska magistrála
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 396
  2. Legendárna Transsibírska magistrála 7 752
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 705
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 503
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 469
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 917
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 825
  8. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 737
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 671
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 172

Téma: Slovensko


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo sa v kostoloch nediskutuje

Chromík a Kuffa kázali proti Istanbulskému dohovoru. Vraj veď násilie na ženách nikto nechce, žiadnu legislatívu z Bruselu preto netreba.

DOMOV

Na policajtov útočili autom členovia bankomatovej mafie

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval o incidente v obci Opoj.

KOMENTÁRE

A toto vám ako napadlo, pani Nicholsonová?

Kým Pašku musela schladiť Laššáková, Nicholsonovú poslal do reality Galko.

Neprehliadnite tiež

Najväčšiu kúpnu silu mali vlani Luxemburčania, Slováci sú pod priemerom EÚ

Spotreba obyvateľov Luxemburska bola o 32 percent vyššia, ako bol priemer v Únie.

Volkswagen ukázal, ako vyrába slovenské Porsche Cayenne

Výrobu auta bratislavský závod nemeckého koncernu začal začiatkom septembra.

Šéf Airbusu Tom Enders odíde zo svojej funkcie v apríli 2019

Rada riaditeľov zatiaľ nemá náhradu za odchádzajúceho Endersa.

Investícia do bitcoinu je nebezpečná. Ľudia by mali rátať s tým, že prídu o všetko

Od začiatku roka vyskočil kurz bitcoinu o vyše 1700 percent. Analytici varujú, že ide o bublinu.

Mecom sa v Humennom bližšie pozrie na hygienu, dôvodom bola listéria v slanine

Súčasťou hĺbkových sanitačných opatrení v závode je sanitácia všetkých zariadení, priestorov a pracovných pomôcok.