V slovenských reštauráciách je málo domácej hydiny

Hydinári poukázali na to, že Slovensko nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačné, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Obchodné reťazce ponúkajú na svojich pultoch len 38 % slovenského hydinového mäsa. Menej ako 10 % domácej hydiny však možno nájsť v reštauráciách a v školských jedálňach je jej podiel 18 %. Upozornila na to dnes Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorej by sa mali ľudia viac zaujímať o to, čo konzumujú v zariadeniach hromadného stravovania.

"Po dlhej dobe došlo minulý rok k pozitívnemu príklonu v produkcii hydiny a vajec. V chove hydiny, vo výrobe hydinového mäsa aj vo výrobe vajec sme zaznamenali mierny nárast oproti roku predtým, ale stále to nie sú čísla, ktoré by sa dali porovnávať s rokom 2005 alebo s údajmi pred vstupom do Európskej únie. Za týmito číslami výrazne zaostávame," zhodnotil riaditeľ ÚHS Daniel Molnár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Nie sme sebestační

Chovatelia hydiny na Slovensku vlani vyprodukovali 95.295 ton živej jatočnej hydiny, čo je oproti roku 2014 o 4,2 % viac. Stále je to však len 79 % produkcie z roku 2005.

Na slovenských hydinových bitúnkoch sa vyrobilo 59.069 ton hydinového mäsa pri medziročnom náraste o 16 %. "Na jedného obyvateľa je to iba 10,9 kilogramu hydinového mäsa, patríme medzi štyri krajiny s najnižšou produkciou v rámci EÚ," priblížil Molnár.

Hydinári poukázali na to, že SR nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačná, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %.

Sebestačnejšie je Slovensko vo výrobe slepačích vajec, minulý rok vyprodukovalo 1,2 miliardy kusov a ich počet vzrástol o 8 %. Krajina tak pokryje celú spotrebu domáceho obyvateľstva pri 4-% nadprodukcii.

Problém? Aj školské jedálne

Únia pripomenula, že vďaka európskemu nariadeniu majú zákazníci od minulého roka dostatok informácií o hydine v obchodoch, pretože predajcovia musia na etikete povinne uvádzať pôvod chovu a zabitia.

"Problémom môžu byť zariadenia verejného stravovania a zariadenia školského stravovania, kde im povinnosť uvádzania týchto údajov nevyplýva. Keď sa opýtate, 95 až 100 % reštaurácií vám povie, že berú od slovenského dodávateľa," zdôraznil Molnár.

Na Slovensku sú pritom len traja spracovatelia hydiny a dodávateľov, ktorí prebaľujú zväčša mäso zo zahraničia, je niekoľko desiatok.

ÚHS preto víta dokument z dielne bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), ktorý by dostal slovenské potraviny do hromadných stravovacích zariadení pod správou štátu a vyšších územných celkov.

Materiál zatiaľ nebol prijatý, hydinári sa chcú preto obrátiť na novú šéfku rezortu Gabrielu Matečnú (nominantka SNS). Do hotelov a reštaurácií by mohlo slovenské mäso podľa nich pretlačiť podobné nariadenie EÚ ako pri obchodoch.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 898
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 504
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 492
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 243
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 633
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 581
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 247
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 904
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 675
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 717

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Krajina, ktorá neexistuje, ale funguje. Vitajte v Náhornom Karabachu

Nad arménskou krajinou pri Náhornom Karabachu vedie supermoderná lanovka. A z nej vidíme aj kus histórie.

DOMOV

Kotlebov neúspešný kandidát si našiel cestu do parlamentu

Anton Čulen bude poslaneckým asistentom Natálie Grausovej.

KOMENTÁRE

Môže sa zo Slovenska stať slabý kus stáda pre Putina?

Slovensko neutečie pred nevyhnutnosťou viac investovať do armády.

AUTO

Nie v každej hmle treba zapnúť hmlovky

Predné a zadné hmlové svetlá plnia rôzne funkcie.

Neprehliadnite tiež

‘Prichadite k nam‘, Slovensko chce lákať ruských turistov

Roadshow je súčasťou marketingového plánu, na ktorom pracujú spolu krajiny V4, teda Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Česká republika. Dokopy chcú tento rok minúť 315-tisíc eur.

Británii potrvá niekoľko rokov, kým sa dohodne s Úniou

Rokovania o obchode v rámci Únie sú pomerne zdĺhavé.

Chcete sa presťahovať na západ? Ubytovanie nájdete ťažko

V Trnave nie je v súčasnosti možné nájsť dostatok vhodných zamestnancov v okruhu 50 kilometrov.

Británii hrozí, že bez ľudí z Únie úroda na poliach zhnije

Krajina tak môže stratiť schopnosť dopestovať a vyrobiť vlastné potraviny.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop