Kupujete šunku? Všímajte si podiel mäsa a "éčka", radí odborník

V spletitosti názvov šuniek ako cisárska, kráľovská, poctivá a podobne sa spotrebiteľ veľmi ťažko orientuje.

Ilustračné foto(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

KOŠICE. Na veľkonočnom stole v slovenských domácnostiach tradične nesmie medzi jedlami chýbať šunka. Nie je však šunka ako šunka, a spotrebiteľ má často problém rozoznať tú kvalitnú od nekvalitnej.

"V prvom rade treba vedieť, že sú tri kategórie šuniek - dusená, šunka údená, tepelne opracovaná a šunka surová sušená. Ak hovoríme o šunke, vždy musí byť vyrobená zo svaloviny stehna," približuje odborník na túto problematiku profesor Peter Turek z košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

Článok pokračuje pod video reklamou

Tri druhy šunky

Slovensko má v legislatíve až tri druhy dusených šuniek, kvalitatívne stanovených podľa obsahu čistých svalových bielkovín, čo v reálnom živote predstavuje množstvo vody aplikovaného formou nástrekov.

"Najlepšia je šunka špeciál, potom je výberová, pri ktorej je ten nástrek troška vyšší, ale do žiadnej z týchto kategórií sa nesmú pridávať živočíšne bielkoviny, vláknina a podobne. Treťou je šunka štandard. Tá sa u nás predáva najviac, je najlacnejšia, obsahuje najmenej mäsa, veľa náhrad a prídavných látok, tzv. éčok," hovorí ďalej vedúci Katedry hygieny a technológie potravín, a Ústavu hygieny a technológie mäsa UVLF.

Dobrá šunka podľa Tureka musí mať jasné kontúry svalu. U šunky štandard to však nie je vidieť, lebo je homogénna.

Jej svalovina sa pri výrobe po nastrieknutí dosť na jemno rozseká, pridajú sa náhrady a po tepelnom opracovaní sa spojí. U takejto "šunky" je v označení zloženia deklarovaný obsah mäsa v rozsahu len 50 - 65 percent.

Čo je údená šunka?

Údenou šunkou sa v rámci veľkonočnej tradície zvyknú nazývať rôzne solené údené a rolované mäsá. "Všetky údené solené mäsá dnes nazývané celosvalové mäsové výrobky - rolované plece, rolované stehno a rôzne delené mäsá (krkovička, karé, stehno) sú v zásade nastrekované," konštatuje profesor.

Legislatíva pritom podľa neho nehovorí o kvalite v tomto smere nič a je to na rozhodnutí výrobcu a jeho stratégie.

Pri nákupe napríklad rolky sa tak treba pozrieť, koľko obsahuje percent mäsa a prídavných látok. Ideálne by to bolo od 78 percent a vyššie, všetko sa však teraz pohybuje len okolo 60 - 70 %.

"To ostatné je nástreková záležitosť - soľný roztok plus povolené koloidné látky (karagenan, škroby, xantánová guma, karobová guma, želatína a podobne), sójová bielkovina, farbivá, stimulátory vône a chutnosti, ktoré sa injektormi nastriekajú do mäsa, vymasírujú, formujú a tepelne opracujú. Čiže, keď si kúpim kilo rolky, tak si reálne kúpim len 60 dekagramov mäsa," upozorňuje Turek.

Sušené šunky na Slovensku nemajú tradíciu a pochádzajú skôr z dovozu. Z týchto šuniek sa nedá jesť veľa, lebo sú slané.

Percento ako kritérium

Šunka by mala predstavovať to najkvalitnejšie z mäsového priemyslu, podľa odborníka to však, žiaľ, už tak nie je, hoci mnoho výrobcov sa o to snaží.

V spletitosti názvov šuniek ako cisárska, kráľovská, poctivá a podobne sa spotrebiteľ veľmi ťažko orientuje. Ako teda kupovať šunku a solené údené mäso na sviatočný stôl?

"Jediným kritériom je percento mäsa v šunke, solenom údenom mäsovom výrobku, počet éčok, ktorých má byť čo najmenej (ideálne tri), a potom cena. Určite kúpiť radšej menej a drahšej šunky, ale kvalitnejšej," radí odborník.

Väčšina solených údených mäsových výrobkov na veľkonočný trh je tepelne opracovaná. "Ak sa však spotrebiteľ rozhodne si ju ešte tepelne opracovať, v prípade surových je to samozrejmé, treba mať na zreteli, že ak obsahuje veľa prídavných látok, tak by som vývar neodporúčal použiť na ďalšie kulinárske využitie, aj keď to bola tradícia," dodáva profesor.

Špičková kvalita šunky a údeného soleného mäsa sa dá podľa neho kúpiť aj u malých regionálnych výrobcov, ktorí vyrábajú na prírodnej báze, neprodukujú veľké objemy a pokračujú v klasickej mäsiarskej tradícii.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 509
  2. Vizuálny smog je problém 10 107
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 6 017
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 5 573
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 850
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 517
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 303
  8. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 159
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 751
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 2 584

Téma: Slovensko


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

DOMOV

Milionár sa chcel baviť, až kým neprišli dlhy

Ján Kováčik sa pri biznise venuje futbalu.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

Kaliňák vyhral bitku, a pomohli mu médiá

Smerákom sa darí odvádzať pozornosť od podstaty.

Neprehliadnite tiež

Moravské koláče sa stali populárne v Texase

Jedlo z východnej Európy chutí aj Američanom.

Bratislavské letisko vybavilo historicky najviac cestujúcich počas jedného mesiaca

Od začiatku roka prešlo letiskom vyše milióna cestujúcich.

Firma Warrena Buffetta zvýšila podiel vo firme Apple

Firma zvýšila svoj podiel o päť percent. Buffett