SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Kupujete šunku? Všímajte si podiel mäsa a "éčka", radí odborník

V spletitosti názvov šuniek ako cisárska, kráľovská, poctivá a podobne sa spotrebiteľ veľmi ťažko orientuje.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

KOŠICE. Na veľkonočnom stole v slovenských domácnostiach tradične nesmie medzi jedlami chýbať šunka. Nie je však šunka ako šunka, a spotrebiteľ má často problém rozoznať tú kvalitnú od nekvalitnej.

"V prvom rade treba vedieť, že sú tri kategórie šuniek - dusená, šunka údená, tepelne opracovaná a šunka surová sušená. Ak hovoríme o šunke, vždy musí byť vyrobená zo svaloviny stehna," približuje odborník na túto problematiku profesor Peter Turek z košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

Skryť Vypnúť reklamu

Tri druhy šunky

Slovensko má v legislatíve až tri druhy dusených šuniek, kvalitatívne stanovených podľa obsahu čistých svalových bielkovín, čo v reálnom živote predstavuje množstvo vody aplikovaného formou nástrekov.

"Najlepšia je šunka špeciál, potom je výberová, pri ktorej je ten nástrek troška vyšší, ale do žiadnej z týchto kategórií sa nesmú pridávať živočíšne bielkoviny, vláknina a podobne. Treťou je šunka štandard. Tá sa u nás predáva najviac, je najlacnejšia, obsahuje najmenej mäsa, veľa náhrad a prídavných látok, tzv. éčok," hovorí ďalej vedúci Katedry hygieny a technológie potravín, a Ústavu hygieny a technológie mäsa UVLF.

Dobrá šunka podľa Tureka musí mať jasné kontúry svalu. U šunky štandard to však nie je vidieť, lebo je homogénna.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej svalovina sa pri výrobe po nastrieknutí dosť na jemno rozseká, pridajú sa náhrady a po tepelnom opracovaní sa spojí. U takejto "šunky" je v označení zloženia deklarovaný obsah mäsa v rozsahu len 50 - 65 percent.

Čo je údená šunka?

Údenou šunkou sa v rámci veľkonočnej tradície zvyknú nazývať rôzne solené údené a rolované mäsá. "Všetky údené solené mäsá dnes nazývané celosvalové mäsové výrobky - rolované plece, rolované stehno a rôzne delené mäsá (krkovička, karé, stehno) sú v zásade nastrekované," konštatuje profesor.

Legislatíva pritom podľa neho nehovorí o kvalite v tomto smere nič a je to na rozhodnutí výrobcu a jeho stratégie.

Pri nákupe napríklad rolky sa tak treba pozrieť, koľko obsahuje percent mäsa a prídavných látok. Ideálne by to bolo od 78 percent a vyššie, všetko sa však teraz pohybuje len okolo 60 - 70 %.

Skryť Vypnúť reklamu

"To ostatné je nástreková záležitosť - soľný roztok plus povolené koloidné látky (karagenan, škroby, xantánová guma, karobová guma, želatína a podobne), sójová bielkovina, farbivá, stimulátory vône a chutnosti, ktoré sa injektormi nastriekajú do mäsa, vymasírujú, formujú a tepelne opracujú. Čiže, keď si kúpim kilo rolky, tak si reálne kúpim len 60 dekagramov mäsa," upozorňuje Turek.

Sušené šunky na Slovensku nemajú tradíciu a pochádzajú skôr z dovozu. Z týchto šuniek sa nedá jesť veľa, lebo sú slané.

Percento ako kritérium

Šunka by mala predstavovať to najkvalitnejšie z mäsového priemyslu, podľa odborníka to však, žiaľ, už tak nie je, hoci mnoho výrobcov sa o to snaží.

V spletitosti názvov šuniek ako cisárska, kráľovská, poctivá a podobne sa spotrebiteľ veľmi ťažko orientuje. Ako teda kupovať šunku a solené údené mäso na sviatočný stôl?

Skryť Vypnúť reklamu

"Jediným kritériom je percento mäsa v šunke, solenom údenom mäsovom výrobku, počet éčok, ktorých má byť čo najmenej (ideálne tri), a potom cena. Určite kúpiť radšej menej a drahšej šunky, ale kvalitnejšej," radí odborník.

Väčšina solených údených mäsových výrobkov na veľkonočný trh je tepelne opracovaná. "Ak sa však spotrebiteľ rozhodne si ju ešte tepelne opracovať, v prípade surových je to samozrejmé, treba mať na zreteli, že ak obsahuje veľa prídavných látok, tak by som vývar neodporúčal použiť na ďalšie kulinárske využitie, aj keď to bola tradícia," dodáva profesor.

Špičková kvalita šunky a údeného soleného mäsa sa dá podľa neho kúpiť aj u malých regionálnych výrobcov, ktorí vyrábajú na prírodnej báze, neprodukujú veľké objemy a pokračujú v klasickej mäsiarskej tradícii.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 715
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 371
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 287
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 085
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 794
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 802
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 393
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 197
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 528
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 509
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Slovensko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Boj o moc, ambície a pomsta. Kauza STU

Čo sa to dialo na Slovenskej technickej univerzite.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár Petra Schutza

Najsilnejšie protipandemické opatrenie je osobný lockdown

Zabudli povedať najdôležitejšiu informáciu.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Kde išlo o veľa, tam sa objavil. Kto je právnik Zoroslav Kollár?

Zadržaný právnik má zaujímavú minulosť.

Zoroslav Kollár prichádza na výsluch.

Volkswagen Slovakia začal pripravovať testovanie zamestnancov vo vlastnej réžii

Štát umožnil firmám nad 4 000 zamestnancov, aby urobili testovanie vo vlastnej réžii.

Karosérie prichádzajú už nalakované z Mladej Boleslavi.

Nemecké ministerstvo financií pripravuje nové kompenzácie pre firmy

Merkelová aktuálne tlačí na to, aby sa v novembri zaviedli plošné karanténne opatrenia.

Nemecký minister financií Olaf Scholz.

Chovatelia pre celoplošné testovanie pripravujú záložné tímy

Jednou z možností je aj povolanie dôchodcov, bývalých poľnohospodárov, no alternatív je viac.

Ilustračné foto.