Kupujete šunku? Všímajte si podiel mäsa a "éčka", radí odborník

V spletitosti názvov šuniek ako cisárska, kráľovská, poctivá a podobne sa spotrebiteľ veľmi ťažko orientuje.

Ilustračné foto(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

KOŠICE. Na veľkonočnom stole v slovenských domácnostiach tradične nesmie medzi jedlami chýbať šunka. Nie je však šunka ako šunka, a spotrebiteľ má často problém rozoznať tú kvalitnú od nekvalitnej.

"V prvom rade treba vedieť, že sú tri kategórie šuniek - dusená, šunka údená, tepelne opracovaná a šunka surová sušená. Ak hovoríme o šunke, vždy musí byť vyrobená zo svaloviny stehna," približuje odborník na túto problematiku profesor Peter Turek z košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

Tri druhy šunky

Slovensko má v legislatíve až tri druhy dusených šuniek, kvalitatívne stanovených podľa obsahu čistých svalových bielkovín, čo v reálnom živote predstavuje množstvo vody aplikovaného formou nástrekov.

"Najlepšia je šunka špeciál, potom je výberová, pri ktorej je ten nástrek troška vyšší, ale do žiadnej z týchto kategórií sa nesmú pridávať živočíšne bielkoviny, vláknina a podobne. Treťou je šunka štandard. Tá sa u nás predáva najviac, je najlacnejšia, obsahuje najmenej mäsa, veľa náhrad a prídavných látok, tzv. éčok," hovorí ďalej vedúci Katedry hygieny a technológie potravín, a Ústavu hygieny a technológie mäsa UVLF.

Dobrá šunka podľa Tureka musí mať jasné kontúry svalu. U šunky štandard to však nie je vidieť, lebo je homogénna.

Jej svalovina sa pri výrobe po nastrieknutí dosť na jemno rozseká, pridajú sa náhrady a po tepelnom opracovaní sa spojí. U takejto "šunky" je v označení zloženia deklarovaný obsah mäsa v rozsahu len 50 - 65 percent.

Čo je údená šunka?

Údenou šunkou sa v rámci veľkonočnej tradície zvyknú nazývať rôzne solené údené a rolované mäsá. "Všetky údené solené mäsá dnes nazývané celosvalové mäsové výrobky - rolované plece, rolované stehno a rôzne delené mäsá (krkovička, karé, stehno) sú v zásade nastrekované," konštatuje profesor.

Legislatíva pritom podľa neho nehovorí o kvalite v tomto smere nič a je to na rozhodnutí výrobcu a jeho stratégie.

Pri nákupe napríklad rolky sa tak treba pozrieť, koľko obsahuje percent mäsa a prídavných látok. Ideálne by to bolo od 78 percent a vyššie, všetko sa však teraz pohybuje len okolo 60 - 70 %.

"To ostatné je nástreková záležitosť - soľný roztok plus povolené koloidné látky (karagenan, škroby, xantánová guma, karobová guma, želatína a podobne), sójová bielkovina, farbivá, stimulátory vône a chutnosti, ktoré sa injektormi nastriekajú do mäsa, vymasírujú, formujú a tepelne opracujú. Čiže, keď si kúpim kilo rolky, tak si reálne kúpim len 60 dekagramov mäsa," upozorňuje Turek.

Sušené šunky na Slovensku nemajú tradíciu a pochádzajú skôr z dovozu. Z týchto šuniek sa nedá jesť veľa, lebo sú slané.

Percento ako kritérium

Šunka by mala predstavovať to najkvalitnejšie z mäsového priemyslu, podľa odborníka to však, žiaľ, už tak nie je, hoci mnoho výrobcov sa o to snaží.

V spletitosti názvov šuniek ako cisárska, kráľovská, poctivá a podobne sa spotrebiteľ veľmi ťažko orientuje. Ako teda kupovať šunku a solené údené mäso na sviatočný stôl?

"Jediným kritériom je percento mäsa v šunke, solenom údenom mäsovom výrobku, počet éčok, ktorých má byť čo najmenej (ideálne tri), a potom cena. Určite kúpiť radšej menej a drahšej šunky, ale kvalitnejšej," radí odborník.

Väčšina solených údených mäsových výrobkov na veľkonočný trh je tepelne opracovaná. "Ak sa však spotrebiteľ rozhodne si ju ešte tepelne opracovať, v prípade surových je to samozrejmé, treba mať na zreteli, že ak obsahuje veľa prídavných látok, tak by som vývar neodporúčal použiť na ďalšie kulinárske využitie, aj keď to bola tradícia," dodáva profesor.

Špičková kvalita šunky a údeného soleného mäsa sa dá podľa neho kúpiť aj u malých regionálnych výrobcov, ktorí vyrábajú na prírodnej báze, neprodukujú veľké objemy a pokračujú v klasickej mäsiarskej tradícii.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 26 482
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 7 010
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 459
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 321
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 877
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 492
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 274
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 157
  9. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 2 377
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 326

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Gaulieder zosobňoval protest proti únosu štátu

Smrť bývalého poslanca pripomína, že sa od 90. rokov a temnej mečiarovskej éry veľa nezmenilo.

ŠPORT

Vyrastal v chatrči bez tečúcej vody. Získal na ME bronz

Viliam Tankó uspel na ME do 22 rokov.

PLUS

Čudovali sa mu, že fotí Indiánov. Bieli ním opovrhovali, domorodci mu dôverovali

Vďaka nemu poznáme vizuálnu podobu kultúry, ktorá vzápätí zmizla.

SVET

Vitajte v Havane, v meste, ktoré si označkoval El Comandante

Kuba láka turistov na nádych pomerne bezpečnej exotiky.

Neprehliadnite tiež

Kubánci presvedčili Kažimíra, Slovensko tam opraví elektráreň

Pravdepodobné sú aj ďalšie energetické projekty na Kube.

Regulačnému úradu sa nepáčia Žigove zmeny, môžu ohroziť jeho nezávislosť

Ministerstvo hospodárstva navrhuje, aby sa spolu s ministerstvom životného prostredia stalo účastníkom cenových konaní.

Mrazená pizza. Stravovacie návyky u mladých v Nemecku sa menia

Na každého Nemca sa spotrebúva viac ako 40 kilogramov mrazených potravín ročne.

Londýn sa pripravuje na odlev talentov, východná Európa na ich návrat

Globálne firmy sa výrazne podieľajú na pozdvihnutí východného krídla Európskej únie.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop