Bratislava 15.marca (TASR) - Pri previerkach zapracovávania mäsokostných múčok do kŕmnych zmesí hospodárskych zvierat v 65 poľnohospodárskych podnikoch na Slovensku, ktoré vykonal Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) v posledných troch mesiacoch, sa ani v jednom prípade nezistilo používanie takýchto krmív vo výžive hovädzieho dobytka. Ich skrmovanie v chovoch prežúvavcov sa totiž považuje za základ vzniku nákazy BSE.
V niekoľkých prípadoch, ako TASR informovala hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Anna Majkútová, sa v skladoch kontrolovaných podnikov mäsokostná či rybia múčka vyskytla, používala sa však iba na výrobu hydinových zmesí. Po spotrebovaní terajších zásob dôjde okrem toho pri receptúrach samovýrobcov k úplnému vylúčeniu používania živočíšnych múčok.
Používanie mäsokostných múčok pre prežúvavce všetkých vekových kategórií na území SR však zároveň vylúčili aj historické preverovania ÚKSÚP, ktoré siahali do obdobia rokov 1966 až 2000. Na základe dostupných archívnych dokumentov, vydávaných bývalým Generálnym riaditeľstvom poľnohospodárskych nákupných a zásobovacích podnikov a neskôr MP, sa potvrdilo, že v SR sa múčky skrmovali len pri monogastrických zvieratách (ošípané a hydina). Dokumentujú to aj prehodnotené tovaroznalecké posudky o akosti krmív a zistenia z terénnych inšpekcií ÚKSÚP v minulých rokoch.
* iha gl