SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

V slovenských reštauráciách je málo domácej hydiny

Hydinári poukázali na to, že Slovensko nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačné, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Obchodné reťazce ponúkajú na svojich pultoch len 38 % slovenského hydinového mäsa. Menej ako 10 % domácej hydiny však možno nájsť v reštauráciách a v školských jedálňach je jej podiel 18 %. Upozornila na to dnes Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorej by sa mali ľudia viac zaujímať o to, čo konzumujú v zariadeniach hromadného stravovania.

"Po dlhej dobe došlo minulý rok k pozitívnemu príklonu v produkcii hydiny a vajec. V chove hydiny, vo výrobe hydinového mäsa aj vo výrobe vajec sme zaznamenali mierny nárast oproti roku predtým, ale stále to nie sú čísla, ktoré by sa dali porovnávať s rokom 2005 alebo s údajmi pred vstupom do Európskej únie. Za týmito číslami výrazne zaostávame," zhodnotil riaditeľ ÚHS Daniel Molnár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie sme sebestační

Chovatelia hydiny na Slovensku vlani vyprodukovali 95.295 ton živej jatočnej hydiny, čo je oproti roku 2014 o 4,2 % viac. Stále je to však len 79 % produkcie z roku 2005.

Na slovenských hydinových bitúnkoch sa vyrobilo 59.069 ton hydinového mäsa pri medziročnom náraste o 16 %. "Na jedného obyvateľa je to iba 10,9 kilogramu hydinového mäsa, patríme medzi štyri krajiny s najnižšou produkciou v rámci EÚ," priblížil Molnár.

Hydinári poukázali na to, že SR nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačná, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %.

Sebestačnejšie je Slovensko vo výrobe slepačích vajec, minulý rok vyprodukovalo 1,2 miliardy kusov a ich počet vzrástol o 8 %. Krajina tak pokryje celú spotrebu domáceho obyvateľstva pri 4-% nadprodukcii.

Skryť Vypnúť reklamu

Problém? Aj školské jedálne

Únia pripomenula, že vďaka európskemu nariadeniu majú zákazníci od minulého roka dostatok informácií o hydine v obchodoch, pretože predajcovia musia na etikete povinne uvádzať pôvod chovu a zabitia.

"Problémom môžu byť zariadenia verejného stravovania a zariadenia školského stravovania, kde im povinnosť uvádzania týchto údajov nevyplýva. Keď sa opýtate, 95 až 100 % reštaurácií vám povie, že berú od slovenského dodávateľa," zdôraznil Molnár.

Na Slovensku sú pritom len traja spracovatelia hydiny a dodávateľov, ktorí prebaľujú zväčša mäso zo zahraničia, je niekoľko desiatok.

ÚHS preto víta dokument z dielne bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), ktorý by dostal slovenské potraviny do hromadných stravovacích zariadení pod správou štátu a vyšších územných celkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Materiál zatiaľ nebol prijatý, hydinári sa chcú preto obrátiť na novú šéfku rezortu Gabrielu Matečnú (nominantka SNS). Do hotelov a reštaurácií by mohlo slovenské mäso podľa nich pretlačiť podobné nariadenie EÚ ako pri obchodoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  5. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  6. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  7. Stiahnite si stovky e-kníh
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 548
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 605
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 527
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 278
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 202
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 039
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 421
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 883
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 164
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Mena sa uprostred týždňa pred zverejnením dôležitých makroekonomických údajov mierne oslabila.


TASR 11m
Lietadlo priváža dovolenkárov z Tel Avivu na novej charterovej linke z izraelského Tel Avivu na letisko Poprad-Tatry.

Transakcia by mala prebehnúť v auguste.


TASR 11 h
Ilustračné foto

Od augusta by sa mohlo začať so zvyšovaním produkcie.


TASR 12 h
Počas sviatkov nákupné centrá zrejme preplnené nebudú.

Výsledky odzrkadľujú reakcie na uvoľňovanie opatrení.


TASR 13 h